Vienas spermos donoras ir 150 jo vaikų  (10)

Cynthia Daily ir jos partneris, norėdami susilaukti atžalos, prieš septynerius metus pasinaudojo donoro sperma. Pora tikėjosi, kad viena dieną jų sūnus susipažins su keliais savo netikrais broliais ir seserimis, informuoja „The New York Times“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Taigi C. Daily internete esančioje sistemoje ieškojo mažylių, kurių gyvybę užmezgė tas pats spermos donoras ir netgi sukūrė grupę internete, kuri padėtų vieniems kitus rasti. Metams bėgant moteris galėjo stebėti, kaip auga jos sūnaus netikri broliai ir seserys.

Iki šios dienos šioje grupėje užregistruota 150 vaikų – visų jų gyvybės buvo užmegztos su to paties donoro sperma. Netikrų brolių ir seserų skaičius ir toliau auga.

„Labai keista, kai matome juos visus vienoje vietoje – jie panašūs“, – teigia 48 metų C. Daily, dirbanti socialine darbuotoja Vašingtone. Moteris neretai atostogauja su kitomis šeimomis, auginančiomis jos sūnaus netikrus giminaičius.

Vis daugiau moterų nusprendžia vienos susilaukti kūdikio, todėl skaičius mažylių, gimstančių po dirbtinio apvaisinimo procedūrų, vis auga. Ir tokia grupė, kurią savo sūnui sukūrė C. Daily, tikrai nėra vienintelė tokia, nors, greičiausiai, viena didžiausių. Internete veikia nemažai grupių, į vieną vietą jungiančių apie 50 vaikų, kurių tėvystė priklauso tam pačiam spermos donorui. Spermos donorai pažymėti unikaliais numeriais, jų tapatybė neatskleidžiama.

Tėvai, donorai ir medikai vis labiau nerimauja dėl neigiamų pasekmių, kurias gali atnešti faktas, jog vienas donoras užmezga tiek daug gyvybių. Neatmetama galimybė, kad gali suintensyvėti retų ligų genų plitimas. Yra ekspertų raginančių atkreipti į dėmesį į kraujomaišos atvejų daugėjimą – netikri broliai ir seserys kuria šeimas ir gimdo vaikus, net neįtardami apie savo giminystės ryšius.

„Dėl šios priežasties mano dukra žino spermos donoro numerį. Mokykloje kartu su ja mokosi nemažai vaikų, kurių gyvybė buvo užmegzta būtent taip. Ji jau buvo įsimylėjusi kelis berniukus, kurie yra donorų vaikai. Tai tarsi lytinio auklėjimo dalis“, – teigia paauglės, kurios susilaukė po dirbtinio apvaisinimo donoro sperma, mama.

Kritikai teigia, jog vaisingumo klinikos ir spermos bankai, leisdami piktnaudžiauti populiariausių donorų sperma, uždirba daugybę pinigų. Anot skeptikų, šeimos privalo gauti daugiau informacijos apie donorų sveikatą ir vaikus, kurių donoras jau susilaikė. Taip pat raginama teisinėmis priemonės riboti skaičių vaikų, kurių gyvybės gali būti užmegztos naudojant vieno donoro spermą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (10)