Būkite budrūs naudodamiesi bankomatais  (8)

Apie bankomatų „skimmingo“ vagystes Lietuvoje girdime labai retai, o dažnas Lietuvos gyventojas apie tokio pobūdžio nusikaltimus apskritai niekada nėra girdėjęs. Tačiau ar mūsų šalyje tikrai su tuo niekas nesusiduria? Akivaizdu, kad atsakymas yra ne bankų paslaugų vartotojų naudai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Portalas Kiber Erdvė pastaruoju metu gauna vis daugiau pasipiktinusių ir sunerimusių žmonių pasakojimų, kaip iš jų sąskaitų bankomate buvo išimti pinigai, jiems tuo metu būnant visai kitoje vietoje ir bankomatu nesinaudojant.

Štai vilnietis Tomas (vardas pakeistas) teigia, kad jis paprastai naudojasi tuo pačiu bankomatu, o kortele atsiskaito tik keliose gerai žinomose maisto prekių parduotuvėse, taip pat niekada nesinaudoja kortele pirkdamas prekes internetu ir nesinaudoja internetinės bankininkystės paslaugomis, tačiau net būdamas toks atsargus, jis buvo apvogtas: iš jo sąskaitos, kai tuo metu jis buvo visai kitoje vietoje, viename Vilniaus bankomate buvo išimta apie pusė tūkstančio litų. Jo banko kortelė nebuvo pavogta – ji visada buvo Tomo piniginėje. Nukentėjusysis be jokios abejonės ėmėsi visų saugumo priemonių: kreipėsi į banką, uždarė sąskaitą, informavo teisėsaugos institucijas.

Kita bankomatų skimmingo auka gyvenanti Vilniuje – Deividas (vardas pakeistas) taip pat nukentėjo, kai iš jo sąskaitos bankomate buvo išimtos tuo metu sąskaitoje buvusios visos lėšos, nors jo kortelė taip pat visada buvo kartu su juo ir saugiai gulėjo pinginėje, o jis bankomatu tądien nesinaudojo. Kitų nekentėjusiųjų, nenorėjusių atskleisti savo tapatybės, istorijos yra beveik identiškos, išskyrus tai, kad jie teigė naudojęsi įvairiose Vilniaus vietose esančiais bankomatais – dėl šios priežasties sunku spėti, kuriuose bankomatuose tuo metu buvo galimai įrengti neteisėti prietaisai.

Bankomatų skimmingas – tai nusikalstamas metodas, kurį nusikaltėliai pasitelkia, norėdami pavogti jūsų debetinių ir kreditinių kortelių magnetinėje juostelėje esančią informaciją bei sužinoti jūsų kortelių PIN kodus, įrengdami bankomatuose neteisėtą programinę įrangą. Bankomatų neteisėto duomenų nuskaitymo įtaisas (skimmeris) – tai miniatiūrinis elektroninis prietaisas, įtaisomas bankomate. Dažniausiai naudojami kortelių skaitytuvai, įtaisomi ant bankomate esančios kortelės angos, kurie nuskaito ir įrašo per juos perbrauktos kortelės informaciją. Kartu su šiuo nelegaliu prietaisu dažnai naudojama ir maža vaizdo kamera, įmontuota ant paties bankomato arba šalia jo, kad pavyktų sužinoti kortelės PIN kodą. Be abejo, kortelės PIN kodui sužinoti vietoj miniatiūrinės kameros, galima naudoti ir mažą klaviatūrą, pritaikytą originaliai bankomato klaviatūrai ir uždedamą ant pastarosios taip, kad sutaptų su apačioje esančiais klaviatūros mygtukais ir įrašytų renkamą PIN kodą.

Aukos kortelės duomenys ir PIN kodai nusikaltėliams yra perduodami bevieliu ryšiu arba SMS žinutėmis. Pastarasis būdas yra paprasčiausias ir efektyviausias, nes neteisėtai surinkta informacija automatiškai išsiunčiama SMS žinute nusikaltėliui į jo mobiliojo telefono, kuris yra prijungtas prie kompiuterio su reikalinga programine įranga, valdančia bankomate esantį prietaisą, sim kortelę.

Skirtingai nei anksčiau, kai nusikaltėliai, norėdami gauti neteisėtai surinktą informaciją, turėdavo ilgą laiką sėdėti netoliese stovinčiame automobilyje ir galiausiai sugrįžti prie bankomato – dabar, naudodamiesi minėtais metodais, jie nerizikuoja būti pagauti, o naudodamiesi GSM ryšiu, jie gali būti bet kurioje pasaulio vietoje ir gauti visus bankomatuose įmontuotų skimmerių surenkamus duomenis.

Nusikaltėliai, gavę aukos kortelės duomenis, juos gali panaudoti ne tik jau minėtam tiesioginiam aukos sąskaitoje esančių lėšų išgryninimui bankomate, pasinaudojant padirbta kreditine ar debetine kortele, tačiau taip pat ir atsiskaitymui už prekes bei paslaugas, paskolos paėmimui aukos vardu ar paprasčiausiai skimmerio surinktų duomenų pardavimui neteisėtai veikiančiuose pogrindiniuose kibernetinių nusikaltėlių (carderių) forumuose. Tarp kitko tokiose vietose bankomatų vagys dažnai įsigyja ir skimmingo nusikaltimams reikiamą įrangą, kuri kartais (priklausomai nuo sudėtingumo) gali kainuoti daugiau nei 50 000 litų.

Žinoma, kiekvienas, kuris nukentėjo nuo bankomatų skimmingo vagysčių, pirmiausia turėtų kreiptis į savo banką, uždaryti sąskaitą ir kreiptis į teisėsaugos institucijas dėl tyrimo pradėjimo. Tai yra standartinė procedūra – veiksmai, kurių reikėtų imtis, siekiant užkirsti kelią tolesniems nusikaltimams, kurie galėtų įvykti nusikaltėliams toliau naudojantis vogtais jūsų duomenimis.

Tačiau, kaip bebūtų gaila, reikėtų paminėti ir tai, kad nukentėjus nereikėtų dėti didelių vilčių į nusikaltimo išaiškinimą jūsų naudai ir kaltininkų suradimą. Neretai nusikaltimo sudėties nebus – nebus pripažintas joks nusikaltimas, kadangi nukentėjusysis neturės įrodymų, pagrindžiančių tai, kad jis tariamo nusikaltimo metu su savimi turėjo jam priklausančią banko kortelę ir nebuvo jos davęs savo giminaičiui, draugui ar pažįstamam asmeniui, su jo sutikimu išimti lėšas bankomate iš jam priklausančios sąskaitos. Tokiu atveju, nukentėjęs asmuo jausis apgautas ne vieną, bet du kartus – tiek nusikaltėlių (tačiau tik tariamų, jau nebeegzistuojančių), tiek ir teisėsaugos institucijų bei bankų – sistemos, kuria jis pasitikėjo. Taigi, pasikliaukite savimi ir būkite budrūs. Prieš įdėdami savo kreditinę ar debetinę kortelę į bankomatą, įsitikinkite, ar bankomate nėra jokių detalių ar smulkmenų, kurios kelia įtarimą. Pasirūpinkite savo turto saugumu patys. Siekiant efektyviau apsisaugoti nuo skimmingo, Kiber Erdvė kiekvienam siūlo perskaityti vadovą „Kaip apsisaugoti nuo skimmingo“:

  • Saugokite savo korteles ir jų PIN numerius. Niekada nerašykitesavo PIN numerio ant kortelės ir nelaikykite slaptažodžių kopijų savo piniginėje, kuprinėje, ar rankinėje kartu su kortelėmis. Niekam neatskleiskite savo kortelių PIN numerių, nes daugelis nusikaltimų susijusių su bankomatais yra įvykdoma asmenų, žinančių kortelės savininką. 
  • Stenkitės naudotis bankomatais esančiais saugiose, lengvai matomose ir kamerų stebimose, ar bankuose esančiose vietose. Tokiose vietose skimmingo atvejų pasitaiko kur kas rečiau. Bankomatai esantys mažiau prižiūrimose, atokesnėse ir kamerų nestebimose vietose labai dažnai tampa nusikaltėlių taikiniais.
  • Venkite bankomatų nukreipiančių jus naudotis kitais bankomatais, kurie iš tikrųjų turi įtaisytus skimmingo prietaisus.
  • Venkite išsitraukti kortelę iš savo piniginės, kuprinės, ar rankinės, kai jau esate priešais bankomatą. Patartina artinantis prie bankomato jau būti pasiruošus kortelę savo rankoje.
  • Naudodamiesi bankomatu visada būkite atidūs. Įpraskite atidžiai apžiūrėti bankomatą ir aplinką prieš įdedant ar perbraukiant savo kortelę. Atkreipkite dėmesį ar nepastebite ko nors įtartino ant bankomate esančios kortelės angos, bankomato klaviatūros, papildomų, įtartinai atrodančių įtaisų, bankomate ar ant brošiūrų laikiklių esančios mažos kameros. Skimmingo prietaisai įtaisyti bankomate įprastai yra šiek tiek išsikišę į priekį. Jeigu pastebėjote ką nors įtartina ir bankomatas jums pasirodė nepatikimas, paieškokite kito bankomato ir nedelsiant praneškite bankomato savininkui, bankui, arba policijai.
  • Stenkitės pinigines operacijas atlikti privačiai. Naudodamiesi bankomatu, įsitikinkite kad niekas nestebi kaip jūs vedate savo kortelės PIN numerį. Vesdami PIN numerį, pridenkite bankomato klaviatūrą, nuo pašalinių akių, arba netoliese galimai paslėptų kamerų. Taip pat laukdami eilėje prie bankomato, laikykitės pakankamo atstumo nuo žmogaus vykdančio piniginę operaciją, kad suteiktumėte jam daugiau privatumo.
  • Atlikę piniginę operaciją, nedelsiant saugiai įsidėkite išimtus pinigus, bankomato išduotus čekius ir kortelę bei greitai palikite bankomatą. Saugiausia suskaičiuoti iš bankomato išimtus pinigus vėliau, esant saugioje vietoje.
  • Neipriimkite jokios „pagalbos“ iš pašalinių, esančių netoli bankomato. Jie gali teigti esą taip pat susidūrę su nesklandumais naudojantis bankomatu ir patarti jums tiesiog dar kartą įvesti savo kortelės PIN numerį.
  • Jeigu jums įdėjus kortelę bankomatas jos neatiduoda, nedelsiant susisiekę su banku, praneškite apie tai.
  • Būkite labai atsargūs naudodamiesi bankomatu naktį. Jeigu apšvietimas prie bankomato yra prastas, arba visai neveikia - nesinaudokite juo. Taip pat pastebėjus, kad krūmai ar medžiai užstoja vaizdą, paieškokite kito bankomato ir apie tai informuokite banką. Jeigu jums būtai reikia bankomatu pasinaudoti tamsiuoju paros metu, kartu pasikvieskite draugą.
  • Pagalvokite ar tikrai pasitikite prekybininku, kuriam pateikiate savo kortelę. Jeigu kasininkė(-as), ar padavėja(-as) paima jūsų kortelę ir ją nusineša, pasidomėkite ar tai yra būtina. Jeigu jums kyla abejonių dėl asmens patikimumo, nenuleiskite akių nuo savo kortelės ir neleiskite pardavėjai(-ui), ar padavėjai(-ui) nusinešti jūsų kortelės, net gi keletui sekundžių.
  • Būkite labai atidūs jeigu jūsų yra prašoma perbraukti savo kortelę daugiau nei per vieną prietaisą, arba pastebėjus kad parduotuvės darbuotojas perbraukia jūsų kortelę per kitą prietaisą, nei jūs naudojotės - turėtumėte paprašyti nedelsiant gražinti jums jūsų kortelę ir sumokėti grynaisiais, arba visai nepirkti.
  • Sugalvokite ir naudokite kortelės slaptažodžius, kuriuos būtų sunku atspėti.
  • Kiekvieną mėnesį peržvelkite savo banko sąskaitas ir jų išrašus, kad įsitikintumėte, jog visos atliktos piniginės operacijos buvo patvirtintos ir nėra įvykdytos jokios įtartinos, ar nusikalstamos veiklos.
  • Jeigu nukentėjote ar manote kad jūsų kortelės duomenys nukeliavo į nusikaltėlių rankas, imkitės neatidėliotinų veiksmų - informuokite apie tai banką ir policiją, atidžiai kelis mėnesius tikrinkit sąskaitos likučius.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Kibererdve.lt
Kibererdve.lt
(2)
(0)
(2)

Komentarai (8)