Japonijos „popierinių balionų bombos“ ir operaciją nutraukę JAV tylos įžadai (Video)  (0)

Viena iš geriausiai įslaptintų Antrojo pasaulinio karo operacijų – Japonijos transokeaninių balioninių bombų atakos prieš JAV. Tiesa, plataus masto operaciją sėkmingai įslaptino ne jos autoriai, o tie, kurie nuo tų bombų turėjo nukentėti – amerikiečiai. Gudrus taktinis manevras leido išvengti nemenkų nuostolių pridariusios operacijos tęsinio.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Stokodami praktinių galimybių atakuoti JAV sausumos teritoriją, Japonijos karo inžinieriai pagamino 9 tūkst. didžiulių popierinių balionų ir juos užpildė vandenilio dujomis. Po kiekvienu tokiu balionu buvo parišta po 15 kg ryšulį padegamųjų ir skeveldrinių bombų. Nuo 1944-ųjų lapkričio 3 d. balionai kildavo į stratosferinį aukštį ir aukštuminių vėjų būdavo nešami Jungtinių Valstijų link.

Įvertinta, jog maždaug apie tūkstantį tokių ginklų sėkmingai įveikė Japoniją ir JAV skiriančius 9,5 tūkst. kilometrų, o kai kurie balionai virš JAV sausumos teritorijos nuskriejo taip toli, jog pasiekė net prie Didžiųjų ežerų plytinčią Mičigano valstiją. Balioninė bomba JAV krantus pasiekdavo maždaug per 3-4 dienas.

Kai JAV karinės pajėgos suprato balionų paskirtį, žinoma, tokių „dovanėlių“ pradėjo dairytis ir stengėsi jas numušinėti. Tačiau tai nebuvo paprasta – japonų sugalvota strategija buvo išties efektyvi. Kaip paaiškėjo, efektyviausias priešnuodis šiai popierinių balionų operacijai buvo įvesta nepaprastoji „absoliučios tylos“ padėtis. Tai reiškė, jog viešai prasitarti apie japonų „balioninės atakos“ sėkmę buvo griežtai draudžiama. Tylėti buvo įpareigotos ir žiniasklaidos priemonės – rašyti apie tokius pranešimus laikraščiuose ar skelbti per radiją buvo uždrausta.

Maždaug po penkių mėnesių japonams dėl įsivaizduojamo operacijos fiasko pradėjo svirti rankos ir jie atakas nutraukė. Tylos įžadai buvo tokie veiksmingi, jog apie tokią Japonijos operaciją ir šiandien yra girdėjęs tik retas kuris.

Iš viso Jungtinėse Valstijose buvo užregistruoti 285 balioninių bombų incidentai. Tiesa, nuo jų sprogimų žuvo šeši asmenys. Beje, visi šeši žuvusieji buvo Oregone iškylavusios moksleivių grupelės nariai – radę balioną miške, iškylautojai mėgino jį patraukti…

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(1)
(0)
(1)

Komentarai (0)