Svečiose šalyse misijas atliekantiems JAV kariams suprasti vietinius padės dirbtinio intelekto sistema  (1)

Kompiuterių mokslininkas Markas Riedlas sukūrė JAV kariams apmokyti skirtą dirbtinio intelekto sistemą, galinčią automatiškai analizuoti žmonių pasakojamas istorijas ir pagal tai modeliuoti įvairius jų derinius, rašoma oficialioje JAV gynybos ministerijos technologijų agentūros svetainėje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Užsienyje vykstančių įvairų karo veiksmų taktiniam operatyvumui užtikrinti yra itin svarbus karių gebėjimas sėkmingai bendrauti su vietiniais gyventojais. Tam reikia ne tik užsienio kalbos žinių, tačiau ir kitos kultūros išmanymo. Karų Afganistane ir Irake metu JAV kariuomenė įsitikino, kad ryšių palaikymas su šių valstybių piliečiais kartais gali turėti net strateginės reikšmės. Būtent todėl JAV kariai, pasirengimo tam tikroms misijoms metu, studijuoja kitų šalių kultūras. M.Riedlo sukurta ir šiuo metu tobulinama virtuali mokymo sistema „Scheherazade“ turėtų tapti alternatyva ilgai trunkantiems ir brangiai kainuojantiems kultūriniams apmokymams. Kuo ji ypatinga? Kitaip nei kitos virtualaus mokymo sistemos, šioji yra grindžiama pasakojamuoju intelektu (angl. narrative intelligence) – technologija, kuri gali analizuoti skirtingų žmonių ta pačia tema pasakojamas istorijas ir, apdorojus jas specialiais algoritmais, sujungti į apibendrintą situacinį modelį. Sistema sukuria didelę istorijų duomenų bazę, kurią naršydami kariai mokosi, kaip elgtis tam tikrose situacijose: pasirinkę tam tikrus veiksmus jie sužino jų padarinius – taip jie gali suprasti kitos kultūros žmonių elgesį.

M.Riedlo mokslinio tyrimo tikslas – suprasti, kaip žmonės elgiasi veikdami paprastose kultūrinėse situacijose, pavyzdžiui, eidami į restoraną, lankydamiesi kino teatre ar vykdami į oro uostą. Tokio elgesio scenarijai sistemoje pateikiami kaip tekstinių klausimų ir atsakymų serijos, kurių sudėtis priklauso nuo konkrečių vartotojo pasirinkimų. Ateityje mokslininkas sistemą tikisi ištobulinti taip, kad ji galėtų sumodeliuoti kompleksiškas karinių užduočių vykdymo situacijas, o atvaizduotų jas trimačiu vaizdu.

Patobulintos mokymo sistemos duomenų bazę konkrečiais scenarijais galėtų papildyti patys kariai – taip būtų užtikrinta galimybė dalintis žiniomis apie karinių operacijų vykdymą svetimoje kultūrinėje aplinkoje. Mokymasis iš kitų karių dažniausiai daromų klaidų leistų išvengti neteisingo vietinių gyventojų elgesio interpretavimo, dėl kurio dažnai nužudomi nekalti žmonės.

M.Riedlo moksliniai tyrimai ir jų pagrindu vykstantis „Scheherazade“ apmokymų sistemos tobulinimas yra finansuojamas JAV Gynybos ministerijos technologijų agentūros, pagal „Young Faculty Awards“ programą. Finansavimui skiriamų pinigų suma neskelbiama.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(1)
(0)
(0)

Komentarai (1)