Internetas sveria tiek pat, kiek viena braškė  (14)

Visas internetas sveria tiek pat kiek viena braškė. Toks teiginys stebina ir glumina, tačiau tai gryna teisybė, jeigu skaičiuotume visą elektros energiją, reikalingą internetui veikti, ir perskaičiuotume ją į masės ekvivalentą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Matematikai apytiksliai apskaičiavo, kad pasaulyje yra apie 75–100 mln. interneto serverių, jų visų per parą sunaudojama energija yra apie 40 mlrd. W⋅s. Tiek energijos sveria apie 50 gramų – kiek viena didelė braškė. Jeigu į skaičiavimus įtrauktume ir visus įrenginius, naudojančius interneto ryšį, tuomet turėtume trijų didelių braškių svorį.

Jei jus stebinai tai, kad energija turi masę, tai prisiminkite garsiąją Alberto Einšteino formulę E=MC2. Pagal ją masė ir energija susijusios ir netgi labai maža masė turi labai daug energijos. Kai turime tokius elektros energijos kiekius, ją atitinka jau su kasdieniais daiktais palyginama masė.

Daug įdomiau yra tai, kad ne tik energija, bet ir informacija turi svorį. Vadinasi kaskart kai į savo kompiuterį, išmanųjį telefoną ar elektroninę knygų skaityklę atsisiunčiate naują programą, jūsų įrenginio svoris padidėja. Neišsigąskite! Svoris toks mažas, kad net ir jautriausiai prietaisais būtų sunku tai išmatuoti.

Informaciją kaupia elektronai. Bitai ir baitai, „vaikštantys“ po mūsų kompiuterių laidus, perduodami būtent elektronais. Matematikas ir fizikas prof. M. Kubiatowiczius (Kubiatowicz) apskaičiavo, kad elektronai, pernešantys informaciją, turi ir daugiau energijos. Vadinasi, jie daugiau ir sveria. Taigi, kai parsisiunčiate programą į kompiuterį, elektronų skaičius įrenginyje lieka tas pats, bet jie, gavę informacijos, tampa nežymiai sunkesni.

Informacijos svoris, lyginant su energija, dar mažesnis. Jei remsimės „Google“ generalinio direktoriaus Erico Schmidto skaičiavimais, kad internete yra 5 mln. terabaitų informacijos („Google“ paieška sugeba indeksuoti tik 0,04 % šio kiekio) tai tiek informacijos svertų apie 0,00000056699 gramo.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Diena.lt
Diena.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (14)