A.Sekmokas: derybos dėl koncesijos sutarties su „Hitachi“ yra baigtos  (0)

Derybos dėl koncesijos sutarties yra baigtos, sekantis žingsnis – gauti Finansų ministerijos išvadą, kuri bus pateikta Vyriausybei svarstyti kartu su sutarties tekstu, apie tai po Vyriausybės pasitarimo kalbėjo energetikos ministras Arvydas Sekmokas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Derybos su strateginiu investuotoju dėl koncesijos sutarties yra baigtos“, - sakė energetikos ministras.

Pasak ministro, Vyriausybės protokoliniu sprendimu buvo pritarta, kad atsižvelgus į Finansų ministerijos ir Teisingumo ministerijos pastabas, koncesijos sutartis bus parafuojama, tai yra patvirtinamas iš esmės derybininkų suderėtas koncesijos sutarties tekstas.

„Yra įtvirtinami derybų rezultatai, ką susiderėjo derybininkai su „Hitachi“ kompanija,“ - parafavimo reikšmę paaiškino ministras, tačiau detalesnių derybų rezultatų jis neatskleidė.

Tačiau koncesijos sutartyje detalių finansinių įsipareigojimų nėra, juos planuojama paskelbti vėliau planuojamoje pasirašyti akcininkų sutartyje.

A. Sekmokas sako, kad tolimesni žingsniai planuojant Visagino atominės elektrinės statybą, yra gauti Finansų ministerijos išvadą, kuri bus teikiama kartu su koncesijos sutarties tekstu Vyriausybei.

Vyriausybė pavedė Energetikos ministerijai kreiptis į Finansų ministeriją pateikti savo išvadas dėl Koncesijos sutarties per tris savaites. Vyriausybei pritarus koncesijos sutarčiai ji keliaus į Seimą, kur turėtų būti svarstoma ir tik Seimui jai pritarus – pasirašoma.

„Realiai, pritarus koncesijos sutarčiai, vyktų parengiamieji darbai, tai yra projektavimas, kainos tikslinimas, licencijų išdavimas, o baigus projektavimą būtų daromas galutinis investicijų sprendimas, tai tie darbai praktiškai vyksta dabar, jeigu mes kalbėtume apie pirmą betoną, tai pirmas betonas galėtų būti liejamas 2015-ais metais“, - apie darbų pradžią Visagine kalbėjo jis.

Iš kur bus paimti pinigai, reikalingi atominės statybai, pasak A. Sekmoko, planuojama pateikti taip pat ruošiamame verslo plane, kurį Vyriausybei planuojama pateikti kartu su koncesijos sutartimi.

Skelbta, jog elektrinėje vykdomos gamybos sąnaudos sudarys po 7 – 10 ct už kilovatvalandę, tačiau dar 10- 15 ct už kilovatvalandę kainuos paskolų statyboms aptarnavimas. Numatoma, kad paskolos bus visiškai grąžintos per 18 metų, iki 2038-2040 metų.

Pirmadienį ministras patikslino, kad atominės elektrinės eksploatacijos pradžia būtų 2020 – 2022 m., nors anksčiau skelbta, kad VAE darbą turi pradėti 2020 m.

Skaičiuojama, kad bendra projekto suma neturėtų viršyti 5 mlrd. eurų arba 17 mlrd. Lt.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
Autoriai: Erika Fuks
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)