Lietuvos miestai: toliau plėsti ar pradėti griauti?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

MindaugasV85 2011-10-08 14:58
Tiesą pasakius kažkokios blevyzgos. Ale lyskim visi į vieną dėžę vardan kainos, o komfortą palikime nuošaly. Be to prognozuoti gyventojų skaičių po 50 metų ir manyti, kad ta prognozė būtinai pasitvirtint, manau yra gana kvaila O Kulikausko pavardė keliauja į mano shitlist'ą
Rukis 2011-10-08 15:37
Čia prognozuot kas bus po 50 metų tikrai nereikėtų. Juk nežinom kokia padėtis tada bus. Gal paims ir dėl "tolerancijos" pradės griūti visos vakarų šalys, kaip UK, Prancūzija ir t.t., o visi EUROPIEČIAI pradės plūsti į rytų Europą gelbėdamiesi nuo arabų ir afrikiečių. Kas žino...
mobilunkas 2011-10-08 16:13
tai jei butas daugiabuty brangesnis nei namas prie miesto, o buto islaikymas kelis kartus brangesnis nei didesnio namo, tai apie kokia miesto ekonomija reikia kalbet? tiesiog miesto planuotojai nesugeba persiorientuot, tai vercia 3 milijonus persiorientuot pagal ju norus, jei per brangu tiest vandentieki, kanalizacija tai tegu stato vietini vandentieki, o ne tiesia keliasdesimt kilometru vamzdzius. o kaip senovej zmones gyveno kaime ir jiems buvo ekonomiska gyvent, o dabar jau darosi ekonomiska tik sugrustam mieste gyvent?
faktas 2011-10-08 16:52
O man šitas straipsnis patiko. Gana protingai viskas išdėstyta. Sunku daryti išvadas, koks gyventojų mobilumas bus po keliasdešimt metų, bet atsižvelgiant į tai, kad mes esame tarp ES ir Rusijos, kai kurie ekonominiai ir socialiniai dėsningumai rodo, kad gyventojų skaičius dar labai ilgus metus mažės. Dideli miestai mažam gyventojų skaičiui yra tiesiog nepatogūs žmonėms ir žalingi aplinkai.
alkaponas 2011-10-08 17:07
"Gyventojų Lietuvoje mažėja, o didieji miestai tįsta į šonus. Kas tai – nostalgija vienkiemių Lietuvai, negebėjimas strateguoti, ar tam tikrų grupių verslo planas?" Nu jau, tik tiek teišmastot ? Žmones bėga iš miestų centrų nes: Visis nori gyventi kaip žmonės, namuose o ne inkiluose(daugiabučiuose) Apsigyvenus ne miesto centre ar miesto rajone nėra problemų patekti į miesto centra, o ir laiko daug neužima. Aplinka gražesnė, o savo kiema gali paversti rojaus kampeliu. Saugiau tiek suaugusiems, tiek vaikams. Oro bei triukšmo tarša mažesnė. Paieškojus galima būtų vardin dar ne viena privalumą kodėl visi bega iš betono džiunglių. O kas liečia senus pastatus, ypač sovietmečio, tai juos visus reikia sulygint su žeme kad nė kvapo neliktų. Kas liečia naujus tai miestų architektai turėtų kelėjime sedėt, kadangi tokių griozdų ir šlykštynių kaip: akropolis Kaune, keli stiklainiai Kauno LA ir dauguma prekybos centrų pastatytų prie miestų "arterijų" arba senamiesčių turėjo nė neatsirasti.
Gluxen 2011-10-08 17:54
Laikausi nuomones, kad name pigiau gyventi, nei bute, bet pridėjus kainą už benziną dėl didesnio atstumo, kaina kažkiek išsilygina, bet... Kur geriau? Name ar bute? Skonių reikalas. Kita vertus, kai malkom apsisykdyt žiemai užtenka 1000 Lt., o jei turi savo miško, tik laiko ir darbo rankų, tai apie kokį butą galima kalbėti su 500 Lt mėnesiniu mokesčiu už šildymą? ...kai malkas paskaldžius sveikata geresnė, nei drybsant prie TV... Dujininkai godūs, o vartotojai nesuitelkę į "bendrą jėgą", todėl ir turim tai ką turim. Reziumuojant galiu pasakyti, kad žmonės yra žmonės, tiesiog "kombinuoja" kaip kas išmano, tik labai gaila, kad ne bendrai.
immortallt 2011-10-08 18:04
Matos kad nemoki skaiciuoti arba matai tai ka nori. Gyvenau ir name, gyvenu dabar bute ir puikiai zinau islaidas, kainas ir pan.. Bute yra pigiau gyventi, net ir salyginai brangiu centriniu sildymu. O siaip sudetinga cia labai tema... Pvz. Oslas dar gerokai didesnis uz Vilniu, o gyventoju tiek pat. Stilius - vel kitas dalykas, kiekvienam savo...
Wolfy 2011-10-08 18:08
Lietuviai paprasciausiai nori gyventi komfortiskai ir turete savo zemes,soda ar tiesiog geru oru kvepuoti. Straipsnis panasus i tuos, kur klausiama, koldel lietuviai vazineja su dideliais automobiliais, o atsakymas paprastas juk, lietuviai supranta komforta ir tai labai vertina. Asmeniskai as uz privacius namus priemiestyje, nors name nuosavame dazniausiai iseina brangiau gyventi.
Nightbringer 2011-10-08 18:21
Pritariu, kiek teko pabuvoti Vilniuje, tai miestas yra labai išsiplėtęs. Daug kur miškai, vejos ir kitaip švaistomas plotas. Suprantu, kodėl norima gyventi užmiestyje, tačiau kol kas ekonominė situacija toli gražu nėra tokia, kad gautume viską, ko norime, todėl reikia taupyti, plečiant "betoninės džiunglės". O straipsnis neblogas, vėliau jis ir pats nurodo kodėl atsitiko, taip kaip ir yra dabar.
Shinigami 2011-10-08 18:48
Kur gyventi pigiau priklauso nuo to kaip ap6ildintas namas ar butas. Dabar nuomoju kambarį nuosavame name tai jis taip prastai apšiltintas, kad baisu. Bet kadangi man nereikia mokėti už šildymą tai man vienodai. O kai namas apšiltintas gerai dar naudoja modernų šildymą tai nebrangu. Tas pat ir su butu. Tik tiek, kad jei centralinis šildymas jo ne pakontroliuosi. Aš tai labiau linkęs gyventi nuosavame name nei betoniniame inkile. P.S. tikiuosi žmonija ne taps skruzdelinų kur atskiras individas nėra svarbu ir kuriam tenka tik dirbti ir dirbti, kad tik kažkam kitam geriau butu.
Creatium 2011-10-08 19:02
Negalima sakyt, kad tik gyvenimas nuosavame name yra komfortiškas. Taip pat komfortiškai gali gyventi iš bute. Atminkime, kad namas ne tik yra graži žolytė aplink ir keturios sienos. Vis gi reikia ir laiko skirti nemažai namo prižiūrėjimui, žolės pjovimui (nors man tai patinka), sniego nukasimui žiemą. Tiems, kas turi daug laiko, dirba nedaug, tai tam tikrai patiktų name gyventi. Užtat kas dirba daugiau, tai kažin ar būtų lengva atrasti laiko viso namo ir aplinkos priežiūrai. O ten vis gi žiūrėk tai tvorą padažyt reikia, tai malkas sukapot ir sukraut (jeigu malkomis kureniesi) ir t.t. Tuo tarpu bute gyvenant nereikia rūpintis, kad žiemą neišvažiuosi dėl nenukasto išvažiavimo, nereikia prižiūrėti nei šilumos tiekimo sistemų, nei išvis aplinka rūpintis (na, turiu omenyje nereikia gi pačiam įėjimo išsikloti plytelėmis ). Tai tiek. Bendrai žiūrint, tai manau tikrai sunku pasakyt kur geriau gyventi - name ar bute. P.S. O dar pridėkit įvairius nenumatytus atvejus gyvenant name. Pavyzdžiui gaisrininkų ar greitosios medicinos pagalbos reikalingumas. Išsikviesk greitąją, tai teks eiti iki centrinės gatvės, kad pasitikt ir parodyt kur važiuot. Taip pat ir su policija bei apsauga. Jeigu gyveni kur užmiestyje, kur nedaug yra namų aplink tave ar arčiau miško, tai ir apie apsaugą reikia pagalvot ir pasukti galvą.
kiesza 2011-10-08 19:15
jokiu budu negriauti, tai pat nestatyti, o remontuoti-modifikuoti esamus pastatus
Vytax 2011-10-08 20:04
Pripažinkim faktą, mūsų miestuose absoliuti dauguma senų daugiabučių yra apgailėtinos būklės. Namų fasadai ir laiptinės dažnai nė karto taip ir neturėję normalaus remonto. Naujų daugiabučių statyba buksuoja ir nesuspėja pagal rinkos poreikius. Dėlto naujų butų kainos yra artimos nuosaviems namams kiek atokesnėse vietose. Dažnai ir tie patys daugiabučiai statomi netoli miesto pakraščių. Todėl nereikia stebėtis, kad miestai plečiasi vis į plotį.
blizzard 2011-10-08 20:14
neblogas straipsnis. Dar vienas faktorius nepaminėtas kuris išspręstų daug problemų, gerai apmokamų darbo vietų kūrimas mieste, tai paskatintų žmonių emigraciją į miestus (Kinijos pavyzdys). Neduok dieve tektų bute gyvent.. ir kodėl žmonės žavisi tais butais aš nesuprantu ir niekad nesuprasiu, aišku nekalbant apie loftus kurie yra pakankamai erdvūs, ten dar galima turėt savo kampelį. Gyvenu nuosavame name, jeigu tenka užeit į kokį butą iškart depresija suima. Vietos nėra išplanavimai vienodi, visa įmanoma erdvė pergrūsta atrodo reikiamais daiktais, bardakas.. Kas liečia kainas, mūsų namas 340kv 2 aukštai, apšildom malkom, per metus šildymas kainuoja nedaugiau 800-1000lt. Kaip paklausai žmonių tai kai kurie už 2 kambarių butus po 400 ir daugiau mėnesiui išleidžia, baisu pasidaro klausyt.. Apie senos statybos daugiabučius išvis nekalbu, nenoriu nieko įžeisti, bet ten situacija tikrai tragiška.. Tiek miestas tiek kaimas turi savų pliusų ir minusų, gal transporto išlaidos ir brangesnės užmiestyje, bet čia jau priklauso nuo gyvenamosios vietos, tėvas dirba už kokių 5km nuo namų, mama už 15km tai yra Kauno centre, ir tikrai niekas negalvoja kad galbūt neapsimoka važinėt taip toli į darbą.. Gyvenant toliau už miesto - problematiška.. bet komfortas atperka savo.
Creatium 2011-10-08 21:18
Tai vėl gi, priklauso nuo to, koks butas. 1 kambario butas senos statybos daugiabutyje neatstos namo. 4-5 kambarių naujos statybos daugiabutyje - jau gali. Kalbant apie naujos statybos daugiabučius, tai nepasakyčiau, kad išplanavimai tie patys. O ir kiek vietos laisvos yra priklauso nuo pačio žmogaus. Gali ir namą apkrauti taip, kad sunku praeiti ar prasilenkti bus.
manas 2011-10-08 21:34
dar gi priklauso nuo seimynines padeties, jei ten vaiku turi zmona tai namas manau geriau, bet jei vienas gyveni tai butas, gali kad ir menesiui isvaziuot sugalvojes. O nama jau reik priziuret, kazka palikt saugot ir pan.
blizzard 2011-10-08 21:40
Tai kad jau tų 3-4 kambarių butų daug kas atsikando kaip į mėnesį reikia 1000-1500 šildymui palikt..
Nokkia 2011-10-08 21:48
Griauti tik tuos kaimus kam isvis jie reikalingi jei gerai ir mieste gyvent.
kestutisz 2011-10-08 21:56
Asmeniškai aš mieste gyvenu tik todėl, kad taip pigiau. Bus pinigų - bus ir namas užmiestyje Ir šiaip "miesto" sąvoka labai sąlyginė - kuris kokio senamiesčio rezervato gyventojas, apie miegamuosius rajonus galvoja kaip apie tą patį "miestą"? Jug "jie" važiuoja į "mūsų" miestą, užima "mūsų" parkingus, sudaro "mums" kamščius ir t.t.
loggo 2011-10-08 22:27
Labai dėkui, bet aš Vilnių dėl to labai ir mėgstu, nes nereikia toli keliauti norint po mišką pasivaikščioti. Palei Nerį nuo Litexpo parodų rūmų iki Žvėryno prasieiti, po Valakampius ar Fabijoniškių miškelį pasivaikščioti... Kaip gerai būdavo su draugais vaikystėje, kai dar Šeškinėje gyvenau, nueiti iki Ozo (NE prekybos centro) kūdroje pažvejoti, po miškus pabėgioti, o žiemą po Ozą rogėmis čiuožinėti... Ir visa tai vos ne miesto centre (tarp Šeškinės ir centro)! Tai ne švaistomas plotas - kaip gamta gali būti 'iššvaistytas' plotas?