Sukurti permatomi saulės elementai  (3)

Veikiausiai ateityje jūsų išmanusis telefonas bus gerokai plonesnis, nes jam nebereikės baterijos. Ją atstos saulės elementai, o kad pastarieji visuomet būtų nukreipti į saulę – pasirūpins Kalifornijos universiteto (UCLA) mokslininkai, skelbiama universiteto pranešime.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nekalbame apie kosmines technologijas ar sudėtingą veidrodžių sistemą. Saulės elementas galės būti įmontuotas telefono priekyje kaip apsauga nuo apibraižymų, o pats elementas bus skaidrus ir neuždengs matomo vaizdo. Panaudodami naujo tipo polimerą saulės elemente, universiteto tyrėjai sukūrė įrenginį, kuris verčia infraraudonuosius spindulius elektros energija, o ne matomą šviesą, tad žmogaus akiai šis elementas atrodo skaidrus.

Mokslininkai džiaugiasi ir tuo, kad šiam elementui pagaminti buvo panaudotos pigios medžiagos, tad jo savikaina nebus didelė.

Tiesa, ketvirtos kartos prototipo naudingumo koeficientas vos 4 proc., kai įprastų elementų naudingumo koeficientas greit įveiks 40 proc. ribą, tačiau mokslininkai su viltimi žiūri į šią technologiją.

Patobulėjus permatomumui (įrenginys dar nėra visiškai skaidrus) ir padidėjus naudingumo koeficientui, tokius saulės elementus būtų galima montuoti pastatuose vietoje langų ir taip gaminti energiją. Kita akivaizdi panaudojimo sritis – išmanieji telefonai, planšetės ir nešiojamieji kompiuteriai. Juk būtų smagu, sėdinti gamtoje ir naršant internete neeikvoti baterijos, kurios gal prisireiks, kai saulė nusileis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (3)