Energetikos specialistas: atominis projektas tėra didelių lėšų praradimas

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Smėlis 2012-05-16 13:04
Jo, būtų labai paprasta ją grąžinti, kai kasmet ar ne po 2-3 mlrd sumokam Rusijai už elektrą ir dujas jai gaminti. Negaliu pakęsti tokio nemotyvuoto varymo į vienus vartus. Taip ir vaidenasi kyšantys Gasprom'o kraneliai iš tokių "ekspertų" kišenių.
Strong_Bad 2012-05-16 13:11
Gali sukaut kiek nori, nieks nieko negirdi ir nenori girdet, uzsicikline savo "energetinei nepriklausomybes vizijoj", kominizmas irgi buvo utopine visija, deja realybe patyrem savo kailiu. Tegu ir save zaloja, bet vat is principo vistiek daro ir daro ne ta, ka reikai ir ne ten, kur reikia. Ko noret, politika - sudo malimo menas, ir tai daroma visu kitu tik ne ju paciu saskaita. Tai taip iseina, kad lietuvos galva ikiso i kilpa ir sako "jei atsisakysi, tai pakarsim, o jei sutiksi, tai tik prismaugsim". Dabar pasakykit, kiek ir kaip sios sutarties uzsakovai yra atsakingi uz ja? Ar tie samdyti ekspertai kazka isipareigoje kompensuot neteisigo ivertinimo atveju? Lietuva, kaip sako, gautu 747 milijonu litu bauda, kokia dali ir kaip prisideda "sekmoko gauja", (nors ir pats sekmokas kazkieno pastumdinukas)? Dabar paimkis visas sitas "dideles galvas" (valstybes atstovus), gi pas juos galvoj "Atominiai reikalai" temoj baltas popieriaus lapas, Todel kaip vaikai sventai tiki viskuo ka jiems sako pirmasis sutiktas asmuo, kuris gali belekna sakyt ir tai bus tiesa. Antras, trecias ir tt, sutiktas bus melagiai, jei ju nuomones nesutaps su pirmojo, nes pirmojo zodziai tampa etalonu ir perkalbet labai sunku.
Alfredukas 2012-05-16 13:14
Jau nuo pat pradžių matėsi, kad nei anksčiau deklaruota kaina, nei kilovatvalandės kaina nebus tokia, kaip tiek ilgai mums plovė smegenis. O čia dar matosi, kad tikroji kaina dar negalutinė... nei kiek neabejoju, kad šis projektas naudingas tik kažkokiai asmenų grupei. O Lietuvai, kaip ir kiti panašūs buvę projektai, pražūtingi. Dar ir su saugumu nėra viskas aišku. Belieka tikėtis, kad referendumas viską pataisys, nors ir tada, tiesiog už nieką, patirsime tuos šimtus milijonų. O AE šalininkai dar aiškina, kad referendumas brangiai kainuos Lietuvai!
Gintarinis 2012-05-16 13:48
Citata: "Šis atominis projektas tėra didelių pinigų praradimas, nors tomis lėšomis galima pasinaudoti naudą gaunant iškart. Pavyzdžiui, grąžinus Lietuvos nacionalinę skolą..." Kas čia per kliedesiai? Norėtųsi detalesnio paaiškinimo.
Minde317 2012-05-16 14:01
O kas cia neaisku? Autorius nesupranta finansu Jam atomine kainuoja 17mlrd. LT. ir visiems zinoma, kad Lietuva tures tik 40%. Tai suma sumazeja iki 7mlrd. Ir ta suma reiks vistiek skolintis
Gintarinis 2012-05-16 14:17
Tai vat man ir neaišku, ar jis planuoja Lietuvos skolą atiduot užsienio investuotojų pinigais, ar tais pinigais, kuriuos Lietuva ruošiasi pasiskolint? Pigi demagogija, daugiau nieko.
sabotan 2012-05-16 15:26
O koks skirtumas ar per 10 metu i atomi9ne sukist 9 mlrd na lietuva turi 3 lieka 6 pasiskolint o rusijai reikia mokam uz elektra 2 3 mlrd i metus 10 x2 na lyg 20 mlrd per 10 metu. Na pasiskolinsim 6 grazinsim 10 tegu. Matemtiskai apsimoka ar rusam moket visada ar japonam sumoket karta ir viskas. Man juokinga kai skiaciuoja savikaina elektros koks skirtumas kol savikaina 25 ct nevirsis viska bus gerai . Man juokinga jai nestatom VAE ka tada darom perkam elektra is rusijos rusija kainas gali uzkelt tiek duju tiek eelektros kad maza nepasirodis. Atomine tegu ir neapsimoka statit bet ji islaikis stabilesnes elektros kaina jai jos neturesim rusija bele kada gali uzkelt kainas ir kas tada
evaldosia 2012-05-16 17:46
bet kokia valstybė yra bloga komercinių objektų administratorė.ypač lietuvos,visos vyriausybės neturėjo ir neturi gyventojų pasitikėjimo,nes yra daug objektų kurie nebaigti ,o pinigai išvogti,ir kaltų nėra.kas gali pasikeisti statant elektrinę?ką bestatytu ,už pradinę sąmatą,nepastatė.valstybinės įmonės lietuvoje pelno neneša,nes jis iššvaistomas per pirkimus,konsultacijas ir kitokias schemas.jei nebūtu tokių grobstymų visuomenė nesišiauštu prieš elektrinę.nė vienas valstybės tarnautojas nenubaustas už valstybės nuosavybės iššvaistymą,išskyrus atleidimą iš darbo.galime likti paskolų vergais (čia tokia nesmurtinė tautos vergovės forma).
GNU 2012-05-16 18:39
"rašo "Respublika"" - tuom viskas ir pasakyta.
deivec 2012-05-16 19:01
Pavyzdžiui, grąžinus Lietuvos nacionalinę skolą, milijardus uždirbtume vien nebemokėdami palūkanų", - "Respublikai" sakė M. Nagevičius. tai kvaileli is kur tuos milijardus paimti ??????????????????? skolai grazinti :D:D:D:D cia juk projektas ne vien del pelno....o ir del konkurencijos...energetinio saugumo ir pan. negi reikia buti visishku debilu kad to nesuprasti... kad musu valdovai menokos kompetencijos - tai faktas....bet juk patys mes buduliai puse ju isrinkome... gal tada isvis nieko nedarome....pasistatome kiekvienas po vejo maluneli savo butui ir busime patenkinti ane ??? buvo patogu kai rusai pastate lifosa, mazeikius, VAE, achema, is sekmingai naudojomes. o kai reikia patiems pastatyti ...tai jojojojoj brangu...nereikia.... tai ka mes cia isvis veikiame lietuvoje....einam darzu raveti..istraukiam zvakiu...ismetam super duper ismaniuosius telfonus...ir nereikes jokiu elektriniu.... negaliu bxxxt kaip taip galima sneketi !!!! juk ne sekmokui energijos reikia o mums visiems !!!!!!!!
arvis911 2012-05-16 20:41
Paanalizuokime paskutinį komentarą. Aš pats to savęs klausiu kiekvieną dieną
stiklas 2012-05-16 20:42
Skolų turi visos valstybės, ir mes ją gražinę iškart tikrai geriau negyvensim. Keliasdešimt procentų bvp sudarančios skolos šiuolaikinėj ekonomikoj visiškai normalu. investicija į AE yra ilgalaikė ir tai vienintelis investicinis projektas Lietuvoje vertas dėmesio, todėl, kad jis ilgus metus neš naudą ir pelną, o ne bus pravalgyti ir iškakoti pinigėliai. Žinoma, Lietuviškam verslo darymui būdingi atkatai šios investicijos pelningumą truputėlį apmažins, tačiau bet kokiu atveju nuo tokių projektų visiems bus tik geriau
Skeleton 2012-05-16 21:10
Reikia tik neužmiršti, kad Respublika yra prorusiškų partijūkščių laikraštukas, o Nagevičius yra estremistinis žaliasis (Martynas Nagevičius. Politinės partijos „Lietuvos žaliųjų sąjūdis“ energetikos komiteto pirmininkas.) Tada viskas pasidaro aiškiau.
T 2012-05-16 21:45
Dabar Lietuvai pigiausia pirkti elektrą iš Rusijos. Praktiškai prie visų didesnių Lietuvos mietų yra pastatytos elektrinės, kurių šilumos nuostoliais galima šildyti mietus. Atsiradus AE elektra bus gaminama joje ir prapuls rinka Lietuvos šiluminėms elektrinėms ir tu pačiu galimybė šildyti jų energijos nuostoliais mietus.
immortallt 2012-05-16 21:53
uz tuos 2-3 milijardus gaunam ~8TWh silumos ir dar kokius 2TWh elektros. Is atomines gausim maks kiek ? Priminkit ? Be to siulomos alternatyvos, gauti tiek pat energijos tik pigiau. Kartu isspresti zymiai opesne problema - sildyma! Suprimityvinsiu situacija, jums kas aktualiau, ar kad tepalai pabrangtu 100x, ar kad kuras pabrangtu 2x ? Manau visi pasakysit, kad kuras. Kodel tada siluma jums maziau aktuali, nors jos suvartojam 2x daugiau ?
immortallt 2012-05-16 22:01
10 milijardu sumazejusi skola - ~600 milijonu maziau finansavimo islaidu. Tai tu nesupranti finansu, atomines projektas jau kainuos 20-21 milijarda, nes reikes tiesti kelius, taisyti infrastruktura. Lietuva skirs 9.5-10 milijardu jau ir gausim 35% akciju Beje, kaip manai, tai galutine suma ? Kai pries tai buvo kalbama apie 10-17 milijardu, o jau ir i juos nebetelpa ? Kaip manai, ar sugebesim pastatyti pigiau nei suomiai, pas kuriuos zodzio korupcija zodyne nera, o projektas jau pabrango dvigubai, smeruoja jau ir skaicius trigubai. Uz tokius pinigus LT apsirupintu 100% biokuro katilais silumai ir kaip minimum tiek pat elektros. Sutvarkytume infrastruktura vejo jegainems bei dar liktu pinigu. Efektas - pigesnis sildymas Lietuvoje, sukurtas tvarus, kokiu 6-8 milijardu BVP kiekvienais metais, o ne tik statybu metu. Butu istobulinta tecnologija ir galetume eksportuoti savo know-how, tai yra sukuriamos aukstos PV darbo vietos! O su atomine, technologiju neturim ir nematysim, stebeje kaip stato - patirties neigysim. Tik matysim kaip pinigai plaukia bei pasidarysim dar viena monopoli. Kas is ju norit monopolio ? Beje, kuris is jusu tiek tikras atomine, kad eis su manim lazybu, kad pastacius atomine elektrine jos energija bus pigesne mums nei vejas ? Pasirasytume sutarti pas notara, kaip opciona - viskas gaunas teiseta ir paziuresim, kiek is jusu yra kurie tikrai tiki, kad turesim konkurencinga energija.
bahuriux 2012-05-16 22:39
immortallt pritariu
immortallt 2012-05-16 23:07
Gal kuris nors norite susitikti diskusijai realiai kokiam bare, kur internetas yra. Nugincysiu beveik visus jusu argumentus be problemos. O jei nepatikesit - eisim lazybu. Jei neisit, reiskia netikit ir patys atomines projektu.
kurmis 2012-05-16 23:10
immortall traukia kažkokius abstrakčius skaičius. Jokios argumentacijos nėra, kodėl neapsimoka. Atseit viską yra paskaičiavęs. Bet kažkaip pagrįstumo nesimato, vien demagogija. Galbūt interesai "paminti"... Toks vaizdas susidaro, kad kiti yra kvaili ir nieko nesuprantatis. Kaip ir žaliojo energetikos instituto. Kas ta žalioji energetika? Kol ji subsidijuojama, ekonomiškai logiškai mąstant yra pinigų mėtymas į kiaurią maišą. Vien subsidijuoti tą energetiką, kad gamintų elektrą "žalia" yra didžiausias mazochizmas ir laikina mada kol kas. Aš nesuprantu ko čia draskytis reikia. Visi galės čia pasireikšti, vietos užteks. Mūsų elektros energetika bus išdiferencijuota, tai yra AE, iškastinis kuras, atsinaujinantis ištekliai(žalioji). Lietuvai teks tik 38%(kol kas) AE pagamintos elektros energijos, o kita trūkstama nišą galės užimti immortall propaguojama "žalioji", ir visi likę kiti. Jeigu numatomas finansavimas iš japonų ir jav bankų, o HITACHI taip pat ketina laiduoti savo turtu, tai tikrai parodo, kad projektas nėra neatsiperkantis. Kitaip nebūtų to noro LT įgyvendinti, kai tuo tarpu statomos jungtys ir turimas kruonis(akumuliatorius). Taigi kiekvienas savo centus skaičiuoja ir čia nėra vienos Lietuvos užgaidas žūtbūt turėti AE, o bendras šalių kolektyvas. Jau tokį nemenką kelią nuėjus tikrai būtų neprotinga grįžti į pradinę padėtį. Reputacija pasaulio, o ypač investuotojų akyse LT taptų mažiau patikima šalimi. Aš manau, kad yra geriau turėti visų rūšių energijos gamybos būdus, o ne tapti vieno būdo įkaitų, kaip šiuo atveju esame su dujomis, kuri priklauso nuo kremliaus malonės.
Creatium 2012-05-16 23:17
Gerai, kad turim ekspertą, kuris žino visus AE statybos kaštus. Gaila, kad niekas daugiau to nežino Nepamirškite, kad likusius savo dalies milijardus mes skolinsimės. Skolinsimės. Tad jokiu būdu negalime skaičiuoti, kad geriau būtų tą sumą skirti skolos grąžinimui, nes jau ir dabar skolą dengiam skola. Geriausiu atveju kiek, 3 mlrd. grąžintume? Ir išvis, ko jūs taip nervinatės? Ateis tuoj darbiečiai, nutrauks visus nutarimus, visas sutartis, paskelbs naują energetikos ir šalies viziją Lietuva 2100. Galiu vos ne garantuot, kad po rinkimų pasikeis visa partijų dūdelės skleidžiama melodija (nuspręs, kad AE nereikia), tad nervintis nėra dėl ko