Pirmoji pasaulyje hibridinė elektrinė elektrą gamins iš gamtinių dujų, saulės bei vėjo energijos  (0)

JAV korporacija „General Electric“ paskelbė, kad jau šiemet Turkijoje pradės naujos kartos elektrinės statybas. Ji bus inovatyvi tuo, kad pirmą kartą pasaulyje viena elektrinė gamins elektros energiją iš trijų skirtingų energijos rūšių – gamtinių dujų, saulės energijos ir vėjo energijos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ją sudarys dujų varoma garo turbina, veidrodžių, nukreipiančių Saulės šviesą į bokštą, laukas, bei šalia esantis nedidelių vėjo jėgainių masyvas.

Bendras elektrinės galingumas bus 522 megavatai, iš kurių pagrindinę dalį – 450 megavatus – generuos dujos, saulės energijos elektrinės galia bus 50 megavatų, o vėjo jėgainių parko – 22 megavatai. Nors papildoma atsinaujinančių šaltinių galia ir nebus didelė, tačiau „General Electric“ teigimu, pagrindinis hibridinės elektrinės privalumas bus tas, kad papildoma „žaliųjų“ šaltinių galia į elektros tinklą bus integruota labai nebrangiai, pasinaudojant tradicinės dujomis kūrenamos elektrinės infrastruktūra bei viena valdymo sistema.

Korporacijos teigimu, tai leis net dvigubai sumažinti saulės jėgainės kainą, o skirtingos energijos rūšys papildys vieną kitą ir leis naudoti mažiau dujų pučiant stipresniam vėjui ir giedromis dienomis.

Saulės energijos daliai „General Electric“ pasinaudos nedidelės kompanijos „eSolar“, į kurią ji neseniai investavo, sukurta technologija, kuri naudoja tūkstančius nedidelių veidrodžių, vadinamų heliostatais, nukreipiančių šviesą į bokštą, kuriame esančioje talpoje sukurtas garas nukreipiamas į turbiną.

Dujų turbina taip pat yra naujos kartos, apie jos sukūrimą buvo paskelbta tik prieš mėnesį; jos naudingumo koeficientas gali pasiekti net 69 procentus, tai dvigubai daugiau nei įprastinių gamtines dujas naudojančių elektrinių.

Planuojama, kad naujoji elektrinė pradės veikti 2015 metais.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MokslasPlius
MokslasPlius
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)