Piktogramai „šypsenėlė“ sukako 30 metų  (0)

Rugsėjo 19 d. piktogramai „šypsenėlei“ sukanka 30 metų. 1982 m. rugsėjo 19 d. Pitsburgo Karnegi-Melono universiteto profesorius Skotas Falmanas (Scott Fahlman) pirmą kartą pasiūlė naudoti tris iš eilės išdėstytus simbolius - dvitaškį, brūkšnį ir uždarantį skliaustą - tam, kad kompiuteriu surinktame tekste būtų pavaizduotas „besišypsantis veidas“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tą dieną laišką su šiais simboliais profesorius išsiuntė savo kolegoms-dėstytojams vidaus kompiuteriniu tinklu. Elektroninis S. Falmano laiškas buvo trumpas ir informatyvus: „Siūlau, kad ši piktograma simbolizuotų džiaugsmą :-).

Profesorius pasiūlė ir piktogramą iš simbolių :-(, kuri iš pradžių buvo naudojama norint atkreipti dėmesį į itin svarbias pranešimo dalis. Kompiuterių vartotojai šiuo metu renkasi ją, kai yra blogai nusiteikę ir nori pranešti apie šią savo emociją. „Šypsenėlės“ padeda geriau suprasti pašnekovą, pagauti jo nuotaiką, galiausiai, jos tiesiog yra smagios ir sukelia teigiamas emocijas, įsitikinę jų vartotojai.

Pirmoji kompiuterinė šypsenėlė

Visai nenuostabu, kad imant tobulėti technologijoms ir atsiradus „moderniam“ kompiuteriui, šypsenėlės persikėlė į internetą. Kevinas Mackenzie dar 1979 m. emocijai išreikšti pirmą kartą panaudojo, štai, tokį ženkliuką „-)“. Tačiau kompiuterių specialistas Scottas Fahlmanas teigia, kad būtent jis prieš 29 metus pirmą kartą panaudojo dvitaškį ir brūkšnelį.

Štai, kaip atrodė S. Fahlmano panaudota pirmoji 1982 rugsėjo 19 d.:

„9-Sep-82 11:44 Scott E Fahlman :)From: Scott E Fahlman <Fahlman at Cmu-20c>I propose that the following character sequence for joke markers::-)

Read it sideways. Actually, it is probably more economical to mark things that are NOT jokes – given current trends. For this, use:-(“

 

Buvo sukurta šimtai tūkstančių įvairiausių tekstinių šypsenėlių ekvivalentų. Nors originali šypsenėlė buvo skirta džiaugsmui išreikšti ir žmogaus nuotaikai pakelti, šiais laikais jos reiškia ir kitas emocijas: pyktį, baimę, nerimą, meilę ir t. t.

Praėjusio šimtmečio dešimtajame dešimtmetyje linksmasis ir liūdnasis „veidelis“ jau nebepatenkino aktyvių interneto ir mobiliųjų telefonų vartotojų poreikių. Rinkoje atsirado daugybė emotikonų - vadinamųjų populiariųjų piktogramų elektroninių technologijų srityje - variantų.

Nors šiandien elektroninių technologijų pasaulyje pasiekta pažanga leidžia vizualiai apsikeisti su pašnekovu emocijomis realiojo laiko režimu, „šypsenėlės“ vis dar labai populiarios tarp kompiuterių ir mobiliųjų telefonų vartotojų. Ekspertai įsitikinę, kad 30-asis jubiliejus - tai jų kūdikystės amžius. Plečiantis kompiuterių technikai, piktogramos neišvengiamai bus tobulinamos.

Tiksli „šypsenėlės“ gimimo data buvo nustatyta 2002 metais, kai istorinis S. Falmano susirašinėjimas su kolegomis buvo aptiktas Karnegi-Melono universiteto archyvuose.

 

O Jūs ar naudojate šypsenėles tekste? :-)

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(0)
(1)
(-1)

Komentarai (0)