TV žiūrovai turėtų pasidomėti savo televizorių galimybėmis  (8)

Kitų metų spalio pabaigoje bus išjungta eterinė analoginė televizija, tad iš TV transliavimo bokštų televizorius pasieks tik skaitmeniniai televizijos signalai. Žiūrovai baiminasi, kad po metų liks be mėgstamų TV programų. Žinovai tikina, kad, norint matyti skaitmeninę televiziją, yra keli sprendimai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Iki 2012 m. spalio 29 dienos siekiant skatinti technologinį progresą bei atsižvelgiant į Europos Sąjungos direktyvas, bus išjungti televizijos transliavimo analoginiu signalu siųstuvai ir visoje šalyje pereita prie skaitmeninės televizijos formato.

Pasak Ryšių reguliavimo tarnybos (RRT), Radijo dažnių valdymo skyriaus vyriausiojo specialisto Arvydo Sujetos, perjungimas iš analoginės į skaitmeninę televiziją aktualus tik tai televizijai, kuri transliuojama iš TV bokšto – eterinei antžeminei televizijai.

„Kabelinės televizijos operatoriai ir dabar transliuoja skaitmeniniu bei analoginiu formatu, tad kaip transliavo, taip ir transliuos. Jiems nėra techninių kliūčių transliuoti tais formatais“, – tikino A. Sujeta.

Taigi, kabelinės televizijos abonentas galės nesukti galvos dėl TV priedėlių. O tiems, kurie televiziją mato per kolektyvinę anteną ar per vidaus (vadinamąją kambarinę), reikia susirūpinti ir įsigyti TV priedėlį.

Ne kabelinių televizijų abonentai turėtų pasidomėti, ar jų televizorius rodys, ar nerodys skaitmeniniu būdu transliuojamą televiziją. „Reikia žiūrėti į televizoriaus techninę specifikaciją. Jeigu yra nurodyti angliški trumpiniai DVB, MPEG4 (glaudinimo standartas), tuomet nekoduojamas programas bus galima žiūrėti. Jei tokių nuorodų nėra, priedėlių tikrai prireiks“, – paaiškino ryšių specialistas.

Kitas dalykas – TV programų kodavimas. Lietuvoje rodoma 13 vietinių nekoduotų kanalų.

„Dėl koduotų patarčiau kreiptis į programų teikėją ir išsiaiškinti, ar juos galėsite matyti. Būna skirtingos kodavimo sistemos ir nedidelė, tačiau vis dėlto yra tikimybė, kad jūsų nusipirktas televizorius nepalaikys tam tikros kodavimo sistemos. Be to, kodavimo kortelę vis tiek reikia pirkti“, – sakė A. Sujeta.

RRT vyriausiojo specialisto A. Sujetos žodžiais, paprastai tai yra „Conax“ kodavimo sistema.

„Būna visaip – žmonės ir užsienyje perka televizorius, todėl reikėtų pasidomėti“, – pataria jis.

Nacionalinio transliuotojo Lietuvos televizijos pirmas ir antras kanalai nebus koduoti, o ar koduos kanalus Lietuvos komercinės televizijos, priklausys nuo jų pasirinkto verslo modelio, tačiau pagrindinių komercinių kanalų koduoti nesiruošiama.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
Autoriai: Mindaugas Linkaitis
(1)
(0)
(1)

Komentarai (8)