Į audeklą panašūs saulės elementai greitai gali tapti realybe  (4)

Pirmą kartą mokslininkams pavyko sukurti optinį silicio pluoštą, pasižymintį saulės elementų savybėmis, kurio dydį jau galima matuoti metrais. Šis išradimas atveria galimybes silicio saulės elementus gaminti kaip lankstų, norimą formą galintį įgyti audeklą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tarptautinė chemikų, fizikų ir inžinierių komanda, kuriai vadovavo Johnas Baddingas iš Penn State universiteto, sukūrė optinį pluoštą, pasižymintį integrinio puslaidininkinio grandyno savybėmis. Užuot komponavę plokščias mikroschemas su apvaliu optiniu pluoštu, šios tyrėjų komandos nariai naujo tipo pluoštui kurti sugalvojo labai originalų būdą. Šio pluošto gijos yra ne tik labai plonos – plonesnės net už žmogaus plauką - jose dar ir slypi elektronika.

Šiam tikslui pasiekti mokslininkai panaudojo aukštų slėgių chemijos (angl. high-pressure chemistry) metodus, kurie leido iš kristalinės silicio medžiagos gauti saulės elementų savybėmis pasižymintį pluoštą. Tai realiai veikiantis fotovoltinis prietaisas, kuris saulės energiją verčia nuolatine elektros srove.

„Mūsų tikslas – didelio efektyvumo elektroniniams saulės elementams suteikti žymiai didesnius matmenis ir lankstesnes formas. Mums jau pavyko gauti kelių metrų ilgio audinius, tačiau mūsų metodas leidžia mums sukurti lanksčius daugiau nei 10 metrų ilgio silicio saulės elementus, – sakė Baddingas. – Ilgi, pluošto pagrindu pagaminti saulės elementai leidžia mums daryti tai, ko negalėjome anksčiau. Šiuos elementus galime austi lyg audeklą ir panaudoti pačiais įvairiausiais tikslais, tarkim, elektrai gaminti, baterijoms krauti, cheminėms medžiagoms aptikti ar kuriant biomedicinos prietaisus.“

Be to, dabartinių nešiojamųjų prietaisų, tokių kaip mobilūs telefonai ar planšetiniai kompiuteriai vienas iš trūkumų yra trumpa jų baterijos veikimo trukmė. Saulės energija „sustiprintos“ baterijos galėtų padėti išspręsti šią problemą. Tokiomis baterijomis labai domisi ir kariškiai.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(41)
(0)
(19)

Komentarai (4)