Ryšio priemonių antenos perkeliamos į rūbų audinį  (0)

Ohajo valstijos universiteto (JAV) mokslininkai sukūrė prototipinę į drabužius įsiuvamą radijo anteną iš plastikinės plokštelės ir metalinių siūlų, skelbia bbc.co.uk.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Leidinyje IEEE mokslininkai skelbia, kad sistemos aprėpiamas atstumas yra keturis kartus didesnis nei naudojant paprastas nešiojamas antenas. Technologiją galima būtų taikyti įvairiose srityse, tačiau ji buvo kuriama kariuomenės reikmėms.

„Mūsų pagrindinis tikslas yra pagerinti karių ryšio patikimumą ir mobilumą. Bet ta pati technologija gali pasitarnauti policijos pareigūnams, ugniagesiams, astronautams – visiems, kurių rankos turi būti laisvos svarbiam darbui“, – sakė vienas iš mokslininkų Chi-Chih Chenas.

Mintis slėpti antenas nėra nauja. Mobiliųjų telefonų pramonė jau senokai atsisakė išoriškai matomų antenų ir jas slepia įrenginių viduje. Tiesa, dėl to mažėja antenų matmenys, o gaminant ypač plonus telefonus, tenka gerokai pasukti galvą kaip į nedidelę ertmę sutalpinti visą reikiamą elektroniką. Kartais tai išsprendžiama, vidinę anteną integruojant su telefono korpusu. Tačiau tokiu atveju, detaliai neapsvarsčius visų galimų pasekmių, įmanomi ryšio sutrikimai – taip nutiko „Apple“ kompanijai, pernai pristačiusiai telefoną „iPhone 4“. Kai kurie šio telefono savininkai pradėjo skųstis ryšio problemomis. Mat iš nerūdijančio plieno pagamintas „iPhone 4“ telefono korpusas taip pat iš dalies atlieka antenos vaidmenį. Po daugkartinių skundų ekspertai išsiaiškino, kad ranka apėmus telefoną, susidaro antenos trumpasis jungimas ir signalo stiprumas sumažėja.

Ohajo valstijos mokslininkams tokia problema nekilo, nes prototipinė antena yra padengta plastikine plėvele, o ši savo ruožtu įsiūta į medžiagą paprasčiausia siuvimo mašina. Norint užtikrinti, kad signalas bus pakankamai stiprus ir antena bus daugiakryptė, mokslininkai kelias antenos dalis išdėstė skirtingose aprangos dalyse – priekyje, ant nugaros ir abejų pečių.

Įjungus sistemą, integruotas kompiuterinis valdymo blokas nustato kūno padėtį ir įjungia optimalią antenos dalį.

Pasak kūrėjų, šiuo metu technologija kainuoja apie 200 JAV dolerių (apie 480 litų) vienam asmeniui. Tačiau tikimasi, kad pradėjus masinę gamybą šio patobulinimo kaina mažės.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)