Energetikos specialistas: atominis projektas tėra didelių lėšų praradimas  (43)

Visagino atominės elektrinės (VAE) Koncesijos sutarčiai Vyriausybė pritarė per kelias dienas, nors savo rankose ministrai laikė net energetikos specialistams gana painų 140 puslapių apimties neoficialų jos vertimą iš anglų kalbos, rašo "Respublika".


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šis dokumentas kartu su vos septynių punktų įstatymu dėl koncesijos suteikimo ir Lietuvos esminių turtinių įsipareigojimų prisiėmimo VAE projekte jau guli ant Seimo narių darbo stalų.

Paskubomis patvirtinus sutartį bei priėmus jos įstatymą Lietuva įsipareigos sumokėti apie 747 mln. litų netesybų, jeigu paaiškėtų, kad VAE nebus statoma.

"Turėjau progos Koncesijos sutartį pastudijuoti tik porą dienų ir supratau, kad joje galima galvą nusisukti... Man tikrai kilo klausimų, ką iš tiesų suprato ministrai, jeigu net energetikos specialistui reikia tikrai daug laiko suvokti sutarties esmę. Bet, kiek suprantu, šią sutartį Seime bus ketinama prastumti kuo greičiau, lyg kokį paprastą, visiems aiškų įstatymo projektą", - dienraščiui sakė Martynas Nagevičius, Lietuvos energetikos konsultantų asociacijos direktorius.

Pasak M. Nagevičiaus, "Koncesijos sutartyje yra aiškiai numatyta, kad Lietuvai pasitraukus iš VAE projekto, privalėtume kompensuoti savo partnerių išlaidas, o tai sudarytų apie 280 mln. JAV dolerių (apie 747 mln. litų). Tiek kainuotų pirmieji projektavimo etapai, o juk VAE projektuotų ne lietuviai, o japonų "Hitachi" pasamdyta JAV kompanija "Exelon". Jeigu iki pasirašant sutartį Lietuva turėtų savo partnerių - Latvijos ir Estijos - garantijas, netesybas tektų dalytis į tris dalis. Šiandien nei latviai, nei estai mums nėra įsipareigoję, todėl ir išlaidos liktų vien Lietuvai".

Energetikos ministras yra teigęs, kad VAE kainuos 17 mlrd. litų, tačiau, pasak M. Nagevičiaus, ši suma buvo skelbiama be bankų palūkanų, taigi ji tikrai smarkiai išaugtų.

"Šis atominis projektas tėra didelių pinigų praradimas, nors tomis lėšomis galima pasinaudoti naudą gaunant iškart. Pavyzdžiui, grąžinus Lietuvos nacionalinę skolą, milijardus uždirbtume vien nebemokėdami palūkanų", - "Respublikai" sakė M. Nagevičius.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Ekonomika.lt
Ekonomika.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (43)