Energetikos specialistas: atominis projektas tėra didelių lėšų praradimas

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Ignasnn 2012-05-16 23:34
Skaičių trūkumas..frazės "sutaupytume milijardus" ir "suma smarkiai išaugtų" įtikina nebent palangos močiutę. ir kitą kartą ne partinio "eksperto" klaust reiketų. (priklauso žaliųjų sąjūdžiui
immortallt 2012-05-16 23:44
Creatium, atomines paimti 20-21 milijardo tai oficialus kastai. Jei nemokat skaiciuoti palukanu, na tada ir vargsti visa gyvenima. Pritaikiau paprasta paskolos grazinimo formule. Visus pagrindimus jau rasiau n^n kartu. Ir nuorodas dariau, bandziau itraukti jus padares lentele. Informacijos saltiniu ieskojau, skaiciavimus graziai apipavidalinau, kokias 4h trukau, kol padariau, taip kaip isivaizdavau, kad butu geriausia, bet 0 reakcijos. O uztat, kaip visi tvirtai ginat, kad atomine geriausias sprendimas, taciau ne vieno tikro fakto, be to, kad teigiat, kad busim nepriklausomi ir turesim pigios elektros. (1 ne visai teisingas, 2 net melagingas).
immortallt 2012-05-17 01:57
Kurmi, o kodel atomine pati nekyla ? Gi toks deficitas energijos Lietuvoje, taigi galetu toki bizni daryti, bet pats privatus kapitalas neateina. Taigi valstybe laiduos, paskolins pinigu uz 7-8% palukanu 20 metu, o tai jau yra subsidija! Sakai ne ? Pabandyk vejo jegainei tik 12 metu, net ne 20! gauti paskola uz tokias palukanas. Jei neiskvies apsaugos - tai tau pasiseks. Bet kazkodel tai jau nevadinama nei rinkos kraipymu, nei subsidija, nors per metus nuo tokio projekto vertes tai sutaupo kaip minimum 1-1.5 milijardo litu! Jei vejo jegainiu statytojams perskolintu valstybe taip pinigus, tai jauciu iskart eitu rinkos kaina (nebeturiu tiksliu skaiciavimu). Kodel esu uz biokura ? Todel, kad tai vienintelis budas buti realiai energetiskai nepriklausomi ir tai vienintelis budas stabilizuoti ir net sumazinti biokuro kaina! Net dabar esancia biokuro kaina butu galima sumazinti vienu paprastu istatymu, kuri tereikia patvirtinti - atsinaujinanciu istekliu birzos istatymu. Tai yra regionais ir pagal biokuro kokybinius rodiklius atidaroma birza, kur tarpininkai prekiauti negali, tik gamintojai/tiekejai. Kodel kaina kristu ? Tie kurie biokura pagamina/tiekia, jie parduoda tarpininkams dabar uz ~30LT/MWh, tuo tarpu tarpininkai laimeje viesuosius pirkimus aprupina katiline kiaurus metus ar net kelis metus biokuru, kurio kaina jau 60-70LT/MWh. Toliau, Lietuva sunaudoja ~10TWh silumos ir 5TWh elektros. Taigi, kieno kaina mums aktualesne ? Sildymo ar elektros ? Kalbat apie dujas 2-3mlrd litu, bet elektra cia sudaro max 1mlrd, jei ne maziau. Reiktu pasiziureti kiek tiksliai buvo sunaudota elektros gamybai, bet itariu net dar maziau. Viskas nuejo i SILDYMA. Kodel dar gerai biokuras ? Todel kad kokie 80% pinigu lieka Lietuvoje nuo visos industrijos. Auginti galime patys ir jo yra kalnai, tik reikia sutvarkyti rinka. Rinka, tai omeny katilines valdomas savivaldybiu. Siuo metu sildymo paruosiama biokuru iki 20%. Is misku isvezama kirtimo ir valymo atlieku ~10%. Siaudu - praktiskai viskas paliekama suput. Siuksles ? Na Klaipeda pagaliau jas prades naudot kitais metais. O kur dar nedirbamos zemes, kurias butu galima panaudoti greitos rotacijos drebuliu, zilviciu ar drambliazoles (ar kaip ten ji vadinas nepamenu) auginimui. Dauguma is ju auga prastoje gan dirvoje, tresti galima vandens valymo irenginiu dumblu be jokiu problemu. Toliau, Jonavoje gamina katilus iki 5MW su visa moderniausia iranga ir auksto naudingumo. Gamina kazkur ir siaudu granuliu mazo galingumo katilus (individualiems namams). Kiek zinau, pasaulyje niekas kitas nesugebejo padaryti siaudu granuliu katila individualiems poreikiams, visi yra didelio galingumo. Ko neturim - zemes ukio technikos gamybos bei kol dar neperejom ant elektra varomos technikos (ar kazko pan), kuras. Kurio priesingai, nei cia dauguma rekia, nereikia tiek daug. Pries kalbant nesamones - paskaiciuokit bent is akies.
Vytax 2012-05-17 09:32
Ar tau dar neaišku. Visiems žinomas faktas kad už elektros eneregijos importą ir dujas mes sumokamame 3-4mlrd. Lt. Ir žinant kad objektas projektuojamas nemažiau 30-čiai metų veikimo, objektas atsipirks. Net ir įskaičiavus visas palūkanas, laidojimus, uždarymus ir t.t. Be to nemaišyk elektros ir šilumos sektorių. Nes tai dvi mažai susijusios sritys su skirtingais vartotojais. Beveik 70% procentų elektros energijos suvartojama verslo sektoriuje: pramonėje, prekyboje, paslaugų ir transporto sektoriuje, žemės ūkyje. Gyventojams tenka tik apie 30%. O štai su šiluma priešingai. Verslas sunaudoja tik apie 40%, o gyventojai 60%.
immortallt 2012-05-17 09:58
Bankrutuoti galima su viskuo, jei valdyt nemoki riziku arba toks tikslas ir buvo is karto. Gerai, uz elektros ir duju importa sumokame 3-4 milijardus, bet tik 1/3 energijos poreikiu yra SILUMA. Sitiek supranti ? Beje, del pigios energijos, pasiziurek Prancuzija - daugiausia atomines energetikos turinti salis ir pasiziurek, kokia ten elektros kaina. Dar kaip tik sia savaite teko skaityti daug apie kuro kasima, sodrinima ir kaseciu gamyba. Daugumoje saliu laisvu pajegumu nera. Is top 6 saliu, tik rusijoje laisvu pajegumu yra. Tai kokia cia nepriklausomybe ? Dar del pigios energijos, susirask apie nauja atomine elektrine turkijoje - skaiciuojama, ne 15-17ct/kwh, o eina visi 32-33ct/kwh. Kuo mes tokie kieti ? Griztant prie procentines paramos, ~1500MW nominalios galios vejo jegainiu parku irengimas atsieiti ~5-6 milijardus litu. Nuo tokios sumos ~15% palukanos gaunas 750 milijonu kasmet. Jei palukanas sumazinam perpus, tai susitaupo 375 milijonai kasmet + investuotojams patiems, reikia mazesnes grazos, kad padengti rizika ir jie pilnai patenkinti bus jei investicija atsipirks per 20 metu, o ne per 12 - nes rizika suvaldyta! O realiai, tereikia sudaryti palankias salygas formuotis alternatyvios energijos fondams, liberalizuoti rinka ir panaikinti ta aukciona, kuris neturi prasmes, kai toks energijos deficitas salies viduje.
Vytax 2012-05-17 10:26
JOooo. Auksininis teiginys. Liberalizuojam rinką naikinant pačią rinką.
immortallt 2012-05-17 10:52
Oi kaip skiedi. Visos elektrines beveik veikia tokiu principu - kaitina vandeni, suka turbina, gamina elektra. Like - siluma, su kuria ir sildomes. Tai jei jau sildom, kodel neisnaudot gaminant elektra, kas ir yra daroma ? Kas cia tau nesisieja ? Prancuzijoje maziausia ? Siaip dar sia savaite ziurejau oficialu faila (pasidalinti negaliu, nes is namu net prieiti negaliu), kur Prancuzijos elektros kaina Europoje yra 7 vietoje. Tai yra dar virs 20 saliu turi pigesne elektra. Apie kaseciu tipus neskaiciau, esme ta, kad negalesim pirkti kur norim - pirksim kur pavyks susitarti. O jei visos salys bus uzsiemusios gaminti kasetes sau, tai galesim kukuoti. Ne del kainos as sakau sitai. Nu va uztat, kad verslininkai prisiima visa rizika, tai is karto ir sakoma reali kaina. O dabar - "jo jo, jus nieko nemokesit, mes dar primokesim, kad tik vartotumet elektra", o kai ateina laikas. Na pasikeite rinkos salygos, reikes moket po 30ct/kwh vidurki, o kadangi nera kur kisti elektros, tai diena 45ct/kwh didmenine kaina. Atomine pati moka uz el. energijos svyravimo islyginima, rezerva Kruonyje, Elektrenuose ? Ar jinai prekiaus rinkos kaina Baltpool ir Nordpool birzose ? Jei manai, kad rinkos kaina, paskaiciuok 7% palukanu kasmet nuo 20 milijardu (oficiali kaina jau pakilo nuo 10 iki 20, o statybos neprasidejo) bei sulygink su kiek energijos pagamins per metus (90% efektyvumas yra ziauriai optimistinis). Aukciona, tai omeny vejo energetikos kvotas. Pagal kurias, dar pernai metais jau turejo but pavaryta dar 500MW nominalios galios vejo jegainiu, tik kad niekas nesuorganizavo aukciono - tempia guma.
Vytax 2012-05-17 11:28
Kodėl 7% palūkanos? Kodėl 20mlrd. jei projektu dalinsimės su kitais? O kaina tai visą laiką apie 20-30mlrd. sukosi. Palūkanų kiekis priklauso didžia dalimi dar ir nuo to per kiek laiko paskola bus sumokėta.
Kirtiklis 2012-05-17 12:17
Immortallt, ką jūs gerbiamasis vis svaičiojat apie biokurą ir t.t Jeigu dėl paprastos AE (38 procentus valdys LTU) visi kaišioja pagalius o Rusija net 2!AE iškart sugalvojo statyt pašonėje kad tik čia nebūtų tos VAE, tik tas gelbsti kad kelios valstybės stato tai negali tokios įtakos padaryt Rusija. O dabar pagalvok kad SDT Klaipėdoje (dar ir ateityje išplėst galima ) ir kaip ivardini biokuras + visi kiti, tai dėl tokių priemonių stipriai dujų vartojimas sumažės, tai ką Rusija taip lengvai numos, kad neliks visiško monopolio. Visas biokuras tik LTU lėšom ir įstatymais butų kuriamas, tai vietiniams politikams ir kas susiję su šiuo reikalu bus toks spaudimas , kad visi projektai mirs net nepradėti. O va pasistatom VAE, tai LTU pakils investuotojų akyse kad sugebam kažką pastatyt. Taip žengsime žingsnį į priekį, po to galima jau plėsti ir biokurą ir kitus energetiką, o kol tai bus padaryta AE tieks, kai bus kitų variantų AE energiją bus paduodama kitosm valstybėms.
MANTASM 2012-05-17 13:08
Vėjo, saulės energetika neužtikrina el.energijos tiekimo stabilumo, jos naudingas galingumas gali būti ne bet koks, manau efektyvus iki 600 MW, tai yra bent 2 kart mažesnis nei stabilią el.energiją tiekiančių elektrinių galingumas, tokių kaip Elektrėnų (kol kas brangi el.energija) ar projektuojama IAE (tikiuosi , kad bus pigesnė nei Elektrėnų el.energija). Gerai, kad turime HAE, ji aišku gali papildyti reikalingą el.energetinės sistemos galingumą, bet tai tik piko metu. HAE 900 MW galingumu, nusistovėjus rėžimui, max. gali dirbti 11 val., o 13 val pildyti rezervuarą. Beto taip dirbant, susiduriame su problema, iš kur gauti laisvo galingumo 900 MW ir dar iškart nes nusistovėjusiame rėžime reikia per 13 val. , kaip minėjau, užpildyt rezervuarus. Ar papūs vejelis toks stiprus ir mėnulio pilnatis pašvies, kad gausime 900 MW galindumo el.energijos, kada mums reikės (paprastai naktį)? Aišku, kad ne.
immortallt 2012-05-17 13:15
1) nzn kur tu eurostat radai, bet va energijos kainu palyginimas, oficialus saltinis - http://www.energy.eu/#domestic Tiek pas mus, tiek Latvijoje ar Estijoje elektra pigesne., bet cia yra mazmenine kaina. 2) Nesakau su biokuru gaminti 100% elektra. Tik sakau, reikia naudotis jungtimis ? O kam tavo nuomone reikia jungciu ? 3) Kuro ar kaseciu ? Kuro yra palyginus pilna, nors irgi jau siaip pasieke kasybos ribas ir baigia istustinti karinius sandeliu saugyklas. 4) Tikrai prekiaus birzoje ? Kiek yra palukanu nuo 20 milijardu 7% ? Kodel 20 ? Todel, kad tai oficialus skaicus ataskaitose - su reikalingais keliais ir laidu taisymais. Kodel 7% ? Nes uz tiek skolinasi vyriausybe ilgam laikotarpiui, o atomines projektai visame pasaulyje vertinami kaip rizikingesni finansiskai. Kiek pagamins elektros ? Kiek laiko per metus gaminama elektra ? Ar jinai pastovi, jei reaktorius pasaulyje vidutiniskai veikia 60-70% laiko ? Kokie netolygumai rinkoje tada sukuriami ? 5) Taip vejo energija reikia balansuoti, bet kam tada jungtis su Siaure, kurie galetu balansuoti praktiskai visa europa - tiek pas juos yra hidroenergijos. 6) Tai pala, musu dalis elektrines uz 10 milijardu bus pastatyta, o jei estu, latviu ir japonu dalies nebus, tai elektrine vis tiek veiks ? Nu ne. O gal tu masina kai perki, susimetat tryse, pasidalinat i tris dalis ir dziaugies ? Vertinti reikia visa projekta. O tai dar sugalvosi paimti musu dali ir skaiciuoti nuo 1350MW galios atsipirkima. Kaina is pradziu sukosi 10-17 mlrd. Pries tai berods dar mazesne buvo. Taip, palukanos priklauso nuo to, kaip greit skola atiduos, bet kalbama tik apie 20 metu. Tai OFICIALUS DUOMENYS. O ka tu be lozungu, kad tai pigi energija (jokio irodymo nedave, net eurostat ka rasiu itariu busi blogai interpretaves duomenis). Kodel nemoki matyt didesni vaizda ir kompleksiskai ? Kodel tu manai, kad atomine pakels musu BVP ne taip pat, kaip kad pasiskolintume tuos pacius 10mlrd ir isdalintume pensininkams ? (turbut dar didesni efekta duotu). Ismok ieskoti gilesniu ekonominiu rysiu ir naudos. Esme ta, kad atomine turesim geriausiu po 10 metu. Vejas, po 12 metu parduos rinkos kaina elektra - taip tai nestabilu, bet tai balansuojama. Pas danus elektra brangi, nes jie state senos technologijos jegaines, per pastaruosius kelis metus vejo jegaines atpigo 3 kartus. Saules jegaines berods 10 kartu (joms dar reikia pigti, kad LT apsimoketu). Biokuras itin svarbus, nes mes sunaudojam 2/3 energijos silumos pavidalu! Cia daugiausia pinigu mes isleidziam energetikai, o ne elektrai. Jei sildymo sezono metu apsirupinam daugiau nei reikia elektros (ja eksportuojam) ir sildymu is vietiniu resursu, tai vasara mes elektra importuojam ir metu begyje turim subalansuota elektros srauta. Kirtikli, zinai, kad Lietuva i atomine investuos 10 milijardu ? O projektas 20mlrd. O gaus akciju pagal paskutini pranesima ne 38%, o 35%. Skaiciuoti moki ? Zinai kodel taip yra ? Todel, kad investuot kitiems sunkiai apsimoka. Jei bus politine valia, ka Rusija padarys ? atjungs mums elektra ? Atjungsim Kaliningrada. Atjungs dujas ? Turesim jau SGD terminala ir galesim juos atjungti nuo duju (dar berods alternatyvos jie neturi). Uzdraus importa is Lietuvos - uzsiundysim ES ir WTO i kuria nesenai istojo. Rusai kada nors ka nors dare ekonomiskai naudingo ? Gi dzin. Pinigu is naftos gauna ir niekaip neismoksta ju skaiciuoti. Pvz pacituosiu viena siaip mokama saltini apie padeti Rusijoje, bet negali susitvarkyti elementariausiu dalyku: "Although Russia is a country of abundant natural resources and vastly growing economy, the development of its social welfare services remains poorly funded and many people lack access to medical and other social services. Factually, about 400,000 children are living in institutions, more are neglected and living on the streets; moreover, Russia has one of the fastest growing HIV epidemics in the world and faces high rates of abandonment of babies born to HIV-positive mothers. Other problems emphasised are child crime and human trafficking; for the latter, Russia serves as country-of-origin, gateway and as a destination country." Pasistatom VAE, del korupcijas jinai kainuoja 30 mlrd (paskaiciuok nuo to kad ir 5% palukanas, ko jau tikrai nebus, dar del idomumo paskaiciuok 7% ir 10% bei palygink su 60%, 80% ir 90% elektrines gamybos efektyvumu), kaip bebutu keista, ja pastatom per 10 metu (suomiai berods 12 metu vargsta jau o turi atrodo ~6 reaktorius, tai patirties gerokai daugiau nei pas mus) ir ka gausi ? Kad uz palukanas reikes moket ~20ct/kwh kaip ner ka, o tu kalbi apie rinkos kaina Net dabar sako oficialiai, kad atomines energija bus parduodama ne rinkos kaina, o po 18ct/kwh. Negirdejai ? Domekis daugiau. O kaip beje pasikeis poziuris i LT, kai projektas nepavyks pagal plana (atomines niekada nepastatomos pagal plana, akropolio ir to nepastate pagal plana )
immortallt 2012-05-17 13:16
O kam yra jungtys ? Atsakyk i paprasta klausima.
Smėlis 2012-05-17 14:34
.
MANTASM 2012-05-17 15:02
immortallt. O kam yra jungtys ? Atsakyk i paprasta klausima.. Ir dabar yra jungtys, na ir kas iš to gero? Gal nereikia savo elektrinių iš vis, juk yra jungtys?
immortallt 2012-05-17 15:36
Kuo atomine bus sava ? Duosim zemes ir jau tipo uzdirbsim ? Jungtys dabar naudojamos, jei nepastebejai. Smeli, tavo link'as neveikia, nes eurostat'as kazkaip idomiai juos generuoja. Antra, reikia ziureti pirma kieno tu kainas paemei, nes kai kuriose salyse (tame tarpe ir prancuzijoje), kainos stipriai skiriasi priklausomai nuo suvarotjimo. Toliau, reikia ziureti mokesciu struktura bei valstybes parama. Taip pat, turek omeny, kad Prancuzai patys stato elektrines bei gamina kasetes, nes galu gale kaina issauga. Cia tas pats kas sakyt, kad JAV arba Baltarusijoje kura pigiau gamina, nors realiai tai skiriasi stipriai kaina del mokesciu, akcizu, valiutos kurso ir Baltarusijos atveju subsidiju. Darbas, kuri teko perverst, yra itin rimtas ir kainuoja suma su trim nuliais gale. P.S. raportas ne apie LT ar musu atomine, o apie EU energetikos sektoriu.
Analog 2012-05-17 15:40
Reikėjo sufotkint ir mest į internetus tą darbą, ir dar autorių jo paskelbt.
technologas 2012-05-17 15:43
Paskaičiuokime biokurą. Lietuva 2004 m. (wikipedia radau) sunaudojo 12079 GWh el=12079000MWh. energijos. Medienos prieaugis - ~6,5m). P. S. Ir nereikia apie "energingus" augalus. Jais reikėtų nemažai rūpintis, tręšti, nuimti derlių. Pabandyti su jais galima, bet aš stebuklais netikiu. Ir išvis, jūs įsivaizduojate kas tokiu "biokuro" atveju dėtųsi miškuose. Visas prieaugis keliautų į elektrinių nasrus, pilni keliai miškovežių. Paskaičiuokime ir kuro sąnaudas visam šitam. Ne veltui sakoma, kad toliau vežti biokuro jau neapsimoka. Vienas pliusas - šilumos, kaip beje ir dūmų, tikrai netrūktų Bet jei čia dėl šilumos - ar ne paprasčiau krosnelėse kūrenti? Tada ir miškų gal dar liktų.
Smėlis 2012-05-17 15:44
pateiktame šaltinyje elektros kaina galutiniam vartotojui su mokesčiais Prancūzijoje vos ne 2x mažesnė nei LT.
immortallt 2012-05-17 16:28
O tu pasiziurejai ne zmonems, o industrijai elektra. Industrijai jie laiko mazesni tarifa. Technologas, nu ir koks tas vaizdas ? Is zilvitiniu gluosniu prieaugis per metus is hektaro realus vidurkis 40MWh kaip ner ka. Botanikos institutas smelyne isaugino 60MWh. Drambliazole duoda beveik 50MWh. Misko nezinau tiksliai, bet prasciau gerokai nei zilviciai. Prieziura - pasodini, patresi dumblu po pjovimo ir po triju metu pjauni. Drambliazole - ziemai visas medziagas nuleidzia i saknsi, praktiskai lieka tik stiebai, kurioje labai daug anglies (kaip elemento).
Smėlis 2012-05-17 16:31
Teisingai. Pats žioplas. Bet vėlgi, žmogui kaina LT ir Pranzcūzijoje beveik vienoda, net įvertinant didesnį specialistų darbo užmokestį, tačiau industrijai 1.5x mažesnė. Ar turim žiūrėt tik į tūla lietuvišką kaimietį, ar ekonomikos varomąją jėgą - industriją?