JAV skalūnų dujų lokomotyvas radikaliai pakeis pasaulį  (5)

Greitesnis nei buvo tikėtasi JAV skalūninių dujų atsargų didėjimas keičia rinkos pasiskirstymą tarp senų ir naujų gamintojų. Per ateinančius penkerius metus JAV bus priskaičiuojamas penktadalis visų naftos išteklių - šalis iš didžiausios pasaulio naftos importuotojos taps eksportuotoja, teigia Tarptautinė energetikos agentūra (IEA).


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

JAV imtos naudoti skalūninės dujos sukėlė pokyčius visame pasaulyje, kurie įtakos turės ir kitoms šalims. Vidurio Rytų naftos paklausa sumažės.

Iki 2015 metų JAV aplenks Rusiją ir taps didžiausia dujų gamintoja pasaulyje, o maždaug iki 2035 metų šalis galės pati patenkinti savo naftos poreikius. 2012-2018 metais JAV per dieną pagaminamos naftos kiekis pakils 3,9 mln. barelių, t.y. sieks du trečdalius ne Naftą eksportuojančių šalių organizacijos (OPEC) narių pagaminamos produkcijos.

Naftos poreikis visame pasaulyje pakils apie 8 proc., todėl poreikį galės patenkinti ne OPEC narių tiekiamos žaliavos. Nors IEA mano, kad naftos gavybos apimtys tarp OPEC šalių augs, tačiau lėčiau nei anksčiau. Yra specialistų, manančių, kad OPEC greitai baigs savo veiklą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(3)
(0)
(0)

Komentarai (5)