Feisbosas, arba „Facebook“ mafija  (0)

Italijos mafijozai naudojasi „Facebook“ tarpusavio ryšiui ir kontaktams su besislapstančiais bosais palaikyti, per jį duoda nurodymus ir perduoda grasinimus, rašo savaitraštis „L'Espresso“ straipsnyje pavadinimu „Faceboss“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Internete taip pat vykdomas teisingumas ir nuosprendžiai mafiozus ten vejasi. Naujausių technologijų ir socialinių tinklų naudą pajuto ne tik žemesnio rango nusikaltėliai, samdomi žudikai ir narkotikų prekeiviai, bet ir gaujų vadai Sicilijoje, Neapolyje ir Kalabrijoje. Jie persikėlė į internetą, nes žino, kad dėl plačiai paplitusios telefono skambučių pasiklausymo praktikos internete sunkiau perimti perduodamą informaciją.

Naudodamiesi internetu nusikaltėliai taip pat pardavinėja narkotikus ir siuntinėja reikalavimus sumokėti išpirką. Kartais jie demonstruoja išskirtinį, policijai labai praverčiantį įžūlumą.

Vieno Palermo boso 23 metų sūnus namų arešto sąlygomis iš savo profilio išsiuntė parduotuvės savininkui grasinamą laišką, reikalaudamas išpirkos ir nurodydamas tikrąjį savo vardą bei įkeldamas nuotrauką. Interneto dėka, tvirtina populiarus Italijos leidinys, mafija didina savo galią.

Teisingumo institucijų atstovai, kurie seka mafiozus „Facebook“ tinkle ir kituose socialiniuose tinkluose, pastebi, jog kai kurie net nepakeičia savo tapatybės, o kas įdomiausia – turi augantį gerbėjų būrį. Nino Spagnuolo iš Castellammare di Stabia netoli Neapolio, policijai žinomas kaip slaptos organizacijos „Camorra“ narys, po bandymo į jį pasikėsinti mafiozų sąskaitų suvedinėjimo metu, iš ligoninės prisijungė prie interneto ir savo tinklalapyje, kuris, beje, pilnas nuotraukų su visu arsenalu, informavo savo šalininkus ir „pavaldinius“, kad paspruko gyvas ir buvo tik lengvai sužeistas.

Šiame socialiniame tinkle kaip grybai iš po lietaus dygsta žiauriausių mafijos bosų, nuteistų kalėti ligi gyvos galvos, šalininkų grupės. Tarp tokių mafiozų – Toto Riina ir Bernardo Provenzano iš „Cosa nostra“, besislapstantis jų įpėdinis Matteo Messina Denaro, galingiausios „Camorra“ gaujos vadas Francesco Schiavone ir kiti.

Marko Zuckerbergo įkurto socialinio tinklo puslapiuose galima rasti ir „pamokų“ kandidatams į mafiozus, „paskaitų“ jų garbės kodekso tema. Neapolio prokuroras Antonello Ardituro, kovojantis su mafija, su nerimu pastebėjo pokalbyje su savaitraščiu, kad internetas yra ne tik kriminalistų ryšio palaikymo priemonė, bet ir tampa „nusikalstamos propagandos“ platinimo priemone, siekiant pelnyti visuomenės paramą mafijai.

Kaip pabrėžiama, tai yra ne tik iššūkis teisingumo institucijoms, bet ir žymiai platesnė socialinė problema. Prieš mafiją kovojanti prokuratūra ir policija pripažįsta, kad šiuo metu kaip tik „Facebook“ tampa išeities tašku kvotėjams. „Mums tai didelė parama“ – pažymėjo policijos vadovas iš Mediolano Alessandro Giuliano. Iki šiol teisingumo institucijoms tokiu būdu jau pavyko „užpelenguoti“ ir suimti daugelį nusikaltėlių. Kiti, besislapstantys, yra atidžiai stebimi.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)