Rusija žada statyti supermodernų miestą po didžiuliu kupolu  (8)

Šiaurės poliaratyje Rusija žada statyti supermodernų miestą. Manoma, tai dar vienas Kremliaus žingsnis, siekiant išgauti didžiulius naftos ir dujų išteklius po poliariniu ledu, rašo dailymail.co.uk.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Miestas vadinsis Umka. Tai populiaraus tarybinių laikų animacinio filmuko personažo vardas. Pirmi 5 000 gyventojų gyvens po didžiuliu kupolu, kad apsisaugotų nuo šalčio, kadangi žiemą temperatūra nukrenta žemiau 30 laipsnių pagal Celsijų. Architekto Valerijaus Rževskio teigimu, miestas bus svarbus šiaurinis Rusijos taškas. Šaltiniai sako, kad mieste greičiausiai apgyvendins kareivius, apsaugininkus ir slaptųjų tarnybų darbuotojus, taip pat mokslininkus ir tyrėjus, nes Maskva vis aktyviau reiškia teises į Arkties gamtinius turtus. Mieste kokone bus reguliuojama temperatūra, numatoma daugybė prabangių naujovių, kurių kitų miestų gyventojams belieka pavydėti. „Norime pastatyti mokslinių laboratorijų, namų, atrakcionų parkų, vandens pramogų kompleksą, viešbučių ir cerkvę. Be abejo, bus ir mokyklų, darželių, poilsio zonų, ligoninė, sporto salių“, – aiškino architektas. „Norime, kad čia gyvenantys ir dirbantys žmonės suprastų – gyvenimas vyks uždaroje erdvėje, kurios išorėje – atšiaurus arktinis klimatas“, – pabrėžė V. Rževskis. Stebuklų miestas būtų statomas nuošalioje Kotiolnyj saloje, Novosibirsko salyne, už 1600 kilometrų nuo Šiaurės ašigalio. Jos statybos kainuos apie 15,8 mlrd. Lt. Dėl stiprių, žvarbių vėjų tai viena iš atšiauriausių vietų planetoje, čia net vasarą termometro stulpelis retai šokteli aukščiau nulio.

Žadama, kad Umka būtų statomas panašiai kaip tarptautinė kosminė stotis, tik daug didesnė. „Tai pirmas pasaulyje projektas su dirbtiniu klimatu – tarsi kosminė stotis. Tai naujovė ne tik architektūroje, bet ir apskritai pasaulyje“, – pasakojo architektas.

Elektra miestui būtų tiekiama iš atominės elektrinės ant vandens. Miestas maitinsis iš savų išteklių – vietoje gaudomos žuvies, vištienos fermų, šiltnamių, kepyklų ir pan. Sąvartynų nebus, visas šiukšles dviejose gamyklose iš karto pavers pelenais.

Tikinama, kad mieste planuojama pastatyti anglies kasyklas ir naftos platformas, tai neva turėtų kompensuoti statyboms išleistas lėšas. „Sukurtas toks projektas, kad jį būtų galima realizuoti bet kur – net Mėnulyje“, – užtikrino V. Rževskis.

Tiesa, kol kas visiškai neaišku, kada bus pastatytas ledo miestas.

Šiuo metu visos valstybės, kurių teritorija siekia Arkties vandenyną, ketina susivienyti ir pareikalauti iš Jungtinių Tautų leidimo eksploatuoti po vandeniu esančias naudingąsias iškasenas.

Iki tol vyksta nuolatinis „raumenų demonstravimas“. Pavyzdžiui 2007 m. rusų tyrinėtojas Arturas Čilingarovas įsmeigė Arkties dugne Rusijos vėliavą (su tuo susijęs net ir skandalas - žr. "Mokslinės ekspedicijos siužete kadrai iš filmo „Titanikas“"). Tuo pačiu JAV, Kanada, Norvegija ir Rusija sustiprino laivyną Arkties vandenyse, baiminamasi, kad nekiltų šaltasis karas, kuris būtų šaltas ir tiesiogine prasme, na, gal tik ne Umkos gyventojams.

(0)
(0)
(0)

Komentarai (8)