Kaip išsirinkti žibintuvėlį? Pirma dalis: nuo ko pradėti?  (0)

Dažnas klausimas, pasitaikantis beveik visada, kai ruošiamės pirkti žibintuvėlį, ypač kai jam skirti esame pasiruošę kiek daugiau nei penkis litus. Parduotuvėse iškabinti šimtai, jei ne tūkstančiai, skirtingų žibintuvėlių, o kainos svyruoja nuo kelių iki kelių šimtų ar tūkstančio litų. Atrodytų rinktis beprasmiška - vis tiek visų neapžiūrėsime, nepalyginsime, praleisime kokią nors akciją ir t.t. Tad perkame dažnai pirmą pasitaikiusį, kartais paklausome pardavėjo pagyrų ar draugo patarimo, kuris jau tokį turi ir, kaip žinia, juo yra labai patenkintas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ieškojau internete ir spaudoje ko nors panašaus į rimtą apžvalgą ar bent jau gidą į ką reiktų atkreipti dėmesį prieš perkant žibintuvėlį su viltimi, kad išsisuksiu nuo šio darbo ir užteks „suklijuoti“ keletą apžvalgų į vieną straipsnelį... deja viskas ką radau gimtąja lietuvių kalba (juk ne visi mokėmės po kelias užsienio kalbas) buvo keletas temų įvairiuose forumuose ir atsiliepimai apie kokį nors konkretų modelį ar „visažinių“ patarimai ką pirkti ar nepirkti. Tad teko visgi prisiruošti imtis darbų ir padaryti pradžią pirmajai lietuviškai apžvalgai šia tema. Juolab, kad iš patirties žinau, jog tema yra tikrai aktuali ir tikiuosi, kad ši informacija padės bent kiek prasklaidyti rūką virš žibintuvėlių jūros.

Į šį straipsniuką sudėjome visą savo daugiametę patirtį. Nesu profesionalas (nelabai ir įsivaizduoju kaip turėtų atrodyti profesionalas šioje srityje), bet per keletą metų visgi pavyko galvoje susisteminti esminius akcentus bei išgirsti aibę klausimų, kylančių prieš išsirenkant žibintuvėlį, kad galėčiau viską perteikti ant popieriaus. 

Ką gi, pradedam.

Kaip išsirinkti žibintuvėlį? Teisingiausias atsakymas yra klausimo formos – „o kam ruošiesi jį naudoti?“. Neskubėkim. Tai yra pagrindinis aspektas, kuriuo remiantis Jūs darysite galutinį sprendimą. Atsakymai „kad pasišviesti“, „maža kada prireiks“, „kad turėt“, „nes va draugas tai neseniai nusipirko“ ir visi kiti panašūs išvedžiojimai netinka. Pasišviesti galima ir degtukais ir su prie malūnsparnio montuojamu prožektoriumi. Pamirškim apie universalius daiktus. Grįžus namo pasišviesti tamsioje laiptinėje medžioklinio prožektoriaus tikrai neprireiks, o ir nešiotis tokį daiktą visur su savimi komforto neprideda. Bandėte kada tamsoje skaityti žemėlapį ar kokią rašliavą su tūkstančio liumenų galios žibintuvėliu? Nebandykit.

Viena dažnesnių klaidų – „geras daiktas turi būti brangus“... ir išleidžiam krūvą pinigų. Mintis, šiaip, visiška teisinga, nesiginčysiu. Komponentų kokybė, funkcionalumas, galia... o be paties gaminio dar pasižiūrėkime kas būna įskaičiuota į kainą – garantinis aptarnavimas, gaminio komplektacija, galimybė įsigyti papildomas, atsargines dalis ir panašūs aspektai tikrai nėra pervertinami. Galiausiai – prekinis ženklas. „Made in China“ firmos žibintuvėlis pasitikėjimo nekelia (ir ne be reikalo). O pirkdami daiktą juk norime būti užtikrinti dėl jo kokybės – čia ir pasitarnauja prekinio ženklo žinomumas ir reputacija – kur kas lengviau išsirinkti. Klaida minėtame teiginyje yra viename žodyje – „geras“. Pakeiskime jį „tinkamas“ ir turėsime teisingesnę kryptį. Tikrai neverta leisti du-penkis šimtus litų galvos žibintuvėliui, kurį naudosite lipdami į rūsį atsinešti bulvių. Šiam reikalui kokybiškas daiktas kainuos daugiausiai trisdešimt lietuviškų pinigų. Mintis, tikiuosi, aiški, nesiplėsiu.

Kas tada svarbu? Ogi vos du pagrindiniai dalykai.

  • Svarbu atkreipti dėmesį į sąlygas, kuriomis prietaisas bus naudojamas. Visų pirma – tai lauko ar vidaus sąlygos, galbūt darbui sprogiose ar pavojingose aplinkose (tada reikalingas ATEX sertifikatas), nardymui, galbūt reikalingas atsparumas aukštai temperatūrai (gaisrų gesinimui), o gal reikalingas itin tvirtas korpusas taktiniams ar koviniams veiksmams (kad reikalui esant būtų galima kam užvožti...). Visa tai sąlygoja būsimo Jūsų žibintuvėlio korpuso charakteristikas. Jas detaliai aptarsime vėliau.
  • Antras aspektas – reikalingas funkcionalumas. Nepersistenkim. Apgalvokim tik tai, ko tikrai reikia. Švietimo rėžimai, fokusavimas, kelios spalvos (raudona, žalia, mėlyna ir visos likusios...), papildomos funkcijos (įmontuota dinama, baterijos įkrovos indikatorius, radijas, liniuotė, gulsčiukas, žadintuvas, grėblys, palydovinis telefonas ar dar velniažin kas...), galiausiai didelis galingumas – visa tai mielos funkcijos, tik ar jų tikrai reikia? O jos visos kainuoja, nebūkim naivūs. „Penki viename“ reiškia arba kainą kaip už penkis, arba kokybę kaip už vieną, ne kitaip. Visas funkcijas apžvelgsim tiek detaliai, kiek pavyks, tik irgi – vėliau.

Marius Lukoševičius
marius@baterijos.lt
baterijos.lt komanda

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
Autoriai: Marius Lukoševičius
(70)
(0)
(29)

Komentarai (0)