Ar „debesies“ technologijos gali pakeisti „Microsoft Word“?  (12)

Pradėkime nuo konkrečių kainų. „Microsoft Word“ - populiariausias pasaulyje tekstų redagavimo programa, kuri „Microsoft Office“ pakuotėje verslui kainuoja apie 600-700 litų. Vienam kompiuteriui tokios išlaidos įmonėms dažniausiai nėra problema, tačiau ką daryti tuo atveju, kai kompiuterių yra dešimtys ar net šimtai?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tarkime, jeigu įmonėje yra 10 kompiuterių, kuriuose reikia įdiegti „Microsoft Office“ paketą (nebūtinai darbuotojai naudosis visomis programomis), tuomet išlaidos gali būti 6000-7000 litų. Tai labai dideli pinigai, kuriuos galima sutaupyti. Žinoma, programos pardavėjai iš karto suskubs siūlyti nuomą ir kitus variantus, kad tik klientas nepabėgtų ir išleistų bent 3000 litų.

Tačiau yra „debesies“ technologijomis paremtų sprendimų, kurie nieko nekainuoja. Visiškai teisingai, jų kaina – 0 litų verslui (ne tik studentams ir namų vartotojams).

Nežinantiems, kas yra „debesies“ technologijos, trumpai paaiškinsime, kad tai yra kažkur šimtuose serverių laikomi IT sprendimai. Nekonkretu? Tada konkrečiau – programinė įranga yra įdiegta ne jūsų kompiuteryje, bet kažkur serveriuose ir gali būti pasiekiama bei naudojama iš bet kur, kur tik yra interneto ryšys.

Naudojantis programomis internetu nereikia jų pirkti, papildomai įdiegti, nes viskas vyksta naršyklėje. Kadangi programa laikoma ne viename serveryje, o daugybėje, jų duomenys yra sinchronizuojami, todėl programa veikia beveik be trukdžių, neužlūžta. Duomenys dažniausiai saugomi kas kelias sekundes, tad niekur nedingsta. Programa leidžia vienu metu dirbti milijonams vartotojų, keli vartotojai tuo pačiu metu gali prieiti prie duomenų ir realiu laiku juos keisti.

„Debesies“ technologijos šalia mūsų yra jau 10 metų. Tik mes, lietuviai, apie jas dažnai nekalbame, tad daugiau ir nežinome. Pasirodo, kad tekstų rengyklė internete atsirado jau seniai, tačiau jos panašumas į „Microsoft Word“ buvo minimalus. Vienas pirmųjų internetinių rengyklių buvo „Zoho“. Kiek vėliau atsirado „Google Docs“, o pastaraisiais metais į internetinių redagavimo priemonių rinką įsitraukė ir pati „Microsoft“ korporacija, kiek pakeitusi savo programinės įrangos pardavimų strategiją. Dabar visi trys sėkmingai konkuruoja rinkoje, kurioje yra dar keletas mažesnių žaidėjų, siūlančių teksto rengykles, kurie daugiau ar mažiau panašūs į „Microsoft Word“.

Todėl ir užduodame klausimą, ar „debesies“ technologijos gali pakeisti „Microsoft Word“? Atsakymas yra teigiamas – TAIP, GALI, ir ne vienoje įmonėje jau pakeitė.

Jei naudojimosi „Microsoft Word“ poreikiai yra minimalūs, įdiegti brangiai kainuojančios programinės įrangos tikrai neapsimoka. „Word“ pakaitalai nėra išeitis, bet juos galima turėti tik dėl dokumento atidarymo kompiuteryje. Visos esminės „Word“ funkcijos yra sukeltos į internetą, todėl naudojantis bet kuriuo vienu iš trijų stambiausių internetinių programų galima nesunkiai tvarkytis su dokumentais.

Pagrindinės teksto redagavimo internete funkcijos, kaip ir „Worde“ yra teksto formatavimas (šriftai, teksto dydis, spalva, atitraukimas nuo krašto ir t. t.), lentelių įterpimas, paveikslėlių įterpimas, puslapio parametrų nustatymai, rašybos tikrinimas, pasirinkimas, kaip puslapį rodyti ekrane, pagalba. Visa tai puikiai telpa internetinėse teksto redagavimo programose. Tiesa, ne šimtai funkcijų, bet tik esminės. Iš papildomų funkcijų internetinėse tekstų rengyklėse yra galimybė dalintis tekstu su kitais žmonėmis, pakviečiant juos prisidėti prie redagavimo ar leidžiant tiesiog peržiūrėti. Tai ir daro šią programinę įrangą „debesyse“ unikalią. Dabar pasiūlymą klientui vienu metu gali ruošti keli kolegos, nebijodami, kad ištrins kažkieno kito tekstą (yra galimybė atstatyti duomenis), užuot 17 kartų siuntinėjant prikabintus dokumentus el. paštu. Paprastai po tokio bendradarbiavimo, jau nusiuntus klientui paaiškėja, kad liko kažkur nepakeista kuri nors vieta arba pasiūlymas nukeliavo su kitos firmos pavadinimu…

Įmonėje, kurioje naudojamos tik „Word“ pagrindinės funkcijos, tekstų rengyklės internete gali sutaupyti labai daug pinigų. Tiesiog reikia protingai išnaudoti „debesies“ technologijas savo verslui. „Microsoft Word“ programa visada ėjo koja kojon su kitu palydovu – „Excel“, programa, kuri tapo viena iš svarbiausių verslo programų. Tačiau internetinis „Excel“ nėra toks pažangus, bet esmines funkcijas taip pat atlieka. Apie internetines lentelių redagavimo programas – kitame straipsnyje.

Akivaizdu, kad „debesies“ technologijos keičia mūsų darbo su dokumentais supratimą ir įpročius. „Microsoft Word“ savo 500 milijonų vartotojų per vienus ar dvejus metus nepasiekė – iki tokių mastų buvo einama ilgai ir kantriai. „Debesies“ technologijomis paremtos programos visa tai gali atlikti daug greičiau, nes jos dažniausiai naudojamos kaip pagalbinės, tai yra ekstra atvejams. Kodėl mažai įmonei nepabandžius ekstra atvejams pasilikti įvairias nemokamas „Word“ tipo programas ir neperėjus į „debesį“? Vienintelės kliūtys – baimė ir nežinojimas, kurias įveikti galima ryžtu, noru sutaupyti ir keisti darbo būdą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Tinklaraštis "įDebesis"
Tinklaraštis
(0)
(0)
(0)

Komentarai (12)

Susijusios žymos: