Nepatikimų socialinio tinklo draugų pašalinimas didina informacijos saugumą  (0)

Bijote, kad draugai, su kuriais bendraujate socialiniuose tinkluose, pasauliui paskleis jūsų privačią informaciją? Tokiu atveju galima iš draugų sąrašo pašalinti tuos, kurių privatumo suvokimas ir gebėjimas saugoti paslaptis yra prasčiausi. Tačiau informacijos nutekėjimo galimybės tai nepanaikina, ar ne?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pavyzdžiui, ar įmanoma apsisaugoti nuo tokio scenarijaus, kai jūsų informaciją paskleidžia geriausias draugas? Socialinis tinklas „Google+“ vos po savaitės veikimo išsiaiškino, kad niekas netrukdo vartotojo draugams „perskleisti“ (angl. reshare) įrašus visam internetui. Dabar „Google“ suteikia galimybę išjungti „perskleidimą“, tačiau tai yra ženklas, parodantis, kad vartotojas iš esmės neturi jokios įtakos tam, kaip internete elgiasi jo draugai, informuoja newscientist.com.

Arizonos valstijos universiteto (JAV) atstovas Pritamas Gundecha sukūrė metodą, padėsiantį išsiaiškinti, per kuriuos draugus dažniausiai nuteka privati informacija – tokiu būdu būtų paprasčiau atsirinkti, kuriuos draugus derėtų pašalinti iš virtualių draugų sąrašo. P. Gundecha ištyrė 2 mln. „Facebook vartotojų duomenų, kuriais šie buvo pasiryžę pasidalinti su pasauliu, svarbumą ir apskaičiavo privatumo grėsmę, kurią draugai kelia vieni kitiems.

Pavyzdžiui, apie 80 proc. vartotojų mielai atskleidžia informaciją apie savo lytį, tačiau mažiau nei 1 proc. viešina savo namų adresą. Tai rodo, kad savo namų adresą publikuojantys žmonės nedaug besirūpina savo privatumu ir jų derėtų privengti. Naudojantis šiais ir kai kuriais kitais statistiniais duomenimis, mokslininkai kiekvienam vartotojui priskyrė pažeidžiamumo vertinimą ir nustatė, kurių draugų reikia atsisakyti, norint, kad jūsų pačių pažeidžiamumas sumažėtų.

Paaiškėjo, kad iš draugų išbraukus mažiausiai informacijos privatumą vertinančius draugus, jūsų saugumas vidutiniškai padidėja daugiau nei 5 procentais – verta, jeigu tai yra atsitiktinės pažinties pašalinimas, tačiau ne taip lengva, jeigu jūsų geriausio draugo liežuvis yra visiškai palaidas. „Kai kurių draugų pašalinti negalite, nepriklausomai nuo jų pažeidžiamumo lygio“, – sakė P. Gundecha. Nors mokslininko sukurtas metodas neįvertina socialinio santykio svarbos, dabar algoritmai tobulinami taip, kad toks vertinimas atsirastų. Preliminarus darbas bus pristatytas konferencijoje „Knowledge Discovery and Data Mining“, kuri šią savaitę vyks San Diego mieste (JAV).

Merilendo universiteto (JAV) mokslininkas Randy Badenas teigia, kad žmonių pašalinimas iš draugų sąrašo pagal tai, kaip jie didina jūsų duomenų pažeidžiamumą, yra įdomus požiūris į problemos sprendimą. Tačiau jis priduria, kad pažeidžiamumo vertinimas yra „grindžiamas informacijos nutekinimo potencialo, o ne realių informacijos nutekinimo faktų žinojimu“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)