„Google“ idėja sukurti bevielį internetą oro balionais nėra jau tokia beprotiška  (1)

Įvairūs šaltiniai internete praneša, kad „Google“ ir toliau eksperimentuoja. Šį kartą teigiama apie bevielio tinklo kūrimą Afrikoje ir Pietryčių Azijoje, kuris bus tiekiamas panaudojant oro balionus. Jau šiuo metu žinoma „White Spaces“ programa, bet balionai - kai kas egzotiškesnio.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Interneto gigantas šiuo metu deda dideles pastangas į specialių oro balionų ir mažų dirižablių tobulinimą, jog šie, skraidydami numatytoje teritorijoje, galėtų perduoti signalus šimtų kvadratinių mylių teritorijose. Tokių priemonių norima imtis besiplečiančiose rinkose, kuriose nėra interneto.

„Google“ noras paprastas: sujungti Afrikos ir Pietryčių Azijos gyventus, kurie gyvena ne pagrindiniuose miestuose. Projektui pasiekti tikslą būtų naudojamos visos įmanomos technologijos, įskaitant balionus, palydovus bei net televizijoje naudojamus dažnius.

Mes visi žinome apie kitus kelius, kurie leidžia prisijungti prie interneto savo regione neturint įprastų interneto linijų, bet įdomiausiai atrodo oro balionų idėja. „Google“ atsisako komentuoti gandus, tačiau bevielių tinklų specialistas Stevenas Crowley'is nesidrovėjo pakalbėti apie pasklidusią informaciją.

S. Crowley'is teigė, jog oro balionų ar mažų dirižablių panaudojimas bevielio interneto tiekimui tikrai įmanomas. Taip yra dėl to, jog balionai jau keletą dešimtmečių naudojami bevielei komunikacijai. S. Crowley prisimina atvejį Kuboje, kai dar valdė Fidelis Kastro.

„Jie tiekė video medžiagą ir energiją kabeliu ir vėliau transliavo į Kubą, kai buvo geras oras, nors tai mažai ką reiškė – tai buvo daroma praktiškai visada.“, – sakė S. Crowley. „Tiesa, esant ypač blogam orui, jie turėdavo viską išjungti ir nuleisti ant žemės. Tai galioja visoms panašioms sistemoms, jei oras yra atšiaurius. Priklausomai nuo dizaino, jūs turėsite vėjo jėgą, pučiančią tam tikra kryptimi ir taip veikiančią balioną.“, – sakė S. Crowley apie galimus „Google“ oro balionus.

Vis dėlto pažymima, jog S. Crowley minėti oro balionai (tiksliau – aerostatai) Kubos atveju buvo prie Žemės pritvirtinti kabeliu. Panašūs šiuolaikiniai prietaisai nereikalauja būti pririšti prie žemės, kas iškart iškelia mintį, jog ore jie gali judėti bei toliau perduoti bevielį tinklą numatytoje zonoje. Jie sveria viso labo apie 6 kilogramus ir visą reikiamą informaciją gauna oru iš apačios, bet be kabelių.

Štai „Space Data“ naudojama karinė FM radijo kartojimo technologija veikia panašiai. Įprastai radijas kariškiams veikia iki 10 mylių zonoje, tačiau į orą yra iškeliamas mažas balionas. Jis pasiekia stratosferą ir padidina zonos dydį net iki 400 mylių. Panašiai veiktų ir „Google“ oro balionai arba maži dirižabliai, kurie tiesiog išplėstų bevielį tinklą į žymiai didesnę teritoriją.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(6)
(0)
(0)

Komentarai (1)