Spindulinio ginklo bandymai: jūrinis lazeris prieš bepilotį lėktuvą (Video)  (1)

Jau ne vienerius metus kovinius jūrinius lazerius bandantis JAV karo laivynas paskelbė vieno naujausių bandymų vaizdo įrašą, kuriame matyti, kaip karo laivas „USS Dewey“, skirtas sparnuotosioms raketoms naikinti, jūrinio lazerio prototipu numušė virš jūros skrendantį bepilotį lėktuvą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pranešama, kad šis bandomasis lazeris buvo pagamintas naudojant komercinių kietojo kūno lazerių komponentus remiantis JAV karinio jūrų laivyno Tyrimų laboratorijos paruoštomis rekomendacijomis.

Vadinamoji „LaWS“ (Laser Weapon System) lazerinio ginklo sistema, laikinai sumontuota „USS Dewey“ laive, buvo naudojama kartu su „MK 15 Phalanx Close-In Weapon“ ginklų sistemos, aptinkančios taikinius ir nukreipiančios į juos lazerio spindulį, radaru. Tokie bandomieji jūriniai lazeriai suteikia galimybę JAV karo laivams apsisaugoti nuo jiems pavojų keliančių labai mažo tonažo laivų, naudojamų mirtininkų atakoms, ar grėsmės iš oro apsieinant be pabūklų ugnies.

Pasak „CBS News“, laivyno paskelbtas „USS Dewey“ pratybų vaizdo įrašas liudija, kad koviniai kietojo kūno lazeriai gali padegti nedidelius objektus tarsi litavimo lempos. Skelbiama, kad pirmasis tokio tipo jūrinis lazeris 2014 metais bus sumontuotas viename iš Persijos įlankos rajone esančių JAV karo laivų.

Naujos kartos „LaWS“ lazeriai gali atlikti visą eilę užduočių, pradedant nuo nemirtino poveikio žmogui siekiant jį dezorientuoti ar „apakinti“ elektroninių prietaisų daviklius, baigiant atakuojančių katerių ir bepiločių lėktuvų sunaikinimu. Tiesa, kol kas šių lazerių galios nepakanka viršgarsiniams lėktuvams ar atlekiančioms raketoms numušti, tačiau tai tik laiko klausimas, pastebi dienraštis „The New York Times“.

Energiją šiam lazeriui tiekia laivo energetinė sistema. Tarp didžiausių jūrinių kietojo kūno lazerių privalumų yra ir itin maža „šūvio“ savikaina: vienas lazerinio ginklo šūvis atsieina mažiau nei 1 JAV dolerį, kai tuo tarpu vienos trumpojo nuotolio raketos paleidimas kainuoja apie 1,4 mln. dolerių. Vis dėlto koviniai lazeriai turi ir rimtų trūkumų: jie nėra efektyvūs blogomis oro sąlygomis (lietus, rūkas, debesuotumas), jiems trukdo smėlis ir dulkės, jie negali šaudyti į už horizonto esančius taikinius ir kt.

Pirmą kartą JAV laivynas karo laive įrengtą kovinio lazerio prototipą sėkmingai išbandė 2011 m. : jo spinduliu buvo sunaikintas nedidelis kateris. Nors lazerio taikiniu buvo nedidelis pripučiamas kateris, į jį buvo „šaudoma“ tikromis operacijos jūroje sąlygomis: ir laivą, kuriame veikė lazeris, ir katerį supo bangos. Vaizdo įraše buvo matyti, kaip lazerio spindulys uždegė katerio variklius ir sukėlė gaisrą.

Pasak JAV karo laivyno atstovų, šis bandymas patvirtino, kad eksperimentinis lazeris išliko tikslus net esant didelei oro drėgmei ir bangavimui. Šis kietojo kūno lazeris buvo sumontuotas eskadrinio minininko „USS Paul Foster“ denyje ir integruotas į laivo radarų bei navigacijos sistemas. Bandymų metu lazeris veikė 15 kW galia ir spindulį į taikinį buvo paleidęs maždaug 1,8 km atstumu.

Šio lazerio gamintoja bendrovė „Northrop Grumman“ tvirtina, kad jo galingumą prireikus galima padidinti iki 100 kW. Pagal sutartį su JAV karo laivynu „Northrop Grumman“ įsipareigojo iki 2014 m. birželio pateikti laivyno pateiktas specifikacijas atitinkantį kovinį jūrinį lazerį.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(7)
(0)
(0)

Komentarai (1)