Europos Komisija susirūpinio išmanosios televizijos ir interneto plėtra: kviečiama išreikšti savo nuomonę  (0)

Milijonai europiečių sužino apie naujausius mėgstamo televizijos serialo siužeto vingius naudodamiesi išmaniaisiais telefonais pakeliui į darbą, peržiūri interneto turinį savo svetainės televizoriuje arba skelbia savo sukurtą turinį internete.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Europoje yra daugiau kaip 40,4 mln. televizorių su integruota interneto prieiga, o iki 2016 m. jie gali būti daugumoje ES namų ūkių. Dėl šių pokyčių nyksta tradicinės ribos tarp vartotojų, transliuojamosios žiniasklaidos ir interneto. Komisija nori išnagrinėti, kokį poveikį ši technologijų ir turinio konvergencija galėtų daryti Europos ekonomikos augimui ir inovacijų diegimui, kultūrų įvairovei ir vartotojams (ypač tiems, kuriuos gali reikėti apsaugoti, pavyzdžiui, vaikams).

Europos Komisijos pirmininko pavaduotoja Neelie Kroes sakė: „Televizija su integruota interneto prieiga – tai naujas technologijų proveržis kūrybos ir skaitmeniniame pasauliuose. Dėl sektorių konvergencijos žmonės turi daugiau puikaus turinio pasirinkimo galimybių, tačiau dėl jos kyla ir trikdžių bei problemų. Mums reikia bendrų ES masto diskusijų apie šiuos pokyčius, kad galėtume tinkamiau į juos reaguoti, kad įmonės galėtų klestėti, būtų skatinamas kūrybiškumas ir apsaugomos mūsų vertybės.“

Šiandien Komisijos priimtoje žaliojoje knygoje suinteresuotosios šalys ir plačioji visuomenė raginamos iki 2013 m. rugpjūčio mėn. pabaigos pasidalyti nuomonėmis, be kita ko, toliau išvardytais klausimais.

  • Žaidimo taisyklės. Tinkamų sąlygų puoselėjimas, kad dinamiškos ES įmonės galėtų konkuruoti tarptautiniu mastu (pirmiausia su JAV), visų pirma atsižvelgiant į tai, kad konkuruojantiems rinkos dalyviams gali būti taikomos skirtingos taisyklės.
  • Europos vertybių (įskaitant žiniasklaidos laisvę) ir naudotojų interesų apsauga (pavyzdžiui, vaikų apsauga, neįgalių naudotojų prieigos galimybės). Ar gyventojai tikisi didesnės su televizijos programomis nei su interneto turiniu susijusios apsaugos, ir kur reikėtų brėžti ribą?
  • Bendroji rinka ir standartai. Panašu, kad kai kurie įrenginiai įvairiose valstybėse narėse veikia nevienodai. Kaip galime skatinti tinkamą technologijų aplinką?
  • Finansavimas. Kaip konvergencija ir kintantis vartotojų elgesys paveiks filmų, televizijos laidų ir kito turinio finansavimo būdus? Kaip prisideda skirtingi naujos vertės grandinės subjektai?
  • Atvirumas ir žiniasklaidos pliuralizmas. Ar iš anksto apibrėžtoms, pavyzdžiui, paieškos sistemų, filtravimo priemonėms turėtų būti taikoma valdžios įstaigų intervencija? Ar esama su populiariausiu turiniu, pavyzdžiui, labai svarbiais sporto renginiais ir sėkmingais neseniai pasirodžiusiais filmais, susijusi tvarka didmeniniu lygmeniu turi įtakos patekimui į rinką ir tvariai verslo veiklai? Ar platformos pakankamai atviros?

Apie šią naują tikrovę jau diskutuojama keliose ES šalyse ir Europos Parlamente. Nuomonės, kaip reaguoti, skiriasi. Kai kas ragina nedelsiant keisti taisykles ir nuostatas, kitus kol kas dar tenkina dabartinė padėtis, o dar kiti pabrėžia savireguliavimo ir bendro reguliavimo svarbą. Žaliojoje knygoje iš anksto jokių veiksmų nenumatoma, tačiau vėliau Komisija gali nagrinėti reguliavimo ir politinio atsako galimybes, įskaitant savireguliavimą.

Pagrindiniai faktai

Konvergencija vyksta daug metų ir sparčiai įgauna pagreitį. Ji atveria galimybių:

  • įrenginių gamintojai ir kūrėjai gali augančiai rinkai teikti novatoriškus, patogius naudoti ir prieinamus įrenginius;
  • interneto tinklų operatoriai pastebi, kad auga didesnio pralaidumo poreikis, todėl atsiranda paskata investuoti į sparčiuosius tinklus;
  • turinio kūrėjai gali išbandyti naujus turinio kūrimo ir siūlymo būdus;
  • transliuotojai ir nauji rinkos dalyviai gali siūlyti turinį ir pridėtinės vertės paslaugas savo vartotojams;
  • įsitvirtinę ir nauji transliuotojai gali rasti daugiau platformų savo laidoms skleisti ir plėtoti bei padaryti jas sąveikias.

Europos teisės aktas, kurį gali paveikti tolesni veiksmai, kurių bus imamasi dėl šios žaliosios knygos, visų pirma yra Audiovizualinės žiniasklaidos paslaugų direktyva (2010/13/ES), kuria Europos televizijos ir audiovizualiniam sektoriui siekiama užtikrinti bendrąją rinką ir teisinį tikrumą sukuriant vienodas sąlygas transliuojamajai ir užsakomajai audiovizualinei žiniasklaidai. Konvergencijai su interneto paslaugomis stiprėjant, žaliojoje knygoje klausiama, ar dabartinė strategija bus tinkama ir ateityje.

Komisija taip pat neseniai paskelbė susijusias viešas konsultacijas dėl žiniasklaidos laisvės ir pliuralizmo, visų pirma dėl audiovizualinio reguliavimo įstaigų nepriklausomumo (žr. IP/13/267).

E. paštas (CNECT-CONVERGENCE-AV@ec.europa.eu), kuriuo galima teikti nuomones dėl žaliosios knygos „Pasirengimas visiškam audiovizualinės aplinkos integravimui: augimas, kūrimas ir vertybės“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(1)
(0)
(0)

Komentarai (0)