Lietuviai nežinodami įsigyja radioaktyvių daiktų  (3)

Antikvariatuose ar sendaikčių turguose pirkti daiktai gali skleisti radiaciją. Moksliškai įrodyta, kad nepavojingos jonizuojančios spinduliuotės nėra, todėl svarbu žinoti, ar pirkta senovinė interjero detalė nebus kenksminga, praneša Lietuvos radijas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jonizuojančios spinduliuotės šaltiniai turi būti griežtai kontroliuojami, tačiau kartais jie taip ir lieka nežinomi. Radiacinės saugos centro direktorius Albinas Mastauskas sako, kad žmonės, turintys kenksmingą daiktą ir patys „nežino ar net nepagalvoja, kad jis savo sudėtyje gali turėti radioaktyviųjų medžiagų“.

„Pavyzdžiui, oro uoste sulaikytas pilietis, kuris bandė vežti laikrodį, paimtą iš laivo, ir jo rodyklės buvo padengtos radioaktyviu radžiu, kad švytėtų. Tai vienas pavyzdys. Kitas pavyzdys – sulaikytas pilietis, bandęs vežti auksinį žiedą, kuris skleidė spinduliuotę ir jo sudėtyje buvo radioaktyvaus cezio, o, pasirodo, jis buvo įvežtas iš Černobylio nukentėjusiųjų zonų. Taip pat buvo sulaikytas krovinys, kai vežė papuošalus. Jo sudėtyje buvo didesnės koncentracijos gamtinių radionuklidų, jų skleidžiama spinduliuotė didesnė, nei rekomenduojama teisės aktuose“, – laidoje „Lietuvos diena“ kalbėjo A. Mastauskas.

Anot jo, šie atvejai parodo, kad radiacijos gali pasitaikyti atsitiktiniuose daiktuose – ypač senesnės gamybos, kai reglamentavimas dar nebuvo toks griežtas.

„Lankomės sendaikčių turguose, lankomės antikvariatuose, kur pardavinėjami arba gali būti pardavinėjami daiktai, savo sudėtyje turintys žmogaus sukurtų arba gamtinių radionuklidų. Manau, kad tai yra svarbu, nes gyventojai buvo nustebę – sako, mes nė karto nepagalvodavo apie tai, ar tai nėra radioaktyvu, ar negali būti radioaktyvu“, – pasakojo A. Mastauskas.

Tiria nemokamai, baudų nėra

Jis pabrėžia, kad Radiacinės saugo centras gyventojams įtarimą sukėlusius daiktus tiria nemokamai.

„Tikrai galime ištirti ir tiriame visiems Lietuvos gyventojams nemokamai, jeigu tai nėra susiję su pardavimu ar panašiai, o tiesiog su savo naudojimu. Galite kreiptis į Radiacinės saugos centrą arba jo skyrius Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose. Už padidintos spinduliuotės ar radioaktyvių medžiagų nustatymą jokiu būdu jokios sankcijos nebus, mes tik dėkosim, kad žmonės sureagavo į mūsų informaciją ir kvietimą. Ir iš tikrųjų kviečiame – jeigu kas abejoja, nežino, iš kur daiktai, ypač, jei abejoja, ar jie nėra įvežti iš tų užterštų Černobylio, Baltarusijos, Rusijos ir Ukrainos atskirų sričių“, – kalbėjo A. Mastauskas.

Pavojingi gali būti ir metalas, ir keramika

Radiacijos specialistas vardija, kad spinduliuotę gali skleisti metalo gaminiai, dar iš sovietinės armijos laikų atkeliavę kariniai ar lėktuvų, laivų prietaisai, kurie naktį turėdavo švytėti, keramikos gaminiai, brangakmeniai, kitokie papuošalai. Dėl baldų ar kitų medžio gaminių, anot A. Mastausko, bijoti nereikia.

„Seni medžio gaminiai [radiacijos šaltinių] negali turėti. Jų gali būti, jeigu ta mediena yra įvežta iš užterštų regionų, šiuo atveju Černobylio nukentėjusios zonos, o šiaip, tie, kurie natūraliai auga, tie negali. Aš sakyčiau, susirūpinimą daugiau gali kelti keramikos daiktai, indai, kurių gamintojai nežinomi, ir jeigu žaliava yra iš kažkur įvežta. Atskirose šalyse molis savo sudėtyje turi žymiai didesnes gamtinių radionuklidų koncentracijas. Iš jo pagaminti gaminiai gali skleisti spinduliuotę ir gali būti nenaudotini. Yra pasitaikę tokių atvejų. Bet jeigu tai yra oficialūs gaminiai iš gamyklų, jie yra tikrinami ir problemų neturėtų būti“, – aiškino A. Mastauskas.

„Jeigu pasižiūrėti iš praktikos, kurią iki šiandien mes Lietuvoje turėjome, džiaugiamės, kad visi tie jonizuojančios spinduliuotės lygiai buvo didesni negu gamtinis fonas, tačiau didesnės įtakos žmonių apšvitai arba sveikatai neturėjo. Bet – jeigu pasižiūrėtume pasaulinėje praktikoje, kas vyksta, ypač mus, kaip specialistus, jaudina metaliniai gaminiai – jeigu radiacijos šaltiniai yra išmetami į metalo laužą ir metalo laužas yra išlydomas kartu su šitais šaltiniais, tos radioaktyvios medžiagos išplinta po visą išlydytą metalą, jo gaminius ir tada, aišku, visur rasime jonizuojančią spinduliuotę arba radioaktyvias medžiagas. Jeigu tai yra oficialūs gaminiai, patvirtinti gamyboje, tai jie, aišku, yra tikrinti ir nereiktų abejoti, bet jeigu yra kažkokių neaiškių, dar kartą akcentuoju, jeigu yra įsigytų iš neaiškių šaltinių, siūlyčiau visgi ištirti ir kreiptis į mus. Dažnai žmonės yra tarnavę sovietinėje armijoje, atskiruose daliniuose, atsivežę neaiškios kilmės daiktų“, – kalbėjo A. Mastauskas.

Radioaktyvūs daiktai sunaikinami

Jis primena, jog pirmiausia tai, kad daiktas radiokatyvus, gali parodyti radioaktyvumo ženklas, tačiau jei tokio ženklo nėra, yra ir kitų požymių.

„Radiokatyvumo ženklas – geltonas fonas ir trys juodi lapeliai – tai iš tikrųjų parodo, kad jo sudėtyje yra radioaktyvios medžiagos. Tuo atveju reikėtų tikrai kreiptis, išsiaiškinti, kas tai yra, ar daiktas pavojingas, ar ne. Kitas dalykas, kuris galėtų kelti įtarimą, yra švytėjimas, aišku, tik tamsoje. Kreipiasi, tarp kitko, ir žmonių, kurie pajuto sveikatos sutrikimus, manydami, kad tai galėjo lemti jonizuojanti spinduliuotė, ir kvietėsi į namus atvykti. Ir vėl – mes vykstame nemokamai, tiesiog žiūrim, ar yra kas nors namuose, kas gali lemti papildomą apšvitą. Galimi visokie variantai“, – teigė A. Mastauskas.

Anot jo, specialistai pirmiausia dirba Vilniuje, Kaune, Šiauliuose ir Klaipėdoje.

„Jeigu žmogus turi daug [įtarimą keliančių daiktų] ir yra Šiauliuose, Kaune, Klaipėdoje ir Vilniuje, mes galime ir atvažiuoti, o jei kitur – jau yra problemų su važiavimu. Jei tai yra nedideli daiktai, galima atsiųsti. Mes įvertinam ir grąžinsim. O jei didesni kažkokie kiekiai, esant galimybei užvažiuotumėm pakeliui“, – teigė A. Mastauskas.

Jis nurodo, kad paaiškėjus, jog daiktas iš tikrųjų pavojingas, „geranoriškai ar negeranoriškai jis bus tvarkomas kaip radioaktyvi atlieka“.

„Tačiau žmogus už tai nieko nemokės, kompensuoja valstybė, nes žmogus nežinojo, kad tai yra radioaktyvus, kad jis yra pavojingas jam pačiam ir kitiems. Tai yra pagrindinis aspektas – kad žmonės apie tai žinotų, kad nieko nereikės mokėti, kad mes viską sutvarkysime“, – teigė A. Mastauskas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Grynas.lt
Grynas.lt
(1)
(0)
(1)

Komentarai (3)