Vilniečiai gali pasitikrinti, kiek jų namas suvalgo šilumos  (0)

Sostinės daugiabučių gyventojai gali pasitikrinti, kiek faktiškai jų pastatas suvartoja šilumos. Kartu miestiečiai galės palyginti, kiek šilumos reikalinga kaimyniniams namams.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vilniaus miesto savivaldybei bendradarbiaujant su „Vilniaus energija“ pristatytas interaktyvus žemėlapis, kuriame galima pasitikrinti daugiabučių šilumos energijos suvartojimą.

Žemėlapyje pateikiami 4799 šilumos punktai pagal faktinį energijos suvartojimą gyvenamajame pastate ir kokiai klasei daugiabutis pagal šiuos duomenis priklauso.

Iš viso daugiabučiai suskirstyti į 6 kategorijas – gera, vidutinė, bloga, labai bloga, ypatingai bloga ir renovuoti namai.

Daugiabučiai pagal energijos efektyvumą skirstomi į 15 klasių, kurias Vilniaus miesto savivaldybė suskirstė į minėtas 6 kategorijas. Teigiama, kad energiškai efektyviais namus galima laikyti iki 6 klasės, įskaitant ir ją.

Vilniaus miesto savivaldybė skelbia, kad iš 6,6 tūkst. daugiabučių daugiau nei 3 tūkst. yra prastos arba labai prastos būklės pagal šilumos energijos suvartojimą.

Iš visų pateikiamų šilumos punktų į klasę gera patenka 349 pastatai (93 renovuoti), vidutinė – 1104, bloga – 2715, labai bloga – 512, ypatingai bloga – 119.

„Gyventojai galės palyginti, kodėl jie gyvena viename name ir daug daugiau moka nei šalia esantis namas“, - aiškino Vilniaus miesto meras Artūras Zuokas. Pasak miesto vadovo, projekto duomenys paskatins miestiečius kritiškiau ir atidžiau įvertinti aplinką, kurioje jie gyvena.

Kaip teigė A. Zuokas, savo būsimas išlaidas šildymui pasižiūrėję į žemėlapį galės numatyti ir planuojantis naują butą įsigyti vilniečiai.

Pasak jo, net ir naujai pastatyti daugiabučiai kartais gali neatitikti pirkėjų lūkesčių.

„Tokie atvejai pasitaiko, kai statybininkai nekokybiškai atlieka darbus arba pastatuose, kurių statybos buvo įstrigę tam tikram laikui“, - kalbėjo meras.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
Autoriai: Ugnė Karaliūnaitė
(6)
(0)
(1)

Komentarai (0)