Mobilieji telefonai gali sukelti vėžį, tvirtina PSO  (44)

Mobiliųjų telefonų skleidžiamos elektromagnetinės bangos gali sukelti vėžį, tvirtina Pasaulinė Sveikatos Organizacija. Jų teigimu, mobilieji telefonai yra tokie pat pavojingi kancerogenai kaip švinas, automobilių išmetamosios dujos ar chloroformas. Šis antradienį paskelbtas pranešimas yra pats svariausias mobiliųjų telefonų žalos įrodymas iki šiol. Mobiliojo ryšio žalą sveikatai tyrė didesnė nei trisdešimties mokslininkų grupė iš 14 pasaulio valstybių. Tiriant buvo gilintasi į iki šiol atliktus žvalgomuosius mobiliųjų telefonų saugumo tyrimus bei nustatyta, jog telefonai padidina galvos smegenų navikų ir akustinės neuromos riziką.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Smegenų navikai arba gliomos yra viena pavojingiausia vėžio formų. Smegenyse susiformavę augliai gali užspausti svarbius smegenų centrus ir sukelti sunkius neurologinius pakitimus ar net mirtį. Piktybiniai smegenų augliai, kuriuos taip pat gali stimuliuoti mobiliųjų telefonų skleidžiama radiacija, naikina aplinkinius audinius, vėliau persikelia į kitus audinius, sukeldami metastazes. Kita paminėta vėžio forma – akustinė neuroma – yra gerybinis auglys, galintis sukelti klausos praradimą. Ji per metus diagnozuojama vienam žmogui iš 100 000, tačiau mažos akustinės neuromos, nesukeliančios simptomų, gali būti randamos 3 proc. vyresnio amžiaus žmonių.

Šie vėžiniai susirgimai šiuo metu yra vieninteliai patvirtinti tyrimais. Mokslininkai tvirtina neradę jokių saitų su galimomis kitomis ligomis. „Didžiausia problema ta, jog nepamatę pasekmių mes nežinome, kaip mobiliųjų telefonų spinduliuotė paveiks organizmą per keletą dešimtmečių“, – nuogąstavo tyrimą atlikusių mokslininkų grupės narys Beith Black.

Mokslininkams tirti telefonų spinduliuotės žalą sveikatai sunku ir dėl to, jog mobilieji skleidžia ne jonizuojančius elektromagnetinius spindulius. Kitaip negu rentgeno spinduliai, jie nesukelia didelio pavojaus iškart, bet veikia tarytum labai mažos galios mikrobangų krosnelės.

„Tai, ką sukelia mobiliųjų telefonų skleidžiamos elektromagnetinės bangos, iš esmės primena tą patį, kas nutinka maistui mikrobangų krosnelėje. Tam tikra prasme, yra kepamos smegenys, – aiškino B. Black, – Dėl šios priežasties skatinami vėžiniai susirgimai ir auglių vystymasis, taip pat tai gali sukelti dar daugiau problemų – pavyzdžiui, pažintinės atminties praradimą. Pokalbių metu telefonai dažniausiai priglaudžiami prie smegenų dalies atsakingos už laikinąją atmintį.“

Nors visi šie tvirtinimai skamba išties grėsmingai, į juos jau atsakė pasaulinė CTIA ryšio asociacija, tvirtindama, jog įspėjimai nėra pagrįsti jokiais naujais moksliniais tyrimais. Tai paprasčiausia anksčiau atliktų tyrimų peržiūra ir interpretacija, todėl į paniką pulti neverta.

Greičiausiai CTIA yra teisus ir vargu ar reiktų panikuoti – tą patį kartoja ir mokslininkai. Jie siūlo verčiau apsvarstyti galimas saugumo priemones. Štai Europos Aplinkosaugos Agentūra pareikalavo daugiau naujų tyrimų nerimaudama, jog mobilieji telefonai gali būti pavojingi sveikatai ne mažiau nei tabakas, asbestas ar švino priemaišų turintys degalai. Pistburgo universiteto Onkologinių tyrimų instituto vadovas netgi išsiuntė visiems savo darbuotojams pranešimą su raginimu riboti mobiliųjų telefonų naudojimą dėl galimos vėžio rizikos.

„Kuomet kalbame apie vėžio vystymąsi, ypač apie smegenų vėžį, kalbame apie ilgą laiko tarpą. Manau, jog išties puikus sumanymas įspėti visuomenę apie galimą ilgalaikės telefonų radiacijos sukelto vėžio riziką“, – CNN žurnalistams antradienį sakė Henry Lai, Vašingtono Universiteto bioinžinerijos profesorius, radiacijos poveikį sveikatai tiriantis daugiau negu 30 metų.

Tyrimai, kuriais rėmėsi Pasaulinė Sveikatos Organizacija, buvo išspausdinti pernai. Rezultatai parodė, jog žmonės, naudojantys mobiliuosius dešimt metų, buvo dvigubai labiau linkę susirgti smegenų vėžiu. Mokslininkai nerimauja, jog nebuvo atliktas joks ilgalaikis tyrimas įsitikinti, kaip telefonų spinduliuotė veikia vaikus.

„Vaikų kaukolė ir galvos oda yra plonesnė, todėl radiacija gali persiskverbti giliau į jų smegenis. Jų ląstelės dalijasi greičiau ir radiacijos poveikis gali būti dar grėsmingesnis“, – apie galimus pavojus tęsia B. Black.

Šių metų kovo mėnesį atliktas tyrimas patvirtino, jog 50 minučių trunkantis pokalbis padidina smegenų aktyvumą – vaikai gali būti paveikti dar smarkiau. Kaip pasikeičia smegenų veikla, iki šiol nebuvo nustatyta. Tačiau garsūs telefonų gamintojai jau pradėjo įspėjinėti savo pirkėjus nelaikyti telefonų arti kūno.

„Apple“ parduodamo „iPhone 4“ vartotojo vadove patvirtina, telefono spinduliuotė neperžengia leistinos ribos, nors tuo pačiu siūloma nelaikyti telefono arti savęs: „Kuomet naudojate „iPhone“ balso skambučiams arba duomenų persiuntimui, laikykite telefoną mažiausiai 15 milimetrų atstumu nuo savo kūno“. „Black Berry“ telefonų gamintojas savo vartotojams rekomenduoja mobiliuosius laikyti dar toliau, bent 25 milimetrų atstumu nuo savęs. Tai išties šį tą sako.

Be to, mokslininkai taip pat rekomenduoja naudoti ausinukus. Tai bene geriausias būdas sumažinti riziką. Kalbant telefonu su ausinėmis ir laikant prietaisą toliau nuo kūno, radiacinis fonas praktiškai išblėsta bei pavojus gerokai sumažėja. Jei po ranka nėra ausinukų, nuo pavojingos radiacijos taip pat gali apsaugoti paprasčiausia servetėle tarp mobiliojo telefono ir galvos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Mobium.lt
Mobium.lt
Autoriai: Antanas Dapkus
(2)
(0)
(2)

Komentarai (44)