Su šypsena. Kaip elgtis, jei robotai sukiltų prieš žmoniją? (Video)  (5)

Kas nutiktų, jei visa technika sukiltų prieš žmoniją? Kaip žmogus turėtų gintis nuo robotų ir kitų technikos stebuklų, jei šie nustotų vykdyti duodamas komandas? Nors klausimai daugiau nei hipotetiniai ar net utopiniai, tačiau lakios fantazijos mąstytojus jie skatina peržvelgti ir tokius scenarijus. Į šiuos klausimus bando atsakyti futuristas ir fantastikos knygų autorius Danielis H.Wilsonas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Knygos apie robotų sukilimą „Robopocalypse“ autorius teigia, kad technikos sukilimas prieš žmoniją yra kur kas labiau tikėtinas, nei zombių, vampyrų ar kitų mistinių būtybių atakos. Tad nors tai skamba ne mažiau juokingai, verta bent jau pamąstyti, kaip reiktų elgtis, jei vieną dieną robotai imtųsi puolimo. Kaip liaudies išmintis byloja: "roges reikia ruošti vasarą".

Robotas yra bet koks mechaninis įrenginys, galintis fiksuoti aplinką, suprasti, ką jis turi daryti, ir įvykdyti šį veiksmą. Tai – ne tik kojas ir (ar) rankas turintys įrenginiai, bet ir paprastesni daiktai, tokie kaip autonominiai dulkių siurbliai, autonominiai automobiliai, žaisliniai gyvūnai ar buitinė technika.

Kaip suprasti, kad vyksta robotų sukilimas? Įtarimas turėtų kilti pastebėjus, kad robotas atlieka funkcijas, kurių neturėtų vykdyti. Jį turėtų sustiprinti fantastinėse knygose ar filmuose rodyti atvejai, tokie kaip išdygusios raudonos akys ar į žmones nutaikyti įrankiai, galintys sužaloti.

„Jei tektų kovoti su robotu, veikiausiai jis bus tvirtesnis už jus, taigi nebandykite jo trankyti rankomis. Geriausia būtų apsiginkluoti, – pastebi D.H.Wilsonas. – Robotai naudoja kameras, mikrofonus, judesio, šilumos ir kitus sensorius, kurie padeda jam orientuotis aplinkoje. Patartina taikytis į juos.“

Jei nesate ginkluotas ir bėgate nuo roboto, geriausia būtų dažniau keisti kryptį, kadangi robotai bando nuspėti, kur būsite po tam tikro laiko ir savo ginklą nutaikys ten. Be to, žmonės yra kur kas vikresni ir labiau manevringi, nei robotai, taigi galite slėptis, lipti į medį ar šokti į vandenį.

Jei norite sunaikinti robotą, galite pabandyti tiesiog jį išjungti (dažniausiai išjungimo mygtukas būna ryškiai raudonas), tačiau nėra garantijos, kad tai suveiks. Be to, jei robotas yra gerokai didesnis už jus, saugokitės, kad jis ant jūsų neužkristų ar neužmestų laikomo daikto.

Milžiniškus vaikščiojančius robotus, jei tokie bus sukurti, patartina nukenksminti sugadinant jų kojas. Patartina taikytis į kuo aukštesnę kojos dalį, nes pašalinus tik pėdą robotas gali prisitaikyti ir judėti toliau.

Siūlome pasižiūrėti vaizdo įrašą (anglų k.):

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (5)