JAV kariniai žiūronai skenuos žmonių akis  (1)

Jungtinių Valstijų karo laivynas vykdo specialių žiūronų, galinčių identifikuoti asmenis iki 200 metrų atstumu, kūrimo programą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasak laivyno atstovų, ji vykdoma bendradarbiaujant su biometrinę įrangą gaminančia Kalifornijos bendrove „StereoVision Imaging“. Pagal pasirašytą sutartį turi būti sukurta belaidė erdvinė veidų atpažinimo sistema, integruota į jūrinius žiūronus. „StereoVision Imaging“ specialistai privalo pateikti laivynui tokios sistemos prototipus, kurie per 15 mėnesių bandomąjį laikotarpį dienos metu sugebėtų „išmokti“ skenuoti žmonių akių rainelę nuo 100 iki 200 metrų atstumu.

Nuskenavus šiuos biometrinius duomenis žiūronai turi belaidžiu ryšiu perisųsti juos į duomenų bazę, kurioje bus identifikuoti stebimi asmenys. Pranešama, kad naujieji žiūronai privalo ne tik atlikti nuotolinių biometrinių skenerių, bet ir įprastinių žiūronų stebėjimo funkciją.

JAV karinio laivyno atstovai pabrėžia, kad kuriama identifikavimo sistema nėra skirta integruoti su esamomis ginkluotės sistemomis: ji bus naudojama tik kaip žmonių identifikavimo priemonė.

Nors toks biometrinių žiūronų projektas atrodo labai egzotiškai, iš tikrųjų „StereoVision Imaging“ jau yra sukūrusi panašios paskirties nuotolinius biometrinius skenerius. Antai šios įmonės specialistų pagaminta žiūronų sistema „3DMobileID“ sėkmingai identifikuoja asmenis iki 100 metrų atstumu. Iš pradžių tokie žiūronai fotografuoja žmogaus veidą, o po to perkelia jo atvaizdą į mėlyną foną ir lygina su duomenų bazės atvaizdais. Žmogaus akių rainelės skenavimo funkcija, kurios pageidauja JAV kariškiai, turėtų gerokai padidinti identifikavimo patikimumą.

Įdomu, kad šią „StereoVision Imaging“ technologiją iš esmės galima naudoti automatiškai renkant duomenis apie asmenis iš internete paskelbtų jų nuotraukų.

JAV kariškių naudojami skeneriai plačiai naudojami Afganistane: jie diegiami į įėjimo kontrolės sistemas svarbiuose kariniuose ir civiliniuose objektuose. Tačiau didžiausias tokių skenerių trūkumas yra tas, kad tikrinamas asmuo turi būti arti jį tikrinančio operatoriaus. Distancinė skenavimo sistema leis skenuoti akių rainelės raštą iš saugaus atstumo, ji taip pat galės būti naudojama slapta stebint įtariamus asmenis gatvėse, turguose ar kitose masinio susibūrimo vietose.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(1)
(0)
(0)

Komentarai (1)