Ką daryti, kad rankinis stabdis neprišaltų?  (6)

Artėjanti žiema vėl grasina nemaloniais siurprizais. Vienas jų - prišalęs automobilio rankinis stabdis. Vis dėlto specialistai laikosi nuomonės, kad nuo šalčio žymiai dažniau nukenčia tie automobiliai, kurių vairuotojai pamiršta profilaktiškai pasitikrinti rankinio stabdžio sistemą. Jų teigimu, jei ši techniškai tvarkinga, paprastai šaltis jos nesukausto.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Dėl automobilio amžiaus rankinio stabdžio lynai, stabdžių suportai būna pažeisti korozijos, apsauginės gumelės, apsaugančios judančias detales, sutrūkinėja ir praleidžia vandenį į stabdžių sistemos judančias dalis. Drėgmė sukelia koroziją, kuri trukdo lengvai judėti stabdžių sistemos dalims. Visa tai priveda prie to, kad spustelėjus šaltukui stabdžių lynai ir kitos judančios detalės prišąla“, - kalbėjo „Kemi“ autoservisų tinklo atstovas Julius Jočys.

Anot jo, rankinio stabdžio ignoruoti nereikia, kadangi dirbantis mechanizmas tarnauja ilgiau. Vis dėlto žiemą vairuotojams ilgai laikyti užtraukto rankinio stabdžio pašnekovas nepatarė.

Vilniaus Gedimino technikos universiteto (VGTU) Transporto inžinerijos fakulteto Automobilių transporto katedros doc. dr. Vigilijus Sadauskas taip pat pripažino, kad žiemą tik pastačius įkaitusį automobilį ir užtraukus rankinį stabdį jo trinkelės gali prišalti prie stabdžio būgno ar disko. Vis dėlto, mokslininko žodžiais tariant, automobilių gamintojai nurodo, jei rankinis stabdis tvarkingas, esant dideliam šalčiui užtraukus rankinį stabdį, kai jo kaladėlės jau atvėsta, šios neturėtų prišalti. Tačiau pašnekovas netrukus pridūrė, kad prišalimo visiškai išvengti neįmanoma dėl greitai besikeičiančių oro sąlygų.

Norint, kad šaltuoju metų laiku rankinis stabdis nekeltų problemų, pasak V. Sadausko, išeitis viena – jį profilaktiškai tikrinti ir laiku pašalinti pasitaikančius defektus: „Įsivaizduojate: yra lynas (dalis šarve, dalis lauke). Jeigu važiuojate per purvus, lyno galas, kuris yra išorėje, apsineša purvais. Jeigu jūs patraukiate, purvas užsineša į vidų. Kai kada reikia tą galą pravalyti.“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
Autoriai: Tomas Janonis
(5)
(0)
(4)

Komentarai (6)