R. Vaitkus: tik dvi iš ES šalių bėga nuo atomo  (25)

Kitų konkurencingesnių alternatyvų nei atominė elektrinė bazinei generacijai užtikrinti nėra, tvirtina Visagino atominės elektrinės vadovas Rimantas Vaitkus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Tik dvi iš ES šalių bėga nuo atomo, 11 ES valstybių tęsia savo branduolinių elektrinių projektus“, – penktadienio vakarą Žinių radijo laidoje „Aktualusis interviu“ sakė R. Vaitkus.

Besivystantys alternatyvūs šaltiniai yra puikus priedas prie bazinės generacijos, kurią branduolinė jėgainė kuria. „Bazinės generacijos niekas kitas negali užtikrinti, Elektrėnų elektrinės bazinė generacija būtų gerokai brangesnė“, – sakė jis.

Anot R. Vaitkaus, net ir valstybių, kurios stipriai vysto atsinaujinančią energetiką, branduolinė dalis yra gan didelė.

„Net Danijoj ji sudaro apie 15 % Nors jie patys savo branduolinės elektrinės neturi, bet ji ateina iš Švedijos pusės“, – sakė VAE vadovas.

Žinomas ekonomistas Nobelio ekonomikos premijos laureatas Paulas Krugmanas šią savaitę paskelbė savo prognozę „The New York Times“ apie ateityje gerokai mažėsiančias saulės energijos gamybos sąnaudas.

Paklaustas, kaip vertina šias prognozes, R. Vaitkus atsakė: „Nenoriu nuneigti kad galime turėti didelę saulės dedamąją Lietuvos ūkyje, tačiau šiandien mes turime 1,60 Lt. kompensacijos už saulės energijos kilovatvalandę“. Jo nuomone, tai būtų mūsų valstybei nepakeliama našta. „Saulės energija niekada nebus bazinė energija, jai visada reikės rezervo naktį“, – sakė jis.

Būsimos kilovatvalandės kainos atskleidimas kenkia derybų eigai

„Kiekvienas pasakymas konkretaus skaičiaus kenkia derybų eigai. Mes tikrai nejudėtume su šituo projektu jeigu prognozuojamos kainos, kurios šioje rinkoje bus po 10 metų, būtų sunkiai įvykdomos mums. Jeigu mes dabar kalbame, mes tikrai matome komercines projekto galimybes“, – sakė R. Vaitkus.

Anksčiau, šią savaitę, Energetikos ministras Arvydas Sekmokas prognozavo, jog elektros kaina pastačius naują AE bus mažesnė nei dabar parduodama rinkoje.

„Mūsų planas yra jungtis į kontinentinės Europos tinklus“, – reagavo R. Vaitkus į viešojoje erdvėje išsakomas nuomones, kad pastatę savo atominę jėgainę mes neišeisime iš rusiškos energetinės sistemos, kuri ir toliau užtikrins mums rezervinius pajėgumus.

Tai yra paskutinė mūsų nepriklausomybės (energetinės ir politinės – red. past.) dedamoji“, – sakė R. Vaitkus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (25)