Nomofobija plinta: du trečdaliai britų bijo likti be mobiliojo telefono ir nesiskiria su juo net tualete  (6)

Galbūt ne visai teisinga vadinti tai fobija, kadangi paprastai šiuo žodžiu įvardijamos neracionalios, patologinės baimės. Tačiau naujausi tyrimai rodo, kad nerimas likus be mobiliojo ryšio telefono kankina net du trečdalius britų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Terminas nomofobija kilo iš anglų kalbos žodžių junginio „no mobile phone phobia“ ir specialistų yra aiškinamas kaip nerimo būsena, atsirandanti netekus galimybės naudotis mobiliojo ryšio telefonu, rašo Dailymail.co.uk.

Ji pasireiškia tokiais simptomais:

  • Negalėjimas, nenoras išjungti mobiliojo ryšio telefono;
  • Pastovus tikrinimas, ar nėra praleistų skambučių, el. laiškų ar SMS žinučių;
  • Nuolatinis mobiliojo ryšio baterijos įkrovinėjimas;
  • Negalėjimas užsukti net į tualetą be mobiliojo ryšio telefono.

„SecurEnvoy“ atliktas naujas tyrimas parodė, kad nomofobija plinta. Prieš ketverius metus baimę likti be telefono pripažino 53 proc. žmonių, o naujausio tyrimo duomenimis tokią baimę jaučia jau 66 proc. britų.

Apklausoje dalyvavo per 1 tūkst. britų. Jauni žmonės (nuo 18 iki 24 metų) buvo labiausiai prisirišę prie savo mobiliųjų telefonų – 77 proc. jų pripažino negalintys be telefono likti ilgiau nei kelioms minutėms. Kiek vyresni (25–34 metų) apklausos dalyviai buvo mažiau priklausomi – nomofobiją pripažino 68 proc. apklaustųjų. Vyriausi žmonės jai buvo „atspariausi“.

Tyrimo duomenimis, žmonės vidutiniškai patikrina savo mobiliojo ryšio telefoną 34 kartus per dieną, o 75 proc. naudoja telefoną tualete. Dauguma apklaustųjų aiškino, kad tai yra modernus laikraščio pakaitalas. 

„Lyginant su 2008-aisiais, tuomet nomofobija dažniau pasireikšdavo vyrams, o dabar – moterims. Būčiau linkęs manyti, kad veikiausiai daugiau vyrų turi du telefonus, todėl tikimybė netekti abiejų ir likti be telefono yra mažesnė“, – sakė „SecurEnvoy“ atstovas Andy Kemshallas.

Be to, paaiškėjo, kad nors 49 proc. apklaustųjų nepatinka, jei jų žinutes perskaito sugyventinis, dauguma (54 proc.) nenaudoja telefono atrakinimo kodų ir vos 10 proc. pasirūpina informacijos užkodavimu.

„58 proc. respondentų turi mažiausiai vieną darbinį telefoną, taigi toks atsainumas saugumui kelia nerimą“, – pastebėjo A.Kemshallas.

Pagrindiniai pavojai ir kaip jų išvengti

Telefono pametimas ar vagystė:

  • Nešiokitės mobiliojo ryšio telefoną uždaroje, sagomis ar užtrauktuku užsegamoje kišenėje ar rankinės skyriuje;
  • Venkite išsitraukti telefoną viešose vietose;
  • Reguliariai atnaujinkite atsarginę adresų knygos kopiją kitame telefone, SIM kortelėje ar kompiuteryje.

Baterijos išsikrovimas

  • Įkraukite telefoną prieš išeidami iš namų;
  • Darbe turėkite atsarginį įkroviklį;
  • Nusipirkite atsarginę bateriją.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (6)