Ekologiški degalai negarantuoja nei ekologijos, nei ekonomijos  (8)

Į Lietuvą atkeliavus ekologiškų degalų gamybai ir šio kuro atsiradus šalies degalinėse, tarp vairuotojų netyla diskusijos, ar toks kuras nepakenks automobiliams. JAV mokslininkai atskleidė, kad biodegalai gali padaryti meškos paslaugą ir gamtai. Tam pritaria ir eksperimentą su biodegalais atlikę autoserviso „AutoRC" Šiaulių padalinio darbuotojai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„AutoRC" Šiaulių padalinio vadovo Arūno Mekšriūno nuomonė vienareikšmė - ekologiški degalai negarantuoja nei ekologijos, nei ekonomijos. Pasak jo, „ekologiško benzino su etilu oktaninis skaičius yra mažas, o daugumos mašinų varikliai tam nėra pritaikyti, - be to, važiuojant ekologišku benzinu išauga ir kuro sąnaudos, variklis nedirba normaliai".

Vieno vairuotojų forumo internete dalyviai pastebėjo, kad automobilio variklis biodegalų E85 sunaudoja 30 proc. daugiau nei benzino A95. Tai „Respublikai" patvirtino ir A. Mekšriūnas. Kuro sąnaudų padidėjimą važiuojant ekologiškais degalais, pasak autoserviso vadovo, lemia mažesnis šio kuro oktaninis skaičius. Taip pat manoma, kad biodegalai gadina variklį, sutrumpėja jo darbo laikas.

Gal šiuos nepatogumus atsvers sumažėjęs neigiamas poveikis gamtai? Sprendžiant iš JAV mokslininkų atliktų tyrimų, tokios viltys neatitinka realybės.

Amerikiečiai nustatė, kad bioetanolio kaip kuro automobiliams naudojimas didina į atmosferą išmetamo anglies dvideginio kiekį. Mokslininkai pripažino, kad degimo metu anglies dioksido kiekis susidaro mažesnis, tačiau konstatavo, kad gaminant bioetanolį sukuriami dar didesni anglies dvideginio kiekiai.

Mintį, kad biodegalų gamyba gali sukelti daugiau žalos, nei atnešti naudos, perša ir tų pačių JAV mokslininkų padaryta išvada, kad bioetanolio kaip kuro automobiliams naudojimas skatins iškertamų miškų plotą.

Mažeikių bendrovės „Rapsoila", gaminančios ekologišką benziną, generalinis direktorius Edvardas Čaplinskas nors sutinka ne su visomis šiomis išvadomis, bet ir jis pripažįsta, kad ekologiškas kuras, be viso kito - per brangus, mat gaminamas iš rapsų, kurie Lietuvoje jau tampa deficitu.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Ekonomika.lt
Ekonomika.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (8)

Susijusios žymos: