JAV skalūnų dujų lokomotyvas radikaliai pakeis pasaulį

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Arns 2013-05-17 13:11
Ohoho kokia skalūninė propaganda vyksta LIetuvoje. Jei per dieną neatsiranda straipsnis apie JAV pasaulio užvaldymą skalūnais ar Rusijos/Saudo Arabijos/Irano sutriuškinimo skalūnais, jau net darosi keista Bet peržvelkim realius faktus. Milžiniška mašina jau čiaudėja, pradedant pardavinėjimu "pigiau grybo" namuose baigiant menkomis realiomis galimybėmis išgauti juos. Žinoma išskyrus JAV teritorija, beveik visos kitur prognozės viena po kitos bliūkšta (pvz Lenkija). Galų gale net pagalvokim, jei JAV pajėgi tamti pasaulio galybe dėka šių resursų, kodėl toks didelis dėmesys į kitas valstybes, o ne į pvz bandyma kurti geresnes talpyklas, valymą ir pan, jog pavyktu geriau transportuoti tas dujas po pasaulį, kur kainos kitokios? Ar pigumas nesusidaro iš primityvaus požiūrio į gamtosaugą? Daugelis šalių pigiai išgaunančios išteklius ekologijos temos vengia kaip maro (o JAV stoja garbingai šalia trečiojo pasaulio šalių, nepasirašydama tokių sutarčių). Ir jei pvz europoje svarstoma "nesaugių" AE energijų ignoruoti, ar nebus "netausojančių gamtos būdu išgautų iškasenų ignoravimas"?
immortallt 2013-05-17 13:54
Arns, nėra įrodymų dėl taršos išaunant skalūnus. Jei apie liekančius chemikalus vandenyje, tai labai hipokritiška - sąvartynus pilam jau senai ir kažkaip galvos nekvaršinam, tik nenorim niekas, kad per 5km nuo mūsų būtų. Laidoti radioaktyvias atliekas tikrai labai ekologiška, bet bandai lyginti kaip tai saugu. O kas dėl kainų, tai varoma biški propaganda. Skalūnai labai ėdrūs metalo atžvilgiu, jų energetinis tankis ~2x mažesnis nei to, ką naudojame Europoje, kas stipriai didina transportavimo kaštus. Kitas dalykas, dabar JAV kaina yra žemiau savikainos. Taip susidarė, dėl įsipareigojimų kreditoriams, skuboto vystymo ir dėl to, kad kapitalo kaštai yra dideli ir kintamieji palyginus maži. Tai leidžia vis dar veikti ir padengti fiksuotų kaštų dalį. Jei pagaliau prieis su skalūnais prie pasaulinės rinkos, kainos šaus į viršų per metus 100%, po to ilgainiui stabilizuosis gal 100-150% nuo dabartinės kainos. Kad tiksliau sakyti, reiktų gerokai labiau įsigilinti į pasaulinę rinką - kiek, kas suvartoja, transportavimo kaštus, kokie plėtros vartojimo ir gavybos būdus.
Shinigami 2013-05-17 14:43
Šiaip juokinga, jei nebūtu liūdną. Kai straipsnių mažai tai rėkia, kad visuomenė ne informuojama. Kai straipsnių daug, rėkia kad propaganda stumiama. Kitaip sakant, kad ir ką bedarytu vis tiek bus blogai. Tad geriau nieko iš vis nedaryti ir emigruoti.
Arns 2013-05-17 14:52
technologas 2013-05-17 17:09
Propaganda žaliems (ta prasme nenusimanantiems), maždaug nieko blogo, tuoj vėl atsistosim Skalūnų dujų ištekliai mažai bendro turi su JAV naftos eksporto pajėgumu. Ir apskritai, šiuo atveju svarbu ne ištekliai, o išgavimo greitis.