Išleista „Ubuntu 11.10“. Kas naujo? (Video)  (36)

Praėjo pusė metų ir štai vėl išleista nauja „Ubuntu 11.10“ versija. Trumpai pažvelkime, kokios pagrindinės naujovės ir pokyčiai laukia vartotojo, įsidiegusio šią atvirojo kodo pagrindu kuriamą operacinę sistemą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šio išleidimo proga sukurta daug įdomių pristatomųjų mini svetainių (System76, OMG Ubuntu, The Ubuntu Countdown) kuriose galima ne tik sužinoti apie „Ubuntu 11.10“ versijos naujoves, bet ir virtualiai susipažinti su pačia „Ubuntu“ operacine sistema (Ubuntu online tour). Nekantraujantiems ir norintiems greitai sužinoti esminius pokyčius ir patobulinimus, siūlome peržvelgti bendrą naujovių pristatymą žemiau pateiktame video:

„Unity“ darbastalis

„Unity“ darbastalis „paaugo“ ir patobulėjo. „Ubuntu“ logotipas iš viršutiniojo kairiojo kampo nukeliavo į programų paleidimo juostą (angl. launcher).

Atnaujintas ir pagražintas programų ir failų paieškos įrankis dash pasižymi tikslesniais paieškos rezultatais. Jis taip pat praturtintas papildomais programų kategorijų bei paieškos filtrais – „lenses“ – pavyzdžiui, „Music Lens“ leidžiančiais ieškoti muzikos kūrinių tiek lokaliai, kompiuteryje, tiek „Ubuntu One Music Store“ internetinėje parduotuvėje.

Išvaizda

„Ubuntu 11.10“, skirtingai nei 11.04 versija, jau veikia grafinės aplinkos „Gnome 3“ pagrindu. Dėl šios integracijos pasikeitė pagrindinių programų išvaizda:

Tie vartotojams, kuriems jau pabodo senieji darbastalio paveikslai, galės jį pasipuošti 14 naujų pagal nutylėjimą numatytų paveikslų variantų:

Prisijungimo langas

Vienas ryškesnių „Ubuntu 11.10“ versijos pasikeitmų – naujas, modernus vartotojo prisijungimo langas „LightDM“, kurio foninį paveikslą galite lengvai pasikeisti su programėle „Simple LightDM Manager“, kurią galite parsisiųsti čia.

Jei paveikslo keitimui nenorite diegtis papildomų programų visada galite paredaguoti konfigūracinį „LightDM“ failą. Pavyzdžiui, jame galite nurodyti kelią į savo darbastalio foninį paveikslą. Tam pakanka paprasčiausiai nukopijuoti ir įterpti (copy&paste) į terminalo komandinę eilutę tokia komandą ir paspausti Enter:

gksu gedit /etc/lightdm/unity-greeter.conf

Tik BŪKITE ATSARGŪS ir per daug su šiuo failu neeksperimentuokite. Jei neturite ilgesnės darbo su Linux" praktikos, keiskite tik pažymėtąją eilutę, kadangi kitokiu atveju galimi sistemos darbo sutrikimai.

Naujos pagrindinės programos

„Ubuntu 11.10“ versija pateikiama su „Firefox 7“ naršykle. Ankstesnis el. pašto klientas „Evolution“ pakeistas naujausia „Thunderbird“ versija.

Prie šių ir kitų programų komplekto pridedama „Deja Dup“ – atsarginių duomenų kopijų kūrimo programa kuri jums leis išsaugoti duomenis ne tik atsarginiuose, pavyzdžiui, išoriniuose diskuose, bet ir „Ubuntu One“ informacijos „debesyje“.

„Ubuntu“ programų centras V5.0

Dar vienas ryškus pasikeitimas šioje versijoje – visiškai pertvarkytas programų diegimo įrankis „Ubuntu Software Center“. Pagerinta išvaizda, paieška, įdiegtos naujos ieškomų programų filtravimo galimybės.

Indikatoriai

„Ubuntu 11.10“ versijoje pertvarkytas viršutiniame dešiniajame kampe esančių greitojo prisijungimo, sistemos nustatymų, komunikacijos ir vartotojų valdymo indikatorių išdėstymas ir meniu punktai.

Diegimo pasikeitimai

„Ubuntu OS“ diegimo įrankis papildytas WiFi prisijungimo ir vartotojo nuotraukos (nufotografuotos interneto kamera) įkėlimo į profilį galimybėmis.

Multiarchitektūra

Nauja „Ubuntu 11.10“ savybė yra „multiarchitektūros“ palaikymas, kas leidžia „Ubuntu“ 64 bitų OS versijos vartotojams naudoti 32 bitų programinę įrangą be papildomų bereikalingų trikdžių. Taip pat įdomu tai, jog šioje opracinės sistemos versijoje jau yra įdiegtas eksperimentinis ARM mikroprocesorių palaikymas.

Vieninga konfigūracija (One Conf)

Šia savybe tikriausia apsidžiaugs „Ubuntu“ tinklo ar kompiuterių laboratorijų administratoriai. „OneConf“ yra nauja „Ubuntu“ programų centro savybė, leidžianti sinchronizuoti įdiegtų programų sąrašą tarp kelių kompiuterių. Norėdami aktyvuoti šią savybę, atsidarykite „Ubuntu“ programų centrą „Ubuntu Software Center“, eikite į „File > Sync between computers…“.

Vardinant pliusus, be abejonės, negalima pamiršti minusų. Vienas jų yra tai, kad šiek tiek pailgėjo sistemos užsikrovimo laikas. SSD tipo kietųjų diskų ir sparčių pagrindinių procesorių (tokių kaip „i7 Quad Core“) savininkai gal to nepajus, tačiau kitiems vartotojams gali tekti palaukti 15-25 sekundžių, kol užsikraus prisijungimo (login) langas. Kitas minusas – padidėjęs energijos poreikis. Tai susiję su „Ubuntu“ 11.10 nudojama branduolio (angl. kernel) versija. Tačiau ši ne visai maloni savybė turėtų pasireikšti ne visiems. Daugiau informacijos apie tai galite rasti čia.

„Ubuntu 11.10“ (kodinis pavadinimas „Oneiric Ocelot“) versija atnešė daug naujų patobulinimų. Gal ne visi sulaukė ko tikėjosi, tačiau smagu, kad progresas vyksta. Iš esmės šie pokyčiai yra daugiau evoliuciniai negu revoliuciniai ir ne tokie esminiai, kokie buvo „11.04“ versijoje. Prabėgs kelios savaitės, baigsis pristatymo šurmulys ir visų akys nukryps į naujai ruošiamą „Ubuntu 12.04“ versiją, kurią „Ubuntu“ ir „Canonical“ įkūrėjas Mark Shuttleworth pakrikštijo „Precise Pangolin“ vardu.

Parengta pagal „OMGUbuntu.co.uk“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Infoguru.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (36)

Susijusios žymos: