Naujos Lietuvos AE pelnas galėtų prisidėti prie senosios uždarymo?  (8)

Lietuvai su Europos Sąjunga nesutariant dėl paramos uždarant Ignalinos atominę elektrinę (IAE), energetikos ministras Arvydas Sekmokas sako, kad trūkstant lėšų prie uždarymo fondų galėtų prisidėti naujosios, dar nepradėtos statyti Visagino atominės elektrinės pelnas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Naujai statoma atominė elektrinė, jos prognozuojamas pelnas galėtų prisidėti uždarant IAE“, – trečiadienį Vyriausybės valandoje Seime sakė A. Sekmokas.

Prieš dvi savaites premjeras Andrius Kubilius, po susitikimo su Europos Komisijos prezidentu Jose Manueliu Barrosu Briuselyje teigė, kad IAE uždarymo našta vienai Lietuvai – per sunki.

„Iki 2029 m. numatant tik 230 mln. eurų iš reikalingų, berods, 1,3 mlrd. būtų sunku strategiškai suplanuoti visus uždarymo darbus“, – tuomet sakė premjeras.

Europos Sąjungai atsisakius papildomai finansuoti IAE uždarymo darbus arba iš viso nutraukus paramą, elektros kaina Lietuvoje šoktelėtų į aukštumas. Tokį scenarijų piešia buvęs Valstybinės kainų ir energetikos komisijos pirmininkas Vidmantas Jankauskas, nors, jo teigimu, Europos Komisija, prieš imdamasi drastiškų veiksmų išnaudoja visas įmanomas įspėjamąsias priemones.

Europos Komisija neseniai pareiškė, kad galutinė atsakomybė už AE eksploatavimo nutraukimą ir jo finansavimą tenka valstybei narei, kurioje yra atominė elektrinė ir kad Europos Sąjungai nepriklauso kompensuoti finansavimo trūkumo.

Šis pareiškimas pasirodė po to, kai Europos audito rūmai paskelbė atskaitą, jog IAE uždarymo procese Lietuva vėluoja atlikti nemažai projektų, o užbaigiant darbus susiduriama su reikšmingu finansavimo trūkumu.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
Autoriai: Justina Juršytė
(0)
(0)
(0)

Komentarai (8)