Kiek Lietuvai kainuoja vienas karys?  (21)

Vidutiniškai vienam profesinės karo tarnybos kariui per metus, neįskaičiavus pratybų ir mokymų, Lietuvoje skiriama 53,9 tūkst. litų. Į šią sumą įeina darbo užmokestis, socialinio draudimas, maistpinigiai, butpinigiai, apranga.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Bene didžiausia minėtos sumos dalis – 67 proc. skiriami darbo užmokesčiui ir socialiniam draudimui.

Vieno kario išlaikymas Lietuvą bene labiausiai garsinančiose tarptautinėse operacijose (TO) kainuoja beveik tris kartus daugiau – 136, 8 tūkst. litų. Į šią sumą įeina kompensacija už tarnybos specifiką padidintos rizikos sąlygomis, visos su kario išlaikymu operacijos rajone susijusios išlaidos, t.y., maitinimas, medicininis aprūpinimas, apgyvendinimo, higienos, ryšio ir kitos paslaugos.

Kareiviška košė

Per įvairiausius renginius tikriausiai visi esame ragavę kareiviškos košės. Tačiau tikriausiai nei karys, nei civilis ilgai misti kruopomis ir tinkamai atlikti savo pareigų negalėtų. Krašto apsaugos ministras yra patvirtinęs kariui priklausančio maisto davinio kainas: šiltuoju metų laikotarpiu maistui skiriama 15,32 lito per dieną. Žiemą šis davinys beveik litu pigesnis – 14,62 litų.

Kariai, dalyvaujantys lauko pratybose, aprūpinami sausu maisto daviniu. Vieneto kaina – 14,89 litų. Į šį davinį, kuris skirtas vienam pavalgymui, įeina mėsos konservai, šokoladas, natūralus medus, drėgna servetėlė, degtukai, šildytuvas, padėklas karštam gėrimui paruošti. Sauso maisto davinys kariams skiriamas tik tuomet, kai nėra galimybės karių aprūpinti karštu maistu.

Šiuo metu lauko uniforma rikiuotės dalinių kariams išduodama kasmet. Dalinių štabo kariams – kas 3 metai. Administracinių štabų kariai uniformą gauna kas 4 metus. Kasdieninė uniforma rikiuotės dalinių kariams išduodama kas 4 – 5 metus. Štabų kariams – kas 2–3 metus.

Nuolatinės pratybos

Karių koviniam rengimui 2011 metais buvo skirta 35,1 mln. litų. Iš šios sumos, kuri nėra priskaičiuota prie vidutinių metinių kario išlaikymo išlaidų, vykdomos kariuomenės rezervo karių pratybos ir mokymas. Kariai ruošiami atlikti taikos meto užduotis, taip pat dalyvauti tarptautiniuose mokymuose ir pratybose, pasirengti dalyvauti tarptautinėse misijose, NATO greitojo reagavimo pajėgose ir ES kovinėse grupėse.

Profesinės karo tarnybos kariai ruošiami nuolat. Kariai savanoriai rengiami tik juos pašaukus į tarnybą – nuo 20 iki 50 dienų per metus.

Lietuvos kariai dalyvauja ir nacionalinėse, ir įvairiose tarptautinėse karinėse pratybose šalyje bei užsienyje. Jos skiriasi pagal paskirtį: vienos yra skirtos pasirengti taikos meto užduotims vykdyti, kitos – pasirengti tarptautinėms operacijoms, šalies gynybai ir kt. Kariai rengiami ir grupėse, ir po vieną.

Lietuva susimoka

Šiuo metu Lietuvos kariai tarnauja Afganistane, Irake. ES operacijoje prieš piratus prie Somalio krantų nėra dislokuotų Lietuvos karių, nors Somalyje nėra dislokuotų Lietuvos karių, tačiau vienas karininkas tarnauja šios operacijos vadavietėje Jungtinėje Karalystėje. Iš viso TO operacijose šiuo metu tarnauja apie 260 Lietuvos karių.

Mūsų šalis yra NATO, Europos Sąjungos (ES) ir Jungtinių Tautų (JT) narė, todėl dalyvauja šių organizacijų vadovaujamose tarptautinėse operacijose. Šiuo metu daugiausia lietuvių karių dalyvauja NATO vadovaujamoje operacijoje Afganistane. Jie ne tik vadovauja Provincijos atkūrimo grupei Goro provincijoje. Lietuvos specialiųjų operacijų pajėgos vykdo užduotis pietų Afganistane. Lietuva prisideda ir prie Afganistano saugumo pajėgų apmokymų.

NATO ir ES laikomasi principo, kad valstybės turi susimokėti už dalyvavimą tarptautinėse operacijose. Lietuva finansinės paramos iš tarptautinių organizacijų negauna. Mūsų kariuomenės dalyvavimas tarptautinėse operacijose finansuojamas iš Lietuvos gynybos biudžeto. Tiesa, tiek NATO, tiek ES yra sutarta dėl tam tikrų bendro finansavimo mechanizmų, kurie leidžia padengti kai kurių specifinių sričių operacijų išlaidas.

Kario parengimas šiai misijai priklauso nuo to, kokias pareigas jis vykdys TO, esamo kario pasirengimo lygio bei to, kokie reikalavimai keliami jo einamoms pareigoms TO metu. Tad kario parengimas gali trukti nuo 3 savaičių iki kelių mėnesių. Kursai bus trumpesni, pavyzdžiui, jei karys tarnaus sąjungininkų štabe ir jam reikia tik atgaivinti įgūdžius. Daug ilgiau užtrunka parengti tuos, kurie vykdys užduotis Afganistane ir priklausys Provincijos atkūrimo grupei.

Prieš išvykdamas karys atlieka fizinius ir psichologinius testus. Tokiais metodais nustatoma, ar jis tinkamas TO rajone.

Kad kariai galėtų geriausiai pasiruošti, sukuriamos sąlygos, panašios į būsimą operaciją. Kartais kariai gali būti ruošiami ir individualiai.

Aprengti ir pamaitinti

Pasirengimo TO laikotarpiu kariai maitinasi kaip ir visi profesinės karo tarnybos kariai. Per pratybas jie maitinami kariniuose daliniuose esančiose valgyklose, lauko virtuvėje arba sausais maisto daviniais.

Drabužiais, apsaugine apranga ir kitomis materialinėmis priemonėmis kariai aprūpinami dar pasiruošimo metu. Kiekvienas karys gauna porą lauko uniformų, dvi poras batų, galvos apdangalus, drabužius ir kitą būtiną aprangą.

Rengiantis TO darbo intensyvumas priklauso nuo padalinio pasirengimo plano, pagal kurį kariai dalyvauja vienos ar kelių dienų pratybose, dieną ar naktį.

Gali susisiekti

TO rajone žuvusio kario artimiesiems yra išmokama 120 atitinkamo laipsnio profesinės karo tarnybos kariui pirmaisiais tarnybos metais nustatyto dydžio mėnesinių tarnybinių atlyginimų (be priedų) kompensacija. Šios kompensacijos mokamos iš Krašto apsaugos ministerijai skirtų valstybės biudžeto lėšų.

Taip pat Krašto apsaugos ministerija teisės aktų nustatyta tvarka gali drausti savo civilinę atsakomybę kario žūties ir jo sveikatos sutrikimo atvejais. Be to, iš Krašto apsaugos ministerijai skiriamų biudžeto asignavimų kariams taikomos šio ir kitų įstatymų nustatytos su karo tarnyba susijusios socialinės ir kitokios garantijos.

Išvykęs į TO karys turi galimybę susisiekti su artimaisiais ir bendrauti su jais telefonu, internetu bei paštu. Be to, TO tarnaujančių karių artimieji bet kuriuo paros metu gali skambinti karštąja linija atsakingiems už informacijos pateikimą kariams bei užduoti rūpimus klausimus.

TO rajone nutikus ypatingam įvykiui kariui sudaromos sąlygos nedelsiant apie tai informuoti artimuosius. Jei galimybių nėra, apie incidentą asmeniškai informuoja kariuomenės atstovai.

Be to, yra sukurta interneto svetainė, kurioje teikiama informacija šeimų nariams.

Krašto apsaugos ministro įsakymu yra patvirtinta tvarka, kurios pagrindu TO tarnaujančių artimiesiems teikiama kita nefinansinė parama: konsultavimas, įvairių renginių ir mokymų, vaikų vasaros stovyklų organizavimas, psichologinė pagalba ir t. t.

FAKTAI:

  • 2011 birželį buvo 7 600 profesinės karo tarnybos karių.
  • 2011 metais Krašto apsaugos sistemai buvo skirta 871 mln. litų.
  • Iš jų 565 mln. 600 tūkst. litų buvo skirta personalo išlaikymui.
  • Goro provincijoje Afganistane veikianti Lietuvos vadovaujama Policijos operacinė mokymo ir sąveikos grupė įvertinta kaip pavyzdinė, į kurią reikia lygiuotis kuriant naujas grupes Afganistano nacionalinėms saugumo pajėgoms mokyti.
  • 2010 m. duomenimis, Krašto apsaugos ministerijai buvo skirta 0,89 proc. nuo BVP

Apibendrintos išlaidos, skiriamos karių išlaikymui (KAM duomenys):

  • Profesinės karo tarnybos kariui per metus skiriama 53,9 tūkst. litų
  • Kario išlaikymui tarptautinėse operacijose skiriama 136, 8 tūkst. litų 
  • Karių koviniam rengimui 2011 metais buvo skirta 35,1 mln. litų
  • Kario dienos maisto daviniui skiriama vasarą 15,32 litų
  • Kario dienos maisto daviniui skiriama žiemą 14,62 litų
  • Kario sauso maisto daviniui skiriama 14,89 litų
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Ekonomika.lt
Ekonomika.lt
Autoriai: Neringa Medutytė
(1)
(0)
(0)

Komentarai (21)