Pasaulis 360 laipsnių kampu (Video)  (1)

Tikriausiai ne vienam yra tekę pagalvoti, kad kartais visai neblogai būtų matyti, kas dedasi už nugaros. Prancūzų inžinieriai tai ir pasiūlė – galimybę matyti visą panoraminį vaizdą aplinkui.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Sistema sudaryta iš fotokameros su vadinamuoju katadioptriniu (angl. catadioptric) jutikliu, sumontuotos ant šalmo, kompiuterio, transformuojančio kameros vaizdą į priimtiną žmogaus akiai, ir prieš akis esančio ekrano.

Pati technologija sukurta gerokai anksčiau, dar apie 2006 metus - idėja pasiūlė Korėjos Honam universiteto mokslininkų komanda. Vietoj to, kad būtų naudojamas plataus apžvalgos kampo lęšis (vadinamasis "fisheye" objektyvas), čia pritaikytas specialus kūgio formos veidrodis, kuris plataus kampo vaizdą atspindi į kelis tam tikra tvarka išdėstytus lęšius. Šie lęšiai ir sufokusuoja galutinį vaizdą į kameros jutiklį. Teigiama, jog be papildomo skaitmeninio apdorojimo įrenginiu užfiksuotos nuotraukos turi mažiau kaip 1% iškraipymų.

Įrenginį sukūrę inžinieriai mano, kad tokia panoraminio vaizdo sistema galėtų praversti įvairiose srityse - apsaugos darbuotojams, gelbėtojams, kariškiams, pramogų pramonėje, taip pat ir medicinoje. Tačiau kada išradimas taps komerciniu ir paplis įvairiose pasaulio šalyse, kol kas dar neaišku.

Kaip atrodo vaizdas žiūrint 360 laipsnių kampu - tolesniame vaizdo siužete:

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MokslasPlius
MokslasPlius
(5)
(0)
(3)

Komentarai (1)