Vietoj niūrios plytų degyklos - didžiausia pasaulyje oranžerija (Video)  (0)

Vietoje bankrutavusios Kornvalio (Didžioji Britanija) plytų degyklos, didžiuliame 60 m gylio krateryje buvo pastatyta ir 2001 metų kovo 17 dieną atidaryta didžiausia pasaulyje oranžerija, kurioje galima pamatyti augalus iš viso pasaulio. Oranžerijos statyba kainavo 60 mln. eurų, bet jau per pirmuosius metus uždirbo daugiau nei 240 mln. eurų, rašo rojaussodai.lt.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šis projektas net ir dabar rodomas pavyzdžiu, kai sėkmingai galima pasinaudoti Europos struktūrinių fondų teikiama parama turizmui plėtoti.

Edeno projektas arba Edeno sodas išsiskiria unikalia architektūra ir dažnai vadinamas 8-uoju pasaulio stebuklu arba tūkstantmečio statiniu. Jį sudaro du didžiuliai kupolai su tropikų bei viduržemio jūros klimatu ir didžiulis pramogų parkas šalia. Visas plotas užima 50 ha, kupolai - 15 ha.

Kupolai panašūs į korį - jie pastatyti iš įvairaus dydžio 625 šešiakampių, 16 penkiakampių ir 190 trikampių. Kiekvieną figūrą sudaro 2 oro kameros, plieninė konstrukcija ir 3 lengvos plėvelės sluoksniai. Ji stipri, lengva, antistatinė, labai skaidri ir izoliuoja geriau už stiklą. Svarbiausia, kad ši plėvelė nebijo saulės ir ją galima perdirbti.

Po kupolais sukurtos 2 pasaulio klimatinės zonos - drėgnieji tropikai (drėgnas atogrąžų miškas ir vandenyno salos) ir pietinė vidutinio klimato juostos dalis (Viduržemio jūros pakrantės, Pietų Afrika ir Kalifornija). Trečioji zona įkurta šalia kupolų. Čia auga vidutinio klimato juostos augalai - nuo natūralios Kornvalio iki Indijos ar Čilės floros. Edeno sodas tapo namais tūkstančiams labai gražių augalų. Jie atkeliavo į Angliją iš įvairiausių botanikos sodų, natūralių augaviečių, o dalį oranžerijos sodininkai patys užaugino iš sėklų.

Didysis kupolas pastatytas ant specialaus, 1,5 - 2 m storio ir 858 m ilgio pamato. Kraštovaizdžiui suformuoti ir augalams pasodinti buvo sunaudota 1,8 mln tonų žemių. Mokslininkai suskaičiavo, kad abiejuose kupoluose yra daugiau kaip 536 tonos oro! Didysis kupolas yra 240 m ilgio, 55 m aukščio ir 110 m pločio, iš vidaus konstrukcijos neprilaiko jokia atrama - tuo šis statinys unikalus. Jis pakankamai didelis priglausti Londono bokštą, ir toks aukštas, kad jame tilptų 11 dviaukščių angliškų autobusų. Didžiojo kupolo pastoliai įrašyti į Gineso rekordų knygą kaip didžiausi pasaulyje.

Oranžerijas apšildo saulė. Ji įkaitina oro paketus, o dieną sukaupta šiluma sunaudojama naktį. Jeigu labai reikia, oras pašildomas krosnelėmis ir specialiai įpučiamas. Temperatūrą reguliuoja kompiuteris. Labai karštomis dienomis, kad mažiau įkaistų, iš kamerų jis truputį oro ištraukia, o šaltomis - pripučia vėl. Sodai laistomi lietaus vandeniu, kuris renkamas ant kupolų. Žiemą britai mielai leidžia laisvalaikį ledo arenoje, kuri pastatyta šalia kupolų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Grynas.lt
Grynas.lt
(1)
(0)
(0)

Komentarai (0)