Ar pavyks automobilį pakelti į orą ant lipnios juostos? (Video)  (9)

Kiek reikėtų lipnios juostos, kad ja būtų galima nuo žemės pakelti automobilį? Eksperimentui reikės: vieno 30 tonų keliamosios galios autokrano, daug ritinėlių lipnios juostos, vieno 2004 m. pagaminto, 1,5 tonos sveriančio automobilio "Ford Mondeo".


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Smalsioji trijulė nusprendė automobilį lipnia juosta apklijuoti juostelės nepakišant po automobilio dugnu, o ją prilipdant apatinėje kėbulo dalyje. Tokiu būdu buvo išbandytas ne juostelės elastingumas, o jos lipnumas.

20 lipnios juostelės ritinėlių, 75 gijos – ir vyrukai sumeistravo "mokslo sklidiną lipnią situaciją", kurios esmė – išsiaiškinti, ar stipriai prie paviršiaus prikimba elementari lipni juostelė, kurios prilipdymui nereikia nei vandens, nei karščio. Ta juostelė tiesiog prilimpa prie paviršiaus, kurį ji paliečia. Bėda tik, kad automobilis sveria 1,5 tonos. Vadinasi, 20 kg vienai gijai (ne ritinėliui). Ar atlaikys juostelė tokį svorį?

Jei šis bandymas nepavyks, vyrukai imsis plano B. O planas B būtų toks: automobilį apklijuoti dvigubai storesne ir platesne juostele. Gijų – tiek pat (75), tik juostelė dvigubai storesnė ir platesnė.

Nevyniodami į lipnią juostą, išduosime paslaptį, kad eksperimentas vyrukams pavyko – lipnia juostele apklijuotą automobilį kranas į orą pakėlė taip, kad su kelio paviršiumi nesilietė nė vienas automobilio ratas. Tačiau kuriuo bandymu ir kaip apskritai vyrukams sekėsi įvykdyti šią užduotį, žiūrėkite vaizdo siužete:


Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(15)
(0)
(0)

Komentarai (9)