10 technologijų, jau šiais metais pakeisiančių pasaulį  (10)

Technologijos moderniame pasaulyje tapo bene pagrindiniu pokyčių varikliu. Nors kartu kelia nemažai iššūkių, pozityvūs technologiniai proveržiai žada inovatyvių sprendimų pačioms didžiausioms pasaulinėms problemoms – nuo resursų trūkumo iki klimato kaitos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vis dėlto, pakankamų investicijų trūkumas, pasenęs valstybių reguliavimas ir visuomenės pasipriešinimas dažnai neleidžia daug žadančioms technologijoms pasiekti pilną savo potencialą.

Pasaulio ekonomikos forumas (angl. World Economic Forum) neseniai paskelbė kasmetinį dešimties svarbiausių šių metų technologijų sąrašą. Juo paramos fondas nori atkreipti dėmesį į naujausius mokslinius atradimus, kurie ateityje gali pakeisti pasaulį, rašoma forumo pranešime žiniasklaidai.

2014 metų sąrašas:

1. Dėvima elektronika

Nuo „Google Glass“ iki „Fitbit“ apyrankių – dėvima technologija sulaukia vis daugiau ir daugiau dėmesio, o patys įdomiausi įrenginiai leidžia žmonėms geriau suprasti savo sveikatą: sekti širdies ritmą, judėjimą, miegą ir t.t.

2. Nanostruktūriniai anglies junginiai

Naujos technologijos gaminant nanostruktūrinius anglies junginius leidžia automobilių gamintojams iki 10 proc. sumažinti transporto priemonių svorį, o tai padidina jų efektyvumą bei sumažina aplinkos taršą.

3. Metalų kasyba jūrose

Sūrėjantys vandenynai kelia grėsmė kai kurioms juose gyvenančioms rūšims, tačiau į druską galima žiūrėti ne tik kaip į kenksmingą veiksnį – joje yra daug ličio, magnio, urano, taip pat ir natrio, kalcio ir kalio, kurie yra naudingi metalai.

4. Elektros energijos saugojimas tinkle

Elektros energijos neįmanoma saugoti vietoje – jos pagaminti reikia tiksliai tiek, kiek tuo metu reikia, tačiau naujausios technologijos siūlo sprendimų, kaip tai ateityje padaryti įmanomu.

5. Nanovielinės ličio jonų baterijos

Jei norime ateityje važinėti elektromobiliais, be galingų šio tipo baterijų tiesiog neišsiversime.

6. Kompiuteriai be ekranų

Įsivaizduokite, kad šį straipsnį skaitote ne ekrane, bet matote jį tiesiai savo tinklainėje. Neužilgo tai gali tapti realybe.

7. Žmogaus mikrobiologijos terapija

Daugelis žino, kad žmogaus organizme gyvena milijonai mikroorganizmų. Galbūt norėdami patys jaustis geriau galime pradėti rūpintis ir šia ekosistema? Nenustebkite, jei kitą kartą gydytojas pasiūlys pasirūpinti savo bakterijų sveikata.

8. RNR grįsta terapija

Mūsų DNR esančios instrukcijos molekulėms perduodamos per RNR. Galbūt pasitelkiant šį transmiterį galima būtų išgydyti net ir sunkiausias ligas.

9. „Matuojamasis aš“ (prognozių analizė)

Kišenėje nuolat nešiojamas išmanusis telefonas gali visą laiką rinkti apie jus informaciją, o ją išanalizavęs pateikti pasiūlymų, kaip savo gyvenimą galite pakeisti į gerą, pavyzdžiui, geriau išnaudoti laiką.

10. Smegenimis valdomi kompiuteriai

Galimybė kompiuterį valdyti vien tik smegenų bangomis yra netgi arčiau, nei galvojate.

Daugiau apie kiekvieną iš dešimties technologijų galite paskaityti čia.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(22)
(0)
(4)

Komentarai (10)