Kaip išnykti internete? 9 žingsniai, padėsiantys išgaruoti kaip dūmui ir naršyti anonimiškai  (4)

Reaguodama į vis dažniau skelbiamus pranešimus apie informaciją vagiančias kompanijas ir nusiskundimus dėl duomenų viešinimo socialiniuose tinkluose, viena interneto prieglobos (hostingo) kompanija WIHT sukūrė 9 žingsnių atmintinę, kaip visiškai pradingti internete.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ją sudaro tokie veiksmai kaip įvairių profilių, el. pašto dėžučių ir sąskaitų deaktyvavimas, sąsajų panaikinimas paieškos rezultatuose ir savo pavardės ištrynimas iš įvairių sąrašų. Atmintinėje patarimų pateikiama ir tiems, kurie nori ne pradingti iš interneto visiems laikams, o tik pasislėpti ar naršyti anonimiškai.

„Socialiniai tinklai kiekvieno gyvenimą pavertė atvira knyga – tokia, kuri kai kada atskleidžia daugiau nei derėtų. Tiems, kuriems neramu dėl asmeninės informacijos, nes ji gali kainuoti darbo vietą ar santykius, siūlome sparčiai populiarėjantį sprendimą „pull the plug“ (ištrauk kištuko šakutę)“, – siūlo Londone (Jungtinė Karalystė) veikianti bendrovė “WhoIsHostingThis" (WIHT).

„Galbūt išsaugoti savo asmeninį gyvenimą paslaptyje atrodo neįmanoma, tikrovėje situacija yra kiek kitokia. Jūs galite išnykti iš interneto, jei įdėsite truputį pastangų ir laiko“, – tikina bendrovės atstovai.Egzistuoja daug tinklalapių, kuriuose naudotojai gali panaikinti informaciją apie save (pvz., DeleteMe ir JustDelete.me). Vis dėlto tiems, kurie norėtų švarinimosi darbus atlikti patys, „WhoIsHostingThis“ siūlo 9 žingsnių atmintinę. Žengus visus 9 žingsnius, jūsų internete turėtų nelikti nė padujų.

Pirmas žingsnis – uždaryti visas asmenines prieigas ir profilius (socialiniuose tinkluose Facebook, Twitter, Google+ ir pan.). WIHT infograma pateikia nuoseklias kiekvieno profilio uždarymo instrukcijas.Antras žingsnis – WIHT rekomenduoja internete paieškoti informacijos apie save. Tai parodys, kuriuose tinklalapiuose buvote registruotas lankytojas, nors juose ir nebesilankote.

Trečias žingsnis – į profilius, kurių neįmanoma panaikinti, įveskite klaidingą informaciją: netikrą vardą, pavardę, adresą ir pan.

Ketvirtas žingsnis – pradinkite iš elektroninio pašto adresatų sąrašų.

Jei ieškodami savo vardo „Google“ naršyklėje rasite nuorodų su informacija apie save, naršyklėje galite užsakyti tos informacijos pašalinimo paslaugą. Pavyzdžiui, „Google“ įdiegtas URL pašalinimo įrankis. Kita vertus, „Google“ nėra įsipareigojusi šalinti nuorodų – ypač jei svetainė priklauso kitai kompanijai. Šiuo atveju, WIHT rekomenduoja susisiekti su svetainės administracija ir paprašyti panaikinti tokią informaciją.

Egzistuoja ir įstaigos, žinomos kaip duomenų valymo tarnybos. Jos, pavyzdžiui, surenka informaciją iš tinklalapių ir parduoda reklamos užsakovams. WIHT pripažįsta, kad tai – vienas kebliausių informacijos apie save panaikinimo momentų, tačiau ragina būti kantriems ir neduoti ramybės telefonu bei laiškais.

Paskutiniai du žingsniai – telefoninių pokalbių bendrovės ir tinklo direktorijos (angl. – online directories).

„Norėdami išsaugoti susikurtą anonimiškumą, privalote įgyti reputacijos valdymo įgūdžių, išmokti naudotis dirbtinais profiliais ir naudotis anoniminiu naršymu – pvz., svetainėje „Duck Duck Go“, – aiškinama WIHT. – Pradingti iš interneto gali ne kiekvienas. Bet jei rimtai norite apsaugoti savo privatumą, užsitikrinti saugumą, reputaciją – tam skirtas laikas ir pastangos pavers jus internete nematomu.“

(29)
(1)
(12)

Komentarai (4)