Programavimo vunderkindas nori mesti iššūkį „Google“ (Video)  (10)

Savamokslis programuotojas Nickas D'Aloisio tapo pirmuoju pasaulyje penkiolikmečiu, sugebėjusiu į savo įkurtą įmonę pritraukti 300 tūkstančių dolerių investicinį kapitalą. Dabar jam 17, ir vaikinas ruošiasi mesti iššūkį „Google“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nickas D'Aloisio gimė Perte (Australija) 1995-aisiais, būdamas šešerių pradėjo skaityti aukštųjų mokyklų studentams skirtus astronomijos vadovėlius, o sulaukęs 12, kartu su tėvais persikėlė gyventi į Londoną, rašo „The Huffington Post“. Nicko tėvas dirba investicinio banko „Morgan Stanley“ viceprezidentu, jo mama – teisininkė. Pirmąjį savo kompiuterį jis gavo būdamas devynerių, o sulaukęs dvylikos, pradėjo programuoti.

Sužinojęs, kad kurti programėles „Apple“ išmaniajam telefonui „iPhone“ gali visi norintys, Nickas parsisiuntė „Apple“ paskelbtus programavimo įrankius, „Amazon“ parduotuvėje įsigijo reikiamus žinynus ir ėmėsi eksperimentuoti. Viena pirmųjų jo programėlių buvo „SongStumblr“, per „Bluetooth“ ryšį atpažįstanti, kokios muzikos klausosi netoliese esantys žmonės. Pradėjęs domėtis dirbtinio intelekto programine įranga, jis ilgainiui parašė „Facemood“ programą, sekančią draugų emocijas remiantis jų statusu „Facebook“ socialiniame tinkle. Per 3 metus Nickui iš „Apple“ programėlių parduotuvės, kurioje jis skelbė savo programas, pavyko uždirbti apie 30 tūkstančių dolerių: už kiekvieną savo pardavinėjamos programos kopijos parsisiuntimą, atėmus 30 proc. „Apple“ komisinius, jam likdavo po 1,5 dolerio. Sulaukęs 15-os, jis įsteigė savo įmonę, kurios registravimo dokumentus jam sutvarkė mama.

Dar geresnė idėja jam kilo mokantis Londono karališkajame koledže: ruošdamasis istorijos egzaminui, jis internete ieškojosi reikiamos informacijos, tačiau Nickui pasirodė, kad „Google“ per lėtai pateikdavo su užklausa susijusius tekstus. Norėdamas sutaupyti laiko, Nickas sugalvojo parašyti programą, kuri parengtų tinklalapio turinio santrauką dar iki nuorodos aktyvavimo.

Lotynų, kinų ir prancūzų kalbas besimokantis Nickas pasitelkė savo kalbinius įgūdžius ir ėmėsi kurti programą, kuri nepriklausomai nuo kalbos nustato teksto temą ir jos pagrindu sudaro atrankos kriterijus (pavyzdžiui, skaičiai yra svarbesni už aprašymus). Remiantis šiais kriterijais programa „ištraukia“ iš teksto sakinius – raktažodžius. Susisiekęs su vienu Masačiūsetso technologijos instituto (MIT) semantikos laboratorijos lingvistu, Nickas paprašė jo už 250 dolerių išnagrinėti jo sukurtos „Summly“ programos algoritmą. Paaiškėjo, kad „Summly“ ne tik pralenkė kitas teksto konspektavimo programas, bet ir buvo 40 proc. artimesnė žmonių konspektavimo įgūdžiams.

Toks pasiekimas paskatino Nicką pasiūlyti nemokamą „Trimit“ pavadintos programos variantą „iPhone“ telefonų vartotojams. Atlikus patentų tyrimą paaiškėjo, kad tarp panašios paskirties programų nėra nė vienos, kurioje būtų naudojama dirbtinio intelekto mokymosi funkcija, susieta su „iPhone“. Tada vaikinas sukūrė savo interneto svetainę ir demonstracinę programos versiją paskelbė „YouTube“ portale.

Praėjusių metų vasarą jaunuoju programuotoju susidomėjo du investiciniai fondai. Vienas iš jų buvo „Horizons Ventures“, kurios valdytoja apie programą „Trimit“ perskaitė „TechCrunch.com“ svetainėje. Kai Nickas D'Aloisio, kuriam tuo metu buvo 15, pokalbio telefonu metu pranešė savo amžių, „Horizons Ventures“ atstovai buvo šokiruoti, sakoma pranešime.

Tačiau po ilgesnio bendravimo ir aiškinimosi „Horizons Ventures“ vis dėlto nusprendė investuoti į Nicko įmonę: už 300 000 JAV dolerių fondas įsigijo 25 proc. įmonės akcijų. Regis, jie neapsiriko: per 3 mėnesius nemokama „Summly“ programa buvo parsisiųsta 130 000 kartų. Nickas planuoja pardavinėti ją interneto naršyklių gamintojams, paieškos sistemoms, žiniasklaidos ir finansų kompanijoms. Jis nori imti mokestį arba už tam tikrą „Summly“ naudojimo laikotarpį, arba už kiekvieną 1000 konspektų porciją. Paslaugos kaina dar nėra apskaičiuota.

Šiuo metu, pasak leidinio, Nickas toliau tobulina programą ir nori nusamdyti kelis visą darbo dieną dirbančius programuotojus, kad jie „išmokytų“ „Summly“ algoritmą elgtis taip, kaip ir konspektuojantis žmogus. Tai ilgas, daug laiko ir darbo sąnaudų reikalaujantis procesas, tačiau sėkmė gali būti labai viliojanti: „Google“ ir kitos interneto paieškos sistemos per 12 metų mažai tepasikeitė, nors turinio kiekis internete nepaprastai išaugo. Nickas D'Aloisio prognozuoja, kad ateityje atsiras ne viena dirbtinio intelekto sistema paremta turinio atrankos paslauga. „Žmonės pakeis paradigmą, visus veiksmus atlikinės tobotai“, – mano jis.

Šiame vaizdo siužete – „Summly“ programos pristatymas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(1)
(0)
(1)

Komentarai (10)

Susijusios žymos: