Ar smarkiai skiriasi interneto žemėlapis ir Žemės žemėlapis?  (3)

Internetas. Beveik nėra jokių abejonių, jog juo naudojamės kasdien. Tačiau kokia galėtų būti jo fizinė išraiška? Kitaip tariant, ar interneto geografinis išsidėstymas labai smarkiai skirtųsi nuo dabar egzistuojančio Žemės paviršiaus geografijos? Pasirodo, skirtųsi neatpažįstamai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Žurnalas „Fortune“ ir grafikos dizaineris Niklasas Rapas (Nicolas Rapp) kartu su telekomo duomenų ir infrastruktūros kompanija „GeoTel Communications“ ėmėsi bendro projekto – vizualizuoti ir sukartografuoti internetą.

Kompanija grafikos specialistui pateikė duomenis apie šviesolaidžių kabelius ir geografines informacijos sistemas (GIS), jungiančias žmones visame pasaulyje. Iš duomenų N. Rapas sukūrė įspūdingą grafinį vaizdą, kurį galima vadinti interneto žemėlapiu.

Jame žymimos svarbiausios šviesolaidžio – aukštos spartos jungčių, kurios yra ne kas kita, o interneto stuburas – vietos. Interneto žemėlapis ypatingas dar ir tuo, jog didžioji šio „skaitmeninio pasaulio“ dalis glūdi po vandeniu – driekiasi didžiausių pasaulio vandenynų dugnais. Šviesolaidžiai šviesos pavidalu persiunčia informaciją po visą pasaulį, o atokiausiai vienas kito atžvilgiu nutolę miestai informacija gali apsikeisti per keletą milisekundžių.

„Jei internetas – globalus fenomenas, tai tik dėl to, jog okeanų dugnuose nutiesti šviesolaidžiai, - įsitikinęs interneto žemėlapio autorius N. Rapas. – Idėja sukurti interneto žemėlapį atėjo tada, kai bandžiau sugalvoti, kaip žmonėms suprantamai pavaizduoti pasaulio komunikacijų infrastruktūrą. Daugelis to nė neįsivaizduoja.“

(2)
(0)
(1)

Komentarai (3)