„Google” ruošiasi beekranių kompiuterių erai  (10)

Kompiuterija tobulėja labai greitai. Galima pradėti kalbėti ne tik apie didelius ar mažus ekranus turinčius kompiuterius, bet netgi apie beekranius mobiliuosius kompiuterius, rašo qz.com.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Šiuo metu yra taip nebrangu turėti galingą prietaisą ir jis nebūtinai turi turėti klaviatūrą ar ekraną“, – teigia „Google“ atstovas Scottas Huffmanas.

„Google“ sparčiai juda link to, kad prietaisai suprastų balso komandas ir būtų valdomi jomis. Mobiliuosiuose telefonuose jau galima balsu valdyti „Google“ paieškos sistemą skirtą „iPhone“ telefonams ir „Google Now“, skirtą telefonų rinkoje karaliaujančiai operacinei sistemai „Android“. Be to, jau galima „iPhone“ telefonuose nurodant balsu išsiųsti elektroninį laišką.

Tuo tarpu „Google Glass“ be nurodymų balsu būtų net nenaudojama. „Motorolos“ naujajame telefone „Moto X“ yra speciali mikroschema, leidžianti telefonui klausytis bet kuriuo metu, netgi kuomet jis būna nenaudojamas.

„Google“ siekia, kad balsu būtų galima naudotis taip paprastai, kaip šiuo metu lengva naudotis planšetiniais kompiuteriais ar klaviatūra. Tai – nemenkas iššūkis. Be to, pastebima, kad naudotis balsu kaip įrenginio valdymo priemone, gali būti varginantis procesas.

Bendrauti su kompiuteriu kaip su draugu

„Mes siekiame, kad bendravimas su „Google“ atrodytų kaip bendravimas su paprastu žmogumi“, – sako „Google“ atstovas S. Huffmanas.

Jo teigimu, naudojant balso komandas galima sutaupyti laiko ir naudoti mažiau pastangų. Galima pastebėti, kad prieš 10 metų išsiųsti elektroninį laišką mums būtinai reikėjo kompiuterio, prieš 5 metus tai jau galėjome padaryti mobiliuoju telefonu, o dabar stengiamasi, kad užtektų tiesiog liepti įrenginiui atlikti šią procedūrą.

Verta pastebėti, kad jeigu „Google“ siekia sukurti natūralaus pokalbio aurą, paieškos sistema turi surinkti visą informaciją egzistuojančią realiame pasaulyje. Taip yra dėlto, kad pokalbiuose vyrauja įvairūs kontekstai, įskaitant ir kultūrinius. Prie šio tikslo įgyvendinimo prisideda „Google“ sukurta duomenų bazė.

Kalbantys kompiuteriai

Ambicinguose „Google“ planuose, ne tik balsu valdomos programos, tačiau ir realus pokalbis tarp įrenginio ir žmogaus. „Google“ sistemos jau supranta įvardžius „jis“ ar „ji“.

„Jūs galite klausti savęs, kodėl kalboje egzistuoja įvardžiai. Jie leidžia mums bendrauti greičiau“, – kalbėjo S. Huffmanas.

Žinoma, kaip ir bet kuri dar tik besiformuojanti technologija, ji neveikiai puikiai. Pavyzdžiui, išmanieji telefonai ne visada supranta netgi įvardžius. Viena iš priežasčių, pasak S. Huffmano, mobilieji telefonai po kurio laiko „pamiršta“ pokalbio objektą, kitaip tariant išmaniajam telefonui sunku sutelkti dėmesį.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Ekonomika.lt
Ekonomika.lt
(11)
(0)
(0)

Komentarai (10)

Susijusios žymos: