Vienas pirmųjų „Twitter“ investuotojų lietuviams: nesekite JAV pavyzdžiu  (5)

„Twitter“ ir „Square“ investuotojas Greggas Kiddas ragina Lietuvos „startup‘us“ neįsivelti į karus teismuose, kurie siaučia JAV ir užkerta kelią drąsioms inovacijoms.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Įmonės, kaip „Apple“ ir „Google“ dabar daugiau pinigų skiria teismų procesams, o ne tyrimams ir plėtrai“, – pasakojo amerikiečių investuotojas G. Kiddas Vilniuje vykusioje konferencijoje „Login 2013“.

Vadinamasis atviras internetas nebėra toks atviras, koks jis buvo prieš 10 – 15 metų, teigia G. Kiddas. Pasak jo, „Google“, „Apple“, „Facebook“, „Square“ kūrėjai už veiksmus, kurie jiems padėjo sukurti savo išradimus, šiandien būtų pasodinti į kalėjimą.

Pavyzdžiui, „Apple“ įkūrėjai Steve‘as Jobsas ir Steve‘as Wozniakas 1972 m. sukūrė „Blue box“ – prietaisą, kuriuo buvo galima nemokamai skambinti telefonu. Steve‘o Jobso teigimu, jei ne šis prietaisas, „Apple“ kompiuteris nebūtų buvęs sukurtas. Tačiau tai, ką jie padarė anuomet, pagal šiais laikais įsivyravusią praktiką būtų laikoma kriminaliniu nusikaltimu, teigia G. Kiddas.

„Visi tie žmonės savo karjerą pradėjo kaip programišiai ir kadaise mes tai toleruodavome“, – sakė investuotojas, kuris prisipažino, kad pats dabar yra kaltinamas už įvairius intelektinės nuosavybės pažeidimus, kuriuos padarė jo įmonės.

Sumos dėl kurių šiuo metu JAV teisiasi technologijų įmonės neįtikėtinos. „Iš „Limewire“ siekiama prisiteisti 75 trln. JAV dolerių – tai daugiau pinigų nei dabar egzistuoja pasaulyje“, – juokėsi G. Kiddas.

Taip pat už intelektinės nuosavybės pažeidimus yra skiriamos bausmės, kurios prilygsta už rimtus kriminalinius nusikaltimus skiriamoms bausmėms. G. Kiddas pasakojo apie Aaroną Swartzą – talentingą jauną amerikiečių programuotoją, RSS bendraautorių ir aktyvų interneto laisvės gynėją.

Jam buvo skirta 35 metų nelaisvės atėmimo bausmė už tai, kad jis nelegaliai parsisiuntė itin daug mokslinių straipsnių iš JSTOR elektroninės bibliotekos.

„Taip, jis pažeidė taisykles, bet tai tas pats, kas duoti tokią bausmę už tai, kad iš bibliotekos pasiėmei per daug knygų, – sakė G. Kiddas. – Palyginimui, tiek pat metų kalėti gavo ir Mumbajaus kruvinų atakų, nusinešusių per pusantro šimto gyvybių, organizatorius.“

G. Kiddas aiškina, kad dėl daugybės teismų procesų, kurių metų siekiama ilgam patalpinti už grotų arba prisiteisti trilijonus dolerių yra kaltos yra naudojimo sąlygos (angl. Terms of Use). Šių praktiškai niekas neskaito, prieš sutikdami su jomis, ir dėl kurių negalima derėtis.

„Realiai jos sako: „Jei tu nukopijuosi dalį šios informacijos, tu man būsi skolingas X dolerių“, – aiškina G. Kiddas.

Viena iš naudojimosi sąlygų – viršijant autorizuotą priėjimą prie informacijos gresia kriminalinė bausmė. Būtent dėl šios sąlygos A. Swartzui grėsė ilgi metai kalėjimo. Šis jaunas amerikiečių programuotojas šių metų pradžioje nusižudė.

Taip pat sąlygos yra taip sukurtos, kad kiekvienas asmuo pažeidžia įstatymą ir gali būti teisiamas.

„Jie gal jūsų nepaduos į teismą, bet jeigu esate jų varžovas ar inovatorius, galite būti paduotas į teismą, – aiškina G. Kiddas. – Jei jūsų inovacija kaip nors sąveikavo su tinklalapiu, jis gali jus paduoti į teismą, susirinkti atlyginimą už žalą ir jus įkalinti. Nebent jūs gausite tinklalapio leidimą.“

Tokia praktika, pasak investuotojo tampa norma ir daugelis „startuolių“ susidūrę su galimybe atsidurti teisme, tiesiog užsidaro ir ieško kitų galimybių vykdyti savo veiklą. G. Kiddas atkreipia dėmesį į paradoksą, kad, jeigu tave paduoda į teismą, reiškia pripažinimą, kad esi stiprus varžovas rinkoje.

„Tam tikra prasme tai smagu – esi pakankamai svarbus, kad tave paduotų į teismą“, – šypsosi investuotojas.

Tačiau G. Kiddas labai ragino lietuvius nesukurti tokios pačios situacijos, kokia dabar yra JAV.

„Aš jus raginu nesekti šiuo pavyzdžiu, kai visi yra išsigandę, visi ieško nišų, kur niekam netrukdytų ir bijo būti drąsiais, dideliais ir sukurti dideles inovacijas, – sakė jis. – Ar tikrai jūs norite gyvento visuomenėje, kurioje jums reikia leidimo inovacijoms?“

Norint išvengti teismų karų, pasak G. Kiddo, reikia būti gerai informuotam, mažiems „startuoliams“ laikytis kartu bei pagrindinį dėmesį skirti vartotojui.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Ekonomika.lt
Ekonomika.lt
(14)
(0)
(0)

Komentarai (5)