Dauguma saulės elektrinių atsuktos ne į tą pusę  (4)

Viskas atrodo paprasta: kai saulė pakyla, saulės kolektoriai turėtų žvelgti ta pačia kryptimi, kaip ir medžių lapai ar šilumą mėgstantys ropliai. Tačiau dauguma įmonių, montuojančių saulės kolektorius, ypač skirtus namams, vadovaujasi iš architektų perimta tradicija šiauriniame Žemės pusrutulyje langus ir saulės kolektorius atsukti į pietus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Intuicija regis kužda, kad į pietų pusę atsukti kolektoriai gaus daugiausia saulės spindulių, kol ji keliaus iš vienos horizonto pusės į kitą. Tačiau tai yra netiesa – bent jau taip rodo tyrimas, išanalizavęs namus Teksaso Ostino mieste, rašo svetainė qz.com.

„Pecan Street“ tyrimų institutas nustatė, kad tie namų savininkai, kurie saulės kolektorius pasukdavo į vakarų pusę, per visą dieną pasigamindavo 2 proc. daugiau energijos.

Dar svarbiau, kad tuo metu, kai elektra būna brangiausia ir kai elektros tinklus užgriūna didžiausios apkrovos, į vakarus atsukti kolektoriai sumažina namų ūkių elektros suvartojimą iki 65 proc. Tuo tarpu į pietus atsukti kolektoriai elektros suvartojimą sumažina iki 54 proc. Teksase, kaip ir daugumoje vietovių, toks „piko“ metas tęsiasi nuo 15 iki 19 val. ir sutampa su dienos įkarščiu.

Akivaizdu, kad saulei atsidūrus vakaruose, į šią pusę žvelgiantys kolektoriai pagamina daugiau elektros energijos. Įvertinus tai, kad pavakario saulės spinduliai padeda namų savininkams sutaupyti pinigų, o komunalinių paslaugų įmonėms – subalansuoti elektros paklausą, saulės kolektorių montuotojai galėtų imtis paprastos, bet efektyvios gudrybės: pakoregavus kolektorių kryptį, sutrumpėtų laikas, per kurį jiems tenka mokėti už save.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(17)
(0)
(4)

Komentarai (4)