Ryšio tarp mobiliųjų telefonų ir smegenų vėžio vis tik nėra?  (12)

Paskelbti naujų tyrimų rezultatai, paneigiantys ryšį tarp mobiliųjų telefonų ir smegenų vėžio, skelbia BBC. Pastaruosius 20 metų buvo daug diskutuojama apie grėsmę, kurią kelia mobiliųjų telefonų naudojimas. Naujausiame tyrime, kuriam vadovavo Danijos Vėžio epidemiologijos institutas, 18 metų buvo stebimi ir tiriami daugiau nei 350 tūkst. asmenų, besinaudojančių mobiliaisiais telefonais.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tyrėjai reziumavo, kad tyrimo dalyviams negrėsė didesnė rizika susirgti smegenų vėžiu, nei kitiems žmonėms. Tyrimo rezultatai, paskelbti „British Medical Journal“ internetinėje versijoje, patvirtina kelių kitų anksčiau atliktų tyrimų išvadas.

Tačiau taip pat būta ir tyrimų, kurių išvados privertė suabejoti mobiliųjų telefonų saugumu, ir tai paskatino pasaulio Sveikatos organizaciją įspėti gyventojus, kad mobilieji telefonai gali kelti pavojų susirgti onkologinėmis ligomis.

Tokiu būdu PSO priskyrė mobiliuosius telefonus tai pačiai kategorijai, kaip kavą – nors ryšys negali būti paneigtas, bet negali būti ir įrodytas.

Sveikatos departamentas ir toliau rekomenduoja, kad vaikai iki 16 metų mobiliaisiais telefonais naudotųsi tik būtiniausiu atveju ir ilgai jais nekalbėtų.

Danijos mokslininkų tyrimo ataskaitoje teigiama, kad didelio sergamumo smegenų ar centrinės nervų sistemos vėžiu rodiklių skirtumo tarp žmonių, kurie naudojasi mobiliuoju telefonu, ir tų, kurie nesinaudoja, nepastebėta.

Iš 358 403 mobiliųjų telefonų savininkų, kuriuos mokslininkai ištyrė, pasitaikė 356 gliomos (smegenų vėžio rūšis) ir 846 centrinės nervų sistemos vėžio atvejai – šie parodymai atitinka rodiklius žmonių, kurie nesinaudoja mobiliuoju telefonu.

Net žmonėms, kurie mobiliaisiais telefonais naudojosi ilgiausiai – 13 metų ar daugiau – negrėsė didesnė rizika, reziumavo tyrėjai. Vis dėlto mokslininkai neatmeta „nedidelės ar vidutinės rizikos“ susirgti vėžiu tiems žmonėms, kurie kalba mobiliuoju telefonu nepaprastai daug arba naudojasi telefonu ilgiau nei 15 metų.

Mokslininkai patikino, kad ir toliau stebės tyrimo dalyvius, siekdami išsiaiškinti, ar onkologiniai susirgimai neišsivysto per ilgą laiką, ir kokį poveikį mobiliojo telefono naudojimas daro vaikams.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (12)