Vertikalus JAV laivas „apginkluotas“ lazeriais (Video)  (5)

JAV karo laivyno tyrimų biuro užsakymu pastatytas mokslinis laivas FLIP vis dar atrodo tarsi atplaukęs iš kažkokio mokslinės fantastikos filmo, nors šiemet švenčia jau 50 metų jubiliejų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tie, kurie tik dabar pamatys laivą, kuris gali ne tik plaukti kaip įprasti laivai, bet ir panirti atsistojęs 90 laipsnių kampu, turbūt pamanys, jog jis paprasčiausiai ėmė skęsti ir netrukus pradings jūros gelmėje. Tačiau toks įspūdis apgaulingas: FLIP (Floating Instrument Platform) pavadintas laivas tampa savotiška plūde tuomet, kai laivu plaukiantys mokslininkai pradeda povandeninius tyrimus. FLIP JAV karo laivyno tyrimų biuro užsakymu buvo pastatyas ir nuleistas į vandenį dar 1962 metais. Šis vienas unikaliausių laivų pasaulyje pirmiausia buvo skirtas Amerikos karo laivyno vykdytiems akustiniams ir kitokiems povandeniniams tyrimams, labai aktualiems Šaltojo karo metais, tačiau ir dabar nesėdi be darbo, skelbia „Dailymail.co.uk“.

Dabar FLIP naudoja Scrippso okeanografijos instituto (JAV) Jūrų fizikos laboratorija. Šiame 106 metrų ilgio laive iki 30 dienų autonomiškai gali dirbti 11 mokslininkų ir 5 laivo įgulos nariai. Būdamas vertikalioje padėtyje laivas virš jūros paviršiaus būna iškilęs daugiau nei 16 metrų. Iš horizontalios padėties į vertikalią jis pereina maždaug per 20 minučių. Laivo kopuso padėtis keičiama pripildžius balasto cisternas jūros vandeniu ir vėliau jį išpumpavus.

Kai FLIP atsistoja vertikaliai, maždaug 90 metrų ilgio jo korpuso dalis atsiduria po vandeniu, o tai reiškia, kad apatinė laivo dalis tampa stabili, ją mažai veikia jūros bangavimas, todėl sudaromos tinkamos sąlygos mokslininkų vykdomiems eksperimentams ir tyrimams. Okeanografai šiuo laivu tiria jūros žinduolius, vykdo akustikos, meteorologijos, okeanografijos bei kitus tyrimus, sakoma pranešime. Pasak specialistų, FLIP stabilumas, gebėjimas tyliai iš horizontalios pozicijos pereiti į vertikalią tebėra didelis pranašumas lyginant su įprastiniais mokslinių tyrimų laivais.

Vienas didžiausių FLIP trūkumų yra tas, kad jis negali plaukti sava eiga. Į reikiamą vandenyno vietą jį turi atplukdyti kitas laivas. Tačiau laivo įgula gali darbuotis autonomiškai, nes FLIP sudarytos visos reikiamos sąlygos ir jūreiviams, ir mokslininkams, sakoma pranešime. Pasak JAV karo laivyno tyrimų biuro atstovų, 50 metų amžiaus laivas vis dar yra geros būklės. Neseniai FLIP mokslinės įrangos komplektą papildė lazeriai, skirti okeanografijos specialistų tyrimams.

Šiame vaizdo siužete – FLIP galimybių keisti padėtį demonstravimas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(1)
(0)
(1)

Komentarai (5)